Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mesterlig soloseier for Yates

Orica-rytteren klatret i sammendraget da Alaphilippe viste svakhet.

MELDTE SEG PÅ: Med et dristig angrep tok Simon Yates etappeseier i Fayence. Orica-rytteren meldte seg også på i kampen om sammenlagtseieren i Paris-Nice. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
MELDTE SEG PÅ: Med et dristig angrep tok Simon Yates etappeseier i Fayence. Orica-rytteren meldte seg også på i kampen om sammenlagtseieren i Paris-Nice. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

(procycling.no): En effektiv kombinasjon av klatreegenskaper og teft gjorde Simon Yates til vinner på Paris-Nice sin sjette etappe fredag. Orica-Scott-rytteren angrep i nest siste stigning 19 kilometer fra mål og skaffet seg et avgjørende forsprang før klatrefinalen opp til Fayence (1.3 km à 9.8 prosent).

17 sekunder senere kom Sergio Henao (Team Sky) som også distanserte resten av favorittfeltet og la press på sammenlagtlederen Julian Alaphilippe (Quick Step). En offensiv Richie Porte (BMC) tok tredjeplass på etappen. Godt hjulpet av lagkamerat Dan Martin sleit Alaphilippe seg inn til en fjerdeplass, 29 sekunder etter den suverene etappevinneren.

– Jeg hadde en liten idé om å gjøre noe før start i dag, men alt var avhengig av følelsen og formen. Etter hvert tenkte jeg at jeg hadde ingenting å tape. Blir jeg hentet, blir jeg hentet. Sånn er det alltid. Men jeg har fornøyd med at det fungerte, sier Yates i seiersintervjuet.

– Det er det største rittet og et av de tøffeste. Det er deilig å vinne igjen. Dette er min første seier for året. Forhåpentligvis blir det en bra sesong.

Med sesongens første seier klatret Yates fra 15.- til 8.plass sammenlagt, mens Henao nå er inne på podiet, bare ti sekunder bak andremann, Tony Gallopin (Lotto Soudal). Yates er 1.37 bak Alaphilippes ledertrøye og en snaut minutt bak podiet.

– Vi får se om jeg kan klatre enda mer. Jeg er fortsatt et godt stykke bak. Det blir nok vanskelig å hente enda mer tid. Men kanskje, sier Yates - før den potensielt avgjørende etappen til Col de la Couillole lørdag.

Slik gikk det til

Totalt seks kategoriserte stigninger sto på menyen for dag seks i «rittet mot solen». Og med en 1.kategori stigning tegnet inn tidlig, fikk etappen en relativt hektisk start fredag førmiddag.

Veien opp til col de l'Espigoulier så flere angrep, men et redusert hovedfelt kunne krysset toppen i samlet tropp. Alexander Kristoff og de andre spurterne inntok grupettoen på det her tidspunkt.

I front gikk ti klatrepoeng til Arnold Jeannesson (Fortuneo), mens Lilian Calmejane (Direct Energie) tok åtte – noe som brakte sistnevnte opp i ledelsen i konkurransen. Calmejane kom også med i en seksmannsgruppe som rev seg løs i utforkjøringen. Denne gruppen skulle imidlertid hentes inn, før et meget habilt brudd etablerte seg etter 45 kilometer.

Alessandro De Marchi (BMC),Axel Domont (Ag2r), Winner Anacona (Movistar), José Herrada (Movistar), Michael Valgren (Astana), Ben Swift (UAE Team Emirates), Sylvain Chavanel (Direct Energie) og Eduardo Sepulveda (Fortuneo) – et brudd som hovedfeltet så seg fornøyd med å slippe løs.

De Marchi, Chavanel og Domont hadde alle to poeng i klatrekonkurransen og skulle bruke dagen til å kaste seg inn i kampen om polkadot-trøyen.

Mest aggressiv var Domont, franskmannen som stakk av med full pott på côte des Tuilières og côte du Mont Méaulx.

I den første av to forseringer av Col de Bourigaille angriper Contador mer eller mindre umiddelbart. Med drøye 50 kilometer til mål ser den offensive spanjolen sitt snitt til å sette press på sammenlagtleder Alaphilippe. Contador fikk følge av Martin (Quick-Step) og Henao (Team Sky), men trioen kom ikke løs, idet store deler av dagens tidlige brudd ble innhentet.

Over Bourigaille er De Marchi og Sepulveda alene i front, mens Team Sky fører an i feltet ett minutt bak. Inn i Bourigaille-stigningen for andre gang er det Yates som lyser opp begivenhetene når han rykker til 600 meter fra toppen.

Briten piler over toppen med 16 sekunders ledelse og stuper nedover i forrykende tempo. Det vågale stuntet skaffer han hele 50 sekunder inn i siste bakken. Mens Yates kunne tråkke inn til seier, ble rittleder Alaphilippe satt under ytterligere press av Henao som angrep den gule trøyen.

Alaphilippe hadde merkelig nok markert et angrep fra Porte, som lå over 15 minutter bak på sammenlagtlisten. De kreftene burde franskmannen spart til da Porte angrep igjen og ble fulgt av den langt farligere plasserte Henao. Alaphilippe kjempet hardt for å begrenset tidstapet, men ligger an til å få det tøft på de to siste etappene.

Denne artikkelen er levert av procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media