Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ráfael Marquez knyttes til narkokartell

Mexico-stjerna får ikke bruke samme t-skjorte som resten av laget

Márquez skaper hodebry for Mexico.

EGEN SKJORTE: Rafael Marquez må trene i andre klær enn lagkameratene. Foto: AFP PHOTO / YURI CORTEZ
EGEN SKJORTE: Rafael Marquez må trene i andre klær enn lagkameratene. Foto: AFP PHOTO / YURI CORTEZ Vis mer

Legenden Rafael Márquez ble søndag den tredje fotballspilleren til å ha deltatt i fem verdensmesterskap. Likevel er det ikke det som skaper størst blest rundt 39-åringen. Márquez blir knyttet opp mot et ukjent narkokartell og dette skaper sponsorproblematikk hos fotballspilleren og Mexico.

Amerikanske myndigheter har ilagt Márquez sanksjoner på grunn av hvitvasking av penger for et meksikansk narkotikakartell. Det skriver New York Times.

På grunn av dette kan ikke Márquez bli knyttet opp mot amerikanske selskap som Coca-Cola og Budweiser. Derfor ser du Márquez i andre klær enn lagkameratene, og han kan heller ikke drikke av de samme vannflaskene.

Dersom han blir kåret til banens beste, vil han heller ikke motta prisen, rett og slett fordi den heter «Budweiser Man of the Match.»

Rekke problemer

På grunn av sanksjonene gjort av det amerikanske departementet, kan Márquez altså ikke bruke de samme klærne og flaskene som lagkameratene bruker. Han kan heller ikke sove på samme hotell som laget, da hotellkjeden er fra USA.

Også flytransport har vært problematisk. Mexico kan ikke fly med selskap eid av USA på grunn av spilleren. Da laget spilte treningskamp mot Wales tidligere i vår, kunne heller ikke Márquez bli med fordi kampen ble spilt på amerikansk jord.

Dersom noen av de amerikanske selskapene bryter med reglene til det amerikanske departementet og tar kontakt med Márquez, kan de ilegges bøter på flere millioner og i verste fall dømmes til fengsel. Derfor blir det heller ingen nye sponsoravtaler på Márquez i nærmeste framtid.

Reglene er midlertidig i gråsonen for selskap som holder til i utlandet. Blant annet bruker Márquez det samme adidas-tøyet som lagkameratene, bare uten sponsormerker, og hans private sponsoravtale med Puma holdes ved like.

Puma benyttet også anledningen til å gratulere legenden med deltakelse i sitt femte verdensmesterskap etter seieren mot Tyskland søndag. Puma har ikke kommentert hvordan dette påvirker selskapet.

Ingen lønn

FIFA har i en uttalelse sagt at de er bevisst på Márquez og situasjonen hans.

- Vi er klar over situasjonen som gjelder Rafael Márquez, og vi holder tett kontakt med det meksikanske fotballforbundet, sier FIFA til The New York Times.

Likevel fortsetter problemene. Márquez har godtatt å spille uten å få lønn, trolig fordi amerikanske banker er involvert i transaksjonene. Til tross for at Márquez ikke har blitt dømt ennå og nekter for koblingen til narkotikakartellet, har hans økonomiske eiendeler i USA, og eiendeler i Mexico som er knyttet til USA, blitt sperret.

- Vi er i samarbeid med amerikanske tjenestemenn for å prøve å løse saken, sier advokaten Jose Nassar til den amerikanske avisa.

Også meksikanske myndigheter har uttalt seg om saken.

- Vi tar USA sine sanksjoner seriøst, og derfor prøver vi å strukturere våre handlinger i VM slik at vi ikke bryter med amerikansk lov, sier myndighetene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media