Mia Hundvin har startet oppturen

BERGEN (Dagbladet): Mia Hundvin prøver å gi blaffen i alt som blir sagt og skrevet. Men det er ikke lett. Ikke i Bergen. Men nå er 22-åringen på vei oppover - mot håndball-VM om drøye tre uker.

«Norges mest sexy kvinne» lader stort sett batteriene på to forskjellige steder:

Hjemme hos foreldrene - og på musikkbaren Garage i Nygårdsgaten, der hun tjener til livets opphold når Tertnes-lønna blir knapp. (Og det blir den fra tid til annen, tolker vi Mia rett.)

Og når hun ikke selger øl på Garage - noe hun gjorde seinest i forrige uke - så drikker hun gjerne øl der.

- Garage er et mørkt sted. Mitt «av-sted». Der er jeg ikke håndballspilleren Mia Hundvin. Bare Mia. Min søster har jobbet der i ti år. Sånn fikk jeg innpass. På Garage driter folk i håndball. Inkludert min søster. Da jeg ble tatt ut på U-landslaget første gang, spurte hun bare: «Er det bra?» ler Mia.

Håndball og sånn

Mia Hundvin ler mye. Egentlig er hun en avart av Mini Jakobsen. En liten klovn i det store sirkuset. Men Mia liker ikke sammenlikningen. Muligens fordi hun kjenner sin egen alvorlige undertone bak alle utbruddene, latterkickene og mimikken.

Et seriøst spørsmål derfor:

- Det har vært mye om og men. Du har klaget på lønna og sagt opp kontrakten. Forsvinner du, eller blir du i Tertnes?

- Per i dag ser det muligens ut til at jeg foreløpig er Tertnes-spiller, sier Mia.

Og bryter ut i latter over sitt lett ironiske språklige krumspring.

- Hva med Danmark? Reiser du til en dansk klubb for å spille håndball?

Mia nekter å svare. Hun drar igjen munnen med glidelåspantomime. Etterpå gliser hun, kanskje for å markere at hun er like blid.

I løpet av de to- re siste årene er Mia Hundvin blitt en av Bergens største kjendiser.

- Klart det påvirker meg. Det er tungt å være kjendis - kanskje spesielt i Bergen. Men jeg takler det stadig bedre. Er ikke så høytidelig. Men det har vært ille en tid. En periode klarte jeg ikke lese avisene.

Privatliv

I tillegg til sportslig nedtur og økonomisk oppvask, gikk Mia nylig gjennom en personlig krise.

For to måneder siden ble hun enslig. Leiligheten og samboerforholdet i Skuteviken gikk fløyten.

- Så nå bor jeg på jenterommet hos mor og far. Helt greit, det. Men når du ikke har bodd hjemme siden du var 18 år, så ... Jeg skal ikke klage. Ikke et ondt ord om min familie. De betyr enormt mye for meg. Det oppdager jeg mer og mer.

Mia hegner om privatlivet. Ingen medier fikk i sin tid ta bilder av henne og kjæresten.

- Én gang holdt det på å skjære seg. Han møtte på Flesland da jeg kom hjem etter EM i fjor. Men det var fotografer der. I siste liten fikk jeg avverget klemmen og velkomsten. Jeg måtte nesten vifte ham bort. Privatliv er privatliv, mener Mia.

Arkeologi og andre studier

Studere har hun også gjort. Ikke i høst, riktignok, men i fjor høst. Etterpå tok hun pause:

- Jeg tok grunnfag i arkeologi, første del. Men så orket jeg ikke mer. Det ble for mye mas og stress.

- Fikk du bra karakter?

Mia ler høyt og lenge. Og bortforklarer seg:

- Jeg var dritgod på ungdomsskolen. Fikk 35 av 36 rette på matteprøvene og var kjempegod i engelske gloser og sånn. På videregående hadde jeg ingen motivasjon lenger. Det var en grusom tid. Etter det har jeg vært skolelei. Men jeg skal ta opp studiene igjen til høsten. Vet ikke helt hvilke studier. Men noe må jeg jo ha å gjøre, slår hun fast.

Selvsagt uten å ha besvart spørsmålet.

Antastelser

- Er Bergen en bra by tross sladder, rykter og bakvaskelser?

- Bergen er bra. Liten nok til å ha personlighet, og stor nok til å gjemme seg bort i. Kanskje mer før enn nå, forresten. Det er lettere å bli kjent igjen.

- Mye mas på by'n?

- Nei, jeg går jo på Garage. Der får jeg stort sett være i fred. Jeg går ikke ut på steder hvor jeg risikerer å bli antastet. Men det har jo hendt.

- Hva sier folk da?

- Det kommer an på hva som har stått i avisene akkurat da. Eller de forsøker å legge armen rundt meg.

- Hva gjør du da?

- Prøver å være hyggelig. Men det er ikke alle som har de sosiale antennene sine ute.

Skandalen

- Kanskje ikke så rart at mannfolk prøver seg. Du er jo Norges mest sexy kvinne ifølge magasinet Manns lesere?

- Den kåringen var manipulert. Det er jeg helt sikker på. Du, hør på denne historien. Den er vittig, sier Mia:

- Jeg jobbet i baren på Garage, det var på slutten av kvelden, og jeg samlet sammen noen ølglass. Da ropte en av gjestene: «Det er en skandale!» Ja da, sa jeg. «Det er en skandale!» gjentok han enda høyere. Jeg spurte hva som var en skandale. «Den der kåringen,» ropte han. «Din søster e' jo ti ganger mer sexy enn deg!» Det måtte jeg være enig i.

Thor Heyerdahl

Mia har ofte spekulert på hvordan hun selv ville reagert, dersom hun hadde vært ei vanlig jente og støtte på en virkelig stor kjendis/musiker:

- Ville jeg gått bort og grafset på Madonna? Forresten har jeg ikke sånne forbilder. Thor Heyerdahl er min store helt.

- Har du møtt ham?

- Ja. Landslaget var på Peer Gynt-festivalen i sommer, da han fikk prisen. Jeg ble helt rar. Torde ikke å nærme meg. Sto tre meter unna, strakte hals og kikket. Hva skal man si til Thor Heyerdahl, da? Det eneste jeg våget, var å lukte litt på ham, sånn på avstand.

Mia imiterer avstands-lukting på Thor Heyerdahl, og ler når hun tenker på det lett pinlige møtet.

- Jeg blir litt brydd når det gjelder å være plagsom, å skulle presse seg på. Det er ikke helt meg.

Bergen - en underlig skrue

- Hva med din egen kjendisstatus? Blir du ikke lei?

- Jeg skal ikke legge skjul på at høsten har vært tung. Bergen er en underlig skrue av en by. Hysteriske tilstander. Det er lett å bli paranoid. Av og til føler jeg at folk følger med på hva jeg handler i butikken. Jeg vet jo innerst inne at et slikt inntrykk sitter oppe i hodet på meg - og bare der. Men likevel.

- Risikerer vi at du en dag blir lei alt, og bare slutter?

- Ja. Jeg kan faktisk komme til å gjøre det. Tanken har streifet meg. Men ikke sant - du får en knekk, og så spiller du plutselig én god håndballkamp, og så tenker du at herregud, så morsomt dette er!

- Og så er du et forbilde for hundrevis av små håndballspillere i Bergen, hører vi. Er det lurt å sitte på Garage og drikke øl da?

- Nå gjør jeg ikke det til alle døgnets tider. Men jeg orker ikke å proklamere en livsstil jeg ikke har. Og si at øl er farlig når jeg ikke mener det. Du lurer ikke unge gutter og jenter lenger. En spalte i Bergensavisen som heter «Summetonen» var full av sånn skinnhellig kritikk en periode. Til å begynne med tok jeg meg fryktelig nær av det. Så skjønte jeg at folk bare var sånn. De elsker å slenge dritt.

Foto-nekt

Fotograferingen er over. Den skjedde blant kanonene på Skansen. Til Garage ville ikke Mia Hundvin. «Av-stedet» er hellig. Riktignok lot hun BT fotografere seg gjennom vinduet én gang. Nok er nok.

Vi rusler tilbake mot Bryggen Orion Hotell og landslagstroppen. Mia kaster et siste blikk mot Skuteviken.

Og konstaterer at akkurat nå får jenterommet - og VM - telle mer enn alt det andre.

SMILET FRA VEST: Håndballstjernen fra Bergen er blitt kjendis, og er bevisst på å skjerme sitt eget privatliv.