Mexico føler VM-presset

Etter en finalerunde uten tapi VM-kvalifiseringen sparket Mexico treneren. Siden har landslaget oppført seg som ei synkende skute. Mannskapet FIFA rangerer som det fjerde beste i verden kalles nå «Tri-tanic» av sine fanatiske supportere.

«Tri» er det vanlige kjælenavnet Mexicos fotballgale befolkning bruker på sitt elskede landslag. Det ble lagt bort da landets flaggskip gikk på isfjell etter isfjell i treningskamper i vår.

Først klarte de ikke å slå Paraguay foran et meksikansk publikum i Los Angeles. Så ble det tap for Chiles U23-landslag. Men det var ingenting mot de neste ydmykelsene.

«Korsfestet, korsfestet,» lød det i feite typer i Mexicos største avis da landslaget røyk 1-3 og 1-5 for de søramerikanske klubblagene Boca Junior og Universidad Catolica.

- Alt i orden

Æren ble bare delvis gjenopprettet i midten av april med en ettmålsseier over Peru. Den vanligvis sjåvinistiske pressen lot seg ikke overbevise, og kalte Mexicos mål en gavepakke fra dommeren.

- Alt er fortsatt i orden. Vi må ikke lese for mye ut av resultatene. Det viktige er å prøve ut nye ting foran VM, sier Manuel Lapuente, som overtok trenerjobben da Bora Milutinovic fikk sparken i november.

Serberen ledet Mexico til kvartfinalen i VM på hjemmebane i 1986. I sin andre periode som sjef tok han landslaget gjennom finalerunden i VM-kvalifiseringen uten tap.

Men det var ikke nok for 114000 fans som reagerte høylytt da et skadesvekket USA for første gang på 60 år kunne reise fra Mexico uten tap.

- Bora fuera - Bora ut, lød taktfast fra tribunene i den siste kvalifiseringskampen i Azteca stadion i Mexico City.

Bora reiste - til ny trenerjobb i Nigeria - og en måned før VM starter angrer mange bittert på hetsingen av Milutinovic.

- Hva kan du gjøre med landslaget? ble Mexicos president Ernesto Zedillo spurt på en pressekonferanse for 14 dager siden. Like før fikk han spillerne til å sverge ved flagget før avreise til treningsleir i Italia.

- Laget er Lapuentes problem, svarte presidenten.

Forsvaret lekker


- Sparket vi Bora for å få det slik med Lapuente? spurte Leons klubbpresident i sportsavisa Esto.

Med unntak av seieren i Gold Cup i januar har «Tri-tanic»s nye kaptein Lapuente nesten bare levert skandalekamper. Han har også vraket Mexicos hjemlige toppscorer de siste fem årene.

Ingen fant nettet oftere enn Carlos Hermasillo (33) i Concacaf-kvalifiseringen. Og bare en mann har notert flere toppseriemål i verden. Likevel må både Hermasillo og yndlingen Benjamin Galindo (38) bli hjemme i sommer.

- Det er vanskelig for meg å forstå beslutningene, sier Luis Tena, spillernes trener i klubben Vera Cruz.

Den eneste lagdelen Lapuente har latt være i fred er forsvaret. Backrekka blir kalt «sveitser-ost» av pressen for sin evne til å lekke mål.

Ikke engang innad i landslaget får Lapuente arbeidsro. Spillerne har reagert kraftig på at landslagstreneren har pålagt dem sølibat fra mai og fram til VM er over.

- Sex er sunt og nødvendig. Men ingen lider av å ikke ha sex i to måneder, sier Lapuente.

Første fly hjem?

Backen og ungkaren Pavel Pardo håper at Lapuentes lar spillerne gjøre som de vil, dersom Mexico når andre runde i VM. I hjemlandet tror de fleste at spillerne får frie tøyler raskerere enn de selv ønsker.

Mexico har vært med i ti mesterskap, men har aldri kommet videre fra gruppespillet når VM har vært arrangert i Europa.