Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mesterlig opphenting etter kriseskyting: - Tenkte jeg var Norges største synder

Det så stygt ut lenge. Så startet Norge en fantastisk opphenting på mixed stafetten.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Samtlige på Norges lag i mixed stafett har tatt individuelle medaljer i Pyeongchang, og det var derfor knyttet store forventninger til medalje også i dagens løp.

I tillegg er Norge regjerende olympisk mester på distansen, og dermed var et stort ansvar lagt på Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsens skuldre.

De norske gikk i den nevnte rekkefølgen, og Olsbu fikk en tøff start på løpet.

Svak skyting

Den norske jenta gikk først inn til første skyting, men samtidig som store konkurrenter fra Tyskland, Frankrike og Italia skjøt fullt, bommet Olsbu to ganger. Hun måtte bruke ekstraskudd for å fylle blinken, og tapte flere sekunder til lederne.

På andre skyting fylte de andre stornasjonene blinken nok en gang, mens problemene fortsatte for Olsbu. Hun bommet én gang, og klusset det til da hun skulle lade om og sette inn et nytt skudd. Hun glapp skuddet, som falt til bakken, og Olsbu måtte bruke flere sekunder på å hente fram et nytt skudd.

- Jeg var veldig stressa, og trodde jeg skulle få de ned på fem skudd. Det var irriterende, sa Olsbu til TVNorge etter sin etappe.

SØLV: De norske skiskytterne tok sølv i mixed stafett. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SØLV: De norske skiskytterne tok sølv i mixed stafett. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Hun vekslet 32 sekunder bak ledende Italia, og Eckhoff fikk en tøff jobb med å hente inn forspranget til Dorothea Wierer.

Miseren fortsatte

Eckhoff gikk svært raskt i sporet, og hentet inn deler av forspranget. Men på standplass gikk det nok en gang galt for Norge.

På liggende skyting ble det to bom på 27-åringen, som fikk fylt blinken med to ekstraskudd. De sekundene hun hadde hentet inn i sporet var imidlertid borte, og med nye fulle hus beholdt Tyskland og Italia ledelsen.

Miseren fortsatte på stående skyting for Eckhoff. Hun bommet på tre av de fem første skyting, men slapp til slutt unna med én strafferunde.

Ved veksling var hun 1 minutt og 23 sekunder bak lederen, og satt med en elendig følelse i kroppen.

- Jeg tenkte at jeg er Norges største synder i dag. Det er godt at han gjør en utrolig god jobb i dag, sier Eckhoff om Thingnes Bø, som så ut til å ha et håpløst utgangspunkt.

OL 2018: I dagens OL-studio skal vi blant annet snakke om den suverene opphentingen i skiskytingsstafetten, og den historiske hockeykampen. Youtube-stjerne Dennis Vareide er dagens gjest, og forteller om morsomme historier fra årets OL i Sør-Korea. Med Tom Stalsberg som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Video: Lise R... Vis mer

Kanonløp av Thingnes Bø

Gullvinneren fra tidligere i mesterskapet startet sin etappe på mesterlig vis, og tok inn mange sekunder i sporet. I tillegg skjøt han fullt på første skyting, og halvveis i løpet var det bare litt over ett minutt opp til lederen. Veien til bronse var langt kortere, og plutselig så alt lysere ut for nordmennene.

På stående skyting fikk Thingnes Bø én bom, men ladingen gikk lynraskt, og stryningen gikk enda raskere i sporet.

- Jeg måtte bare brenne til og gå på «limit» hele veien. Selv om jeg lå over syregransa, klarte jeg å jage videre. Det var en fantastisk bra etappe, oppsummerte han overfor TVNorge.

24-åringen regelrett feide forbi alle i sporet, og ved veksling til siste etappe lå Norge likt med Italia og et par andre nasjoner. Tyskland hadde et solid forsprang i front, men kampen om sølv og bronse var vid åpen.

Mesterlig

Til tross for et forsprang på over 40 sekunder, klarte Arnd Peiffer å tape hele forspranget etter sin første skyting. Martin Fourcade gikk styggfort og skjøt godt for Frankrike, og la alt til rette for et nytt gull i Sør-Korea.

De to nasjonene gikk samlet inn til siste skyting, og det gikk mot en skikkelig fransk-tysk duell. Der fylte Fourcade, mens Tyskland bommet to ganger. Dermed gikk franskmannen alene ut på den siste runden.

Hegle Svendsen bommet én gang, men gikk likevel ut som nummer to etter Fourcade. Peiffer sviktet totalt på standplass, og også Italia bommet. Hegle Svendsen hadde et forsprang på 15 sekunder ut på sisterunden.

Fourcade tok med seg flagget inn på oppløpet, mens også Hegle Svendsen fikk det komfortabelt. Han gikk inn til sølv seks sekunder foran Italia som tok bronsen etter et spurtoppgjør med Tyskland.

- Vi visste at vi måtte gå nesten perfekt i dag, men selv om vi ikke klarer det, blir det likevel medalje, sier Thingnes Bø til TVNorge.

Jevnt laguttak

Det var knyttet spenning til hvem som skulle gå på Norges mixed stafettlag. Olsbu og Eckhoff var sikre kort blant kvinnene, da de hadde tatt henholdsvis sølv og bronse i Sør-Korea.

Blant herrene var det litt mer usikkert hvem som skulle og burde gå.

Thingnes Bø hadde tatt OL-gull og levert en strålende sesong i verdenscupen og var rimelig selvskreven. Hegle Svendsen hadde tatt bronse i årets OL, og bragder å vise til fra tidligere OL, mens Tarjei Bø hadde levert flere gode løp i Pyeongchang.

Til slutt var det bronseløpet som vippet det hele i favør Hegle Svendsen.

Kun to igjen

Mixed stafett har bare stått på OL-programmet én gang tidligere. Det var i 2014, hvor Norge gikk til topps og tok gull.

Den gangen var det Tora Berger, Tiril Eckhoff, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen som gikk for Norge.

Siden den gang har Berger lagt opp, mens Bjørndalen ikke ble funnet god nok til OL-troppen til Sør-Korea. Hegle Svensen og Eckhoff var dermed de eneste som er med fra vinnerlaget fra fire år siden.

Tsjekkia tok sølv og Italia bronse i Sotsji.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!