Mexico føler VM-presset

Etter en finalerunde uten tapi VM-kvalifiseringen sparket Mexico treneren. Siden har landslaget oppført seg som ei synkende skute. Mannskapet FIFA rangerer som det fjerde beste i verden kalles nå «Tri-tanic» av sine fanatiske supportere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Tri» er det vanlige kjælenavnet Mexicos fotballgale befolkning bruker på sitt elskede landslag. Det ble lagt bort da landets flaggskip gikk på isfjell etter isfjell i treningskamper i vår.

Først klarte de ikke å slå Paraguay foran et meksikansk publikum i Los Angeles. Så ble det tap for Chiles U23-landslag. Men det var ingenting mot de neste ydmykelsene.

«Korsfestet, korsfestet,» lød det i feite typer i Mexicos største avis da landslaget røyk 1-3 og 1-5 for de søramerikanske klubblagene Boca Junior og Universidad Catolica.

- Alt i orden

Æren ble bare delvis gjenopprettet i midten av april med en ettmålsseier over Peru. Den vanligvis sjåvinistiske pressen lot seg ikke overbevise, og kalte Mexicos mål en gavepakke fra dommeren.

- Alt er fortsatt i orden. Vi må ikke lese for mye ut av resultatene. Det viktige er å prøve ut nye ting foran VM, sier Manuel Lapuente, som overtok trenerjobben da Bora Milutinovic fikk sparken i november.

Serberen ledet Mexico til kvartfinalen i VM på hjemmebane i 1986. I sin andre periode som sjef tok han landslaget gjennom finalerunden i VM-kvalifiseringen uten tap.

Men det var ikke nok for 114000 fans som reagerte høylytt da et skadesvekket USA for første gang på 60 år kunne reise fra Mexico uten tap.

- Bora fuera - Bora ut, lød taktfast fra tribunene i den siste kvalifiseringskampen i Azteca stadion i Mexico City.

Bora reiste - til ny trenerjobb i Nigeria - og en måned før VM starter angrer mange bittert på hetsingen av Milutinovic.

- Hva kan du gjøre med landslaget? ble Mexicos president Ernesto Zedillo spurt på en pressekonferanse for 14 dager siden. Like før fikk han spillerne til å sverge ved flagget før avreise til treningsleir i Italia.

- Laget er Lapuentes problem, svarte presidenten.

Forsvaret lekker


- Sparket vi Bora for å få det slik med Lapuente? spurte Leons klubbpresident i sportsavisa Esto.

Med unntak av seieren i Gold Cup i januar har «Tri-tanic»s nye kaptein Lapuente nesten bare levert skandalekamper. Han har også vraket Mexicos hjemlige toppscorer de siste fem årene.

Ingen fant nettet oftere enn Carlos Hermasillo (33) i Concacaf-kvalifiseringen. Og bare en mann har notert flere toppseriemål i verden. Likevel må både Hermasillo og yndlingen Benjamin Galindo (38) bli hjemme i sommer.

- Det er vanskelig for meg å forstå beslutningene, sier Luis Tena, spillernes trener i klubben Vera Cruz.

Den eneste lagdelen Lapuente har latt være i fred er forsvaret. Backrekka blir kalt «sveitser-ost» av pressen for sin evne til å lekke mål.

Ikke engang innad i landslaget får Lapuente arbeidsro. Spillerne har reagert kraftig på at landslagstreneren har pålagt dem sølibat fra mai og fram til VM er over.

- Sex er sunt og nødvendig. Men ingen lider av å ikke ha sex i to måneder, sier Lapuente.

Første fly hjem?

Backen og ungkaren Pavel Pardo håper at Lapuentes lar spillerne gjøre som de vil, dersom Mexico når andre runde i VM. I hjemlandet tror de fleste at spillerne får frie tøyler raskerere enn de selv ønsker.

Mexico har vært med i ti mesterskap, men har aldri kommet videre fra gruppespillet når VM har vært arrangert i Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer