MGM: Kanskje får vi se disse tre sammen i angrepet for A-landslaget en dag også: Vålerengas Ghayaz Zahid, Real Madrids Martin Ødegaard og Freiburgs Mats Møller Dæhli. Video: Mads Gudim Burheim Vis mer Vis mer Vis mer

MGM - Er dette Norges nye supertrio?

Martin Ødegaard, Ghayas Zahid, Mats Møller Dæhli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nei, nå skal vi ikke kaste oss inn i noen hype igjen, men etter onsdagens forestilling på Ullevaal må det være lov å søke etter noe optimisme rundt norsk landslagsfotball.

Og kanskje var det noe sånt å finne i noen øyeblikk fra U21-landslagets samling i Wien denne uka, der spesielt en offensiv midtbanetrio med Martin Ødegaard, Ghayaz Zahid og Mats Møller Dæhli framsto som etterlengtet spennende.

Trener Leif Gunnar Smerud drillet de tre (Ødegaard i midten med Zahid til venstre og Møller Dæhli til høyre) bak en eller to spisser og med en eller to defensive midtbanespillere som ankere i flere øvelser i løpet av økta. Og det så lovende ut.

Og kanskje noe vi får se i kamp framover?

- Ja. Det er ikke utenkelig, sier Smerud til Dagbladet.

- Så må man finne en balanse i et lag, og de skal forholde seg til hverandre både offensivt og defensivt. Men de jobber knallhardt alle tre, de er smarte alle tre, og det går å spille med dem sammen, fastslår U21-landslagssjefen.

Må jobbe hardt

Det er i det minste tre kvikke ballspillere med åpenbare kvaliteter vi snakker om her, og det ville vel vært i nærheten av en drøm om det kunne lykkes med en slik konstellasjon også på det øverste nivået. Mats Møller Dæhli er ikke fremmed for tanken.

- Det er veldig mange gode spillere her. Men det handler om at vi må vite at vi er bra med ball - og likevel skjønne at vi må løpe hardt og vinne igjen ballen, bevege oss for hverandre, sier Dæhli.

- Tror vi at vi skal løpe utpå der og bare trille litt ball, så taper vi matchen. Så vi må vite hva vi kan, og hva vi må gjøre for hverandre så alle kan være gode sammen, sier Freiburg-proffen.

Omstilling

Spesielt dette med gjenvinning er en viktig del av Leif Gunnar Smeruds forberedelser før kampene mot Bosnia og England.

U21-gutta trener mye på offensiv samhandling, men selv om det ikke terpes soneforsvar i timevis så er det flere tanker i hodet her enn gung-ho angrepsfotball.

- Det er ofte det offensive vi har hovedfokus på, men omstilling er en viktig side av det. Du kan legge merke til intensiteten i gjenvinningsfasen, vi jobber masse med å være klare med de som er lenger bak i banen. Samtidig får forsvarspillerne brynt seg skikkelig når vi trener på denne måten, sier Smerud.

- Det som karakteriserer treningene, er at det er veldig realistisk trening: Det er kampsituasjoner, og vi er opptatt av høyt trykk og høy kamplikhet, sier U21-sjefen.

På lånt tid

Med det vi vet om ressurssituasjonen på A-landslaget, ligger det samtidig i kortene at Leif Gunnar Smerud ikke har uendelig med tid til å forme et lag av de entusiastiske ungguttene han nå har med seg til Sarajevo.

Både Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli, for eksempel, er klare på at de etter hvert ønsker å bidra på det øverste nivået. Men sånn skal det være.

- Nå fikk vi (Aleksander) Sørloth opp som egentlig skulle vært med her, men det er en del av jobben min å levere spillere til A-laget, ved siden av det å kvalifisere oss til mesterskap, sier Leif Gunnar Smerud.

- For Norge er det en fin situasjon, og vi må bare stokke de kortene så godt vi kan. Nå er det fire i A-troppen som kunne vært med oss, og det er vi veldig fornøyde med. Det er et ungt landslag fra før, og vi får opp enda flere, sier han.

Kan ta A-laget et steg videre

Martin Ødegaard setter likevel ord på noe som er helt tydelig ved å betrakte denne U21-generasjonen på nært hold: De trives sammen og har det gøy med fotballen.

- Det er selvfølgelig fint å ha dette trinnet under, der du kan komme og kjenne spillerne, du kjenner spillet godt, det tror jeg er veldig fint, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Du skal ikke se bort fra at denne generasjonen her fører landslaget enda litt videre etter den generasjonen som er der nå. Det er en veldig spennende gruppe her nå, som jeg har veldig tro på, sier Ødegaard.

- Det er viktig at de syns det er gøy, sier U21-sjef Smerud.

- En gjennomgangsmelodi på disse samlingene er at vi har fått stor spilleglede og entusiasme. Vi har mange gode spillere, og da trives de med å møtes og få utfolde seg. Det gir vi dem anledning til, sier han.

PS! Norge møter Bosnia borte kl. 16 fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer