<strong>SNAKKER OFFENTLIG:</strong> Michael Jordan vil ikke lenger sitte stille og se på det som skjer i USA om dagen. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast/NTB Scanpix
SNAKKER OFFENTLIG: Michael Jordan vil ikke lenger sitte stille og se på det som skjer i USA om dagen. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast/NTB Scanpix Vis mer

Michael Jordan: - Jeg kan ikke holde kjeft lenger

Basketstjerna har blitt kritisert for å ikke involvere seg. Nå snakker han ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Michael Jordan (53) blir av mange sett på som tidenes beste basketspiller. Jordan er mest kjent for sine seks NBA-titler med Chicago Bulls.

Nå involverer han seg i USAs politikk.

USA har flere ganger blitt rystet av drap på polititjenestemenn i år. Blant annet ble seks politmenn skutt i Baton Rouge for en snau uke siden, hvorav tre døde.

Flere amerikanske aviser har satt angrepet i sammenheng med den voksende misnøyen med politivold rettet mot afroamerikanere i USA.

Politivolden i landet har utløst en rekke demonstrasjoner, særlig utført av afroamerikanere som mener at politiet aktivt diskriminerer og utøver vold mot unge afroamerikanske menn.

Plaget

Nå tar Michael Jordan bladet fra munnen i saken.

- Som en stolt amerikaner, som en far som mistet sin egen far som følge av en meningsløs voldshandling og som en svart mann, har jeg blitt dypt plaget av at afroamerikanere har dødd på grunn av politiet, og blitt sinna over de feige og hatefulle drapene på politbetjenter, sier Jordan i et eksklusivt intervju med The Undefeated.

- Jeg sørger med familiene som har mistet sine kjære da jeg vet alt for godt hvilken smerte de føler, sier basketstjerna videre.

Jordan ble født i Brooklyn i New York, men vokste blant annet opp i North Carolina på 1970-tallet. Han maner folket til å respektere og støtte politibetjentene som risikerer livene sine hver dag for å hjelpe innbyggere i USA.

- Jeg ble oppdratt av foreldre som lærte meg å elske og respektere folk uansett hvilken rase eller bakgrunn de hadde, så jeg er trist og frustrert over den splittende retorikken og de rasisistiske tendensene som ser ut til å ha blitt verre i det siste. Jeg vet at dette landet er bedre enn det, og jeg kan ikke holde kjeft lenger, sier Jordan.

Nå har Jordan bestemt seg for å donere 2 millioner dollar til to veldedighetsorganisasjoner i håp om at det blir en slutt på politivolden.

Lav profil

The Undefated skriver at Michael Jordan tidligere har blitt kritisert for å holde en lav profil når det kommer til politiske spørsmål.

Jordan har blitt en forretningsmann etter at han la opp som basketspiller, og i den forbindelse kommer han sjelden med uttalelser i politiske og sosiale saker.

Den tidligere amerikanske basketballspilleren Kareem Abdul-Jabbar har tidligere uttalt følgende om Jordan ifølge Fox Sports:

- Han velger handel over samvittigheten. Det er uheldig for ham, men han er nødt til å leve med det.

Michael Jordan har blant annet donert penger til USA-president Barack Obama under valgkampen tidligere.

Involverer seg

Uttalelsene til jordan kommer i en tid der store idrettspersonligheter i USA blir stemmer i en pågående debatt om landets problemer. Tidligere har blant andre NBA-stjerne LeBron James snakket om rasediskriminering, våpenvold og vold mot politiet.

På 60-tallet gikk store navn som Jim Brown, Muhammad Ali og Kareem Abdul-Jabbar offentlig ut for å sette fokus på behandlingen av afroamerikanere.

Basketballserien NBA har sammen med filmregissør Spike Lee tidligere bidratt i en kampanje mot våpenvold i USA, i håp om at høy stjernefaktor ville oppnå det politikerne ikke har klart. Flere av sportens største stjerner stiller opp i innslagene, blant dem Stephen Curry, Chris Paul, Carmelo Anthony og Joakim Noah, skriver NTB.

Michael Jordan var aktiv basketballspiller fra 1984 til 2003. Han spilte i klubbene Chicago Bulls og avsluttet i Washington Wizards. Han eier nå basketklubben Charlotte Hornets.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer