Mesterskapet Norge gikk glipp av:
- En helt annen opplevelse

Dårlig vær i Pyeongchang fører til at enkelte konkurranser utsettes og utøvere fortviler. Tromsø, som kunne ha vært OL-by i 2018, har derimot strålende vær.

Tenk om: Mens været er dårlig i Pyeongchang, er været i Tromsø strålende. Tromsø kunne ha vært OL-by i 2018 dersom søknaden ikke hadde blitt trukket. Foto: Ingun Mæhlum / Dagbladet
Tenk om: Mens været er dårlig i Pyeongchang, er været i Tromsø strålende. Tromsø kunne ha vært OL-by i 2018 dersom søknaden ikke hadde blitt trukket. Foto: Ingun Mæhlum / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I 2003 ble det fremmet et forslag om å gjøre Tromsø til OL-by i 2018.

Ideen om det ‘Ville og vakre’ i nord skulle gi Nord-Norge både et nasjonalt, men også et internasjonalt gjennombrudd. Komiteen bak Tromsø 2018 la fram den flotte arktiske naturen, flotte fjell og fantastisk nordlys i konkurransen om å få gjennomslag for sitt forslag.

I 2007 vant Tromsø kampen om å bli Norges OL-by i kampen mot Oslo og Trondheim. NIF hadde satt opp et utvalg for å se nærmere på de tre byene som ønsket å avholde OL, og til slutt gikk Tromsø seirende ut med minst mulig margin.

NIF mente at Tromsø var den byen med størst internasjonal vinnermulighet.

Prosessen om valg av OL-by møtte stor kritikk og skapte uro i norsk idrett. Mye av kritikken gikk ut på at saken aldri ble behandlet på Idrettstinget. Det var rett og slett ikke et samlet Norge som ønsket å avholde OL i Tromsø. Både Oslo- og Trondheim-leiren følte nederlag.

Det ble en stor splittelse mellom særforbund og kretsene. Til slutt valgte Norges idrettsforbund sammen med den olympiske og paralympiske komité å trekke søknaden i 2008. Dermed ble Tromsø ingen OL-kandidat for IOC.

Strålende vær

Mens OL er i ferd med å blåse bort i Pyeongchang, er det supervær i Tromsø.

Skryter: Tidligere ordfører i Tromsø, Arild Hausberg, skryter av det flotte været og den flotte naturen i nord.
Skryter: Tidligere ordfører i Tromsø, Arild Hausberg, skryter av det flotte været og den flotte naturen i nord. Vis mer

Arild Hausberg var ordfører i Tromsø da OL-søknaden ble trukket. På spørsmål fra Dagbladet innrømmer han at han i forkant av OL var spent på hvordan været i Tromsø kom til å bli i løpet av lekene i Pyeongchang.

- Det hadde blitt en helt annen opplevelse med OL i Tromsø nå. Det er flott vær i nord, tilnærmet vindstille med en fire til seks kuldegrader.

Det har vært en vanvittig økning av turister til Nord-Norge som vil se nordlyset de siste årene. Hausberg har lagt OL-søknaden, som aldri ble noe av, bak seg, men skryter av forholdene i nord.

- Sola kom tilbake 21. januar og det blir lysere og lysere for hver dag. Været er stabilt med et flott vintervær fortida, og Tromsø hadde taklet å avholde mesterskap samtidig som at det hadde kommet 20 cm med nysnø … om så hver dag.

Dårlig vær og dårlig oppmøte

Det er ikke bare været i Sør-Korea som er skuffende. Det har vært lite folk på flere av OL-arenaene i Pyeongchang, og det lave tilskuerantallet har vært en snakkis de siste dagene. Billettsalget opp mot OL gikk ganske sakte, og det blir rapportert at flere tilskuere går før konkurransene er over.

Under lørdagens hopprenn ble det observert at en betydelig del av publikum hadde forlatt tribunen mellom første og andre omgang.

Hausberg tror at dersom OL hadde vært i Tromsø så hadde det vært kamp om å få tak i billetter til de ulike øvelsene.

- Det ville ha vært et spektakulært folkehav dersom OL hadde blitt avholdt i Tromsø. Det ville ha vært som i Lillehammer.