Mühleggs norske smører hjem i sjokk

BERLIN (Dagbladet): - Sjokket er ubeskrivelig. Avsløringen av Johann Mühlegg er bare forferdelig. Men det er ingen unnskyldning for det som har skjedd, sier Hallgeir Martin Lundemo til Dagbladet.no.

Mühleggs norske smørningsekspert og gode venn fikk nyheten om den positive B-prøven da han mellomlandet i Frankfurt på vei tilbake fra Salt Lake-lekene til sitt hjem utenfor Salzburg i Østerrike nå i dag.

Der arbeider Lundemo for skifabrikanten Fischer. Sammen med en annen nordmann, Ola Berget, smørte Lundemo skiene som Mühlegg brukte under 50-kilometeren.

- Jeg fikk resultatet for B-prøven over telefon for bare minutter siden. Det er dessverre ikke lenger noen tvil om at Johann har dopet seg. Jeg føler meg oppgitt, sier Lundemo før han tar fatt på den siste etappen av hjemreisen.

Han understreker at han aldri har mistenkt Mühlegg for å dope seg, trass i ryktene som har versert.

- Jeg har trodd på ham som en kjernekar, som alltid stilte opp, som brant for langrennssporten. Han har vært med meg hjem til Meråker og vi har drevet skiskole sammen. Dette er virkelig fælt for oss som har arbeidet med ham.

Lundemo har foreløpig ikke snakket med Mühlegg, som har gått i dekning sammen med sin eldre bror Martin etter avsløringen.

- Jeg vet heller ikke hva jeg skal si når jeg engang treffer Johann igjen.

Hallgeir Lundemo vil ikke spekulere i hva som har fått Mühlegg til å bloddope seg.

- Til sjuende og sist er ansvaret hans eget, men det er leger og trenere som tilbyr dopingmidlene. For utøvere kan det være fristende spesielt å bruke medikamenter som ligger i en gråsone.

Hallgeir Martin Lundemo håper at avsløringen av Johann Mühlegg kan føre noe godt med seg.

- På kort sikt er virkningene for langrennssporten fryktelige. Men vi kan ikke resignere. Jeg håper og tror at denne saken kan føre til at bruken av dopingmidler blir stoppet en gang for alle. Metodene til å avsløre alle former for doping er der, om de blir tatt i bruk.

<B>HJEM I SJOKK: Hallgeir Martin Lundemo er Mühleggs norske smøringsekspert. Her avbildet som Østerrikes smøringssjef i Tsjekkia i 2000.