Mesternes mester

Det idrettsåret da Norge vant alt, ble Thor Hushovd aller best.

FOLKETS MANN: Thor Hushovd ble stemt fram som suveren vinner av Folkets Idrettspris 2010.Foto: Heiko Junge / Scanpix
FOLKETS MANN: Thor Hushovd ble stemt fram som suveren vinner av Folkets Idrettspris 2010.Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

NÅR DET HOLDT med et bortgjemt, nattlig landveisritt på sykkel for å toppe et idrettsår Norge knapt har sett maken til, er det enda et tegn på at vi holder på å bli en ganske så sivilisert sykkelnasjon. Og det meste av denne kulturelle framgangen skyldes Thor Hushovd.

Uten hans mangeårige prestasjoner i Tour de France, hadde det ikke blitt noe sving på TV-dekningen av det samme rittet. Og uten denne sommerlige TV-kulten, hadde det knapt blitt en slik mosjonsboom på landeveien at Birkebeinerrittet fylles opp med 16 000 deltakere på under ett minutt.

I moderne idrettskultur henger alt sammen med alt, og det har ganske så fortjent gitt Hushovd denne idrettsprisen rett fra nordmenn flest.

FOR AKKURAT det året da den overveldende suksessen i vinter-OL fikk store internasjonale aviser til å kommentere nordmenns spesielle egenskaper i sport, valgt vi selv bort det tradisjonelle. Det forteller om en ny bredde i nordmenns idrettsinteresse og reflekterer en endret sportshverdag.

Rent underholdningsmessig var dette VM-gullet langt fra noen samlende nasjonal sportsbegivenhet. Tidsforskjellen ned til Australia gjorde at Hushovds siste avgjørende kilometere kom så tidlig på søndagsmorgenen at bare de aller ivrigste var på plass foran TV-skjermen. I tillegg forsvant kommentator-lyden i innspurten, og borte på seierspallen ble "Ja, vil elsker" klippet av etter en rekordkort versjon.

Mesternes mester

Ingen stor nasjonal jubelmarkering altså; men ellers var er det mer enn nok å juble for.

MED THOR HUSHOVD som regjerende verdensmester har den internasjonale sykkelsporten fått ett års tenkepause i dopingkampen. Det er altså mulig selv i denne idretten å vinne uten bruk av forbudte midler.

Hvor mange av sportens nøkkelpersoner som blir beroliget av det, gjenstår å se. Med den like regjerende Tour de France-vinneren Alberto Contador plassert i venterommet for sin dopingdom, er syklingen langt fra troverdig i kampen mot doping. Men for oss gir uansett Hushovds historiske prestasjon en slik troverdighet.

SIDEN VERDENSMESTEREN heldigvis ikke er noen komplett syklist med triumfer som overgår vanlig fattevne, er det grunn til å løfte ham fram. År for år har Hushovd blitt en bedre rytter helt til hans rutine, nøyaktighet og spurtstyrke til slutt ga dette VM-gullet.

Det er nettopp slike idrettsprestasjoner det norske idrettspublikummet vet å verdsette. Vi liker strevsomme, tålmodige helter, og har definitivt fått en stor nasjonal helt nå som Thor Hushovd har fått Folkets Idrettspris for andre gang.