Mesterlaget rakner

Bare en uke etter å ha vunnet Champions League kan Porto gå i oppløsing.

(Dagbladet.no): For en uke siden sto overlykkelige Porto-spillere i Gelsenkirchen med Cahmpions League-trofeet hevet høyt over hodet. Seieren sikret den portugisiske klubben minst 150 millioner i inntekter fra turneringen.

Men det er åpenbart ikke nok til å holde kjøpehungrige storklubber unna laget som har imponert hele fotball-Europa i år.

Raset startet med at mannen bak suksessen, treneren Jose Mourinho, forlot Porto til fordel for Chelsea. Han skal ifølge rapportene ønske å ta med seg playmakeren Deco til London. I tillegg ryktes det at Mourinho også ønsker å knytte til seg Francisco Costinha og Paulo Ferreira fra Porto.

Bunnløs gjeld

- Vi mister treneren vår, og de store klubbene i Europa prøver å få tak i halve laget mitt, sier Portos direktør, Diego Paiva Brandao til nyhetsbyrået AP.

- Akkurat nå prøver vi å slåss mot markedet for å beholde stammen i laget, fortsetter han.

For dette er prisen mindre klubber i Europa må betale når de en sjelden gang oppnår suksess på banen. Porto skal ifølge AP ha en gjeld på i underkant av en milliard kroner. I en sånn situasjon har ikke klubben råd til å takke nei til de pengesterke i markedet.

- Budsjettet vårt er latterlig lite i forhold til de store klubbene i Europa, sier Brandao.

Lokkes av mange

For det er ikke bare Chelsea som har lagt sin elsk på Portos nyetablerte stjerner. Paris Saint Germain ønsker Nuno Maniche, Spartak Moskva prøver å lokke Dmitri Alenitsjev hjem igjen, og ennå har ikke kjøpegalskapen begynt i Europa.

Nitten år gamle Carlos Alberto er bare en av spillerne som ble lagt merke til på jubelkvelden i Gelsenkirchen. Men om Porto skulle miste et halvt lag i sommerpausen, tar ikke klubbpresidenten på vei av den grunn.

- Vi har en viss tradisjon for å bygge lag, siden våre finansielle muskler ikke er så store, sier Jorge Nuno Pinto da Costa.

- Vi er vant til å gjøre denne type arbeid, og vi er klare for å gjøre det enda en gang, smiler han optimistisk.

FORSVANT: Suksess-<wbr>treneren Jose Mourinho finner du på Stamford Bridge neste år.
FORSVINNER? Nå jager fotball-<wbr>Europa resten av Porto-<wbr>spillerne som overraskende vant Champions League.