EKTE ØYEBLIKK: Michael Jordan tar til tårene april 2009. Fotografen som tok bildet mener det var første gang på 40 år at han så ekte glede. Foto: Stephan Savoia/AP/NTB Scanpix
EKTE ØYEBLIKK: Michael Jordan tar til tårene april 2009. Fotografen som tok bildet mener det var første gang på 40 år at han så ekte glede. Foto: Stephan Savoia/AP/NTB ScanpixVis mer

Michael Jordans rørende øyeblikk ble seinere et stort internett-fenomen

Fotografen ante ikke omfanget bildet ville få.

(Dagbladet): Fotograf Stephan Savoia ante nok ikke hvilken kultstatus et av hans bilder skulle få, da Michael Jordan skulle bli valgt inn i Naismith Basketball Hall of Fame - som hedrer basketballpersonligheter som har bidratt i sporten på en spesiell måte.

62 år gamle Savoia har jobbet som fotograf i mer enn 40 år, og har blant annet to Pullitzer-priser på CVen. Han jobbet for nyhetsbyrået AP da Michael Jordan inntok podiet for å motta heder og ære. Basketballikonet klarte ikke å holde tårene tilbake da han mottok prisen i 2009.

- Det var første gang på kanskje 40 år at jeg så en idrettsutøver gråte, sier Savoia ifølge Wall Street Journal.

For sett bort fra «normale» gledestårer i idretten, hadde ikke fotografen sett noe liknende.

- Det er en stor forskjell mellom ekte følelser og det vi i bransjen kaller «jubel». Dersom en spiller scorer en touchdown, danser han, leker med ballen og slike ting. Det er ikke følelser, det er jubel. Men følelser, ekte følelser, er en sjelden vare, og noe du kommer over dersom du har flaks. Michael Jordans tårer var et ekte øyeblikk, sier Savoia.

Internett-meme Savoia opererte ankelen denne uka, og hadde derfor nok av tid til å gå gjennom mailboksen sin. Da ble han gjort oppmerksom på at det ikoniske bildet har blitt en skikkelig internett-snakkis.

Bildet brukes som et såkalt «meme», et fenomen som sprer seg raskt på tvers av brukere på internett. Kort fortalt handler det i dette tilfellet om å sette ansiktet til Michael Jordan på andre bilder. De manipulerte bildene har fått det passende navnet «crying Jordan».

Fotografen hadde ingen anelse om at det originale bildet hadde blitt så populært.

- Jeg gjorde noen Google-søk etter at jeg leste mailen, og jeg klarer ikke slutte å le, sier Savoia, som likevel skjønner hvorfor bildet har fått en så tydelig appell.

Du kan se noen eksempler på morsomme bildemanipulasjoner nederst i denne artikkelen. Noen av de første bildene dukket opp allerede i april 2012, da basketballaget Charlotte Bobcats var inne i en tapsrekke på 23 kamper. Fenomenet blusset opp igjen etter årets Super Bowl-finale.

Savoias personlige favoritt-meme er et bilde av New England Patriots' quarterback Tom Brady, som sitter nedslått på banen med Michael Jordans ansikt.

Jordan vet Ifølge avisa Chicago Tribune følger Michael Jordans leir med på om bildet blir brukt i kommersielt bruk, noe som ville blitt slått ned på.

- Jeg husker ikke når vi først begynte å legge merke til det - alt eksploderer så fort på internett, og plutselig var det overalt, sier talspersonen for Michael Jordan, Estee Portnoy, til Chicago Tribune.

Han forteller at flere medier har kontaktet ham for å få en kommentar fra Michael Jordan, som ikke er på sosiale medier.

Her kan du se det rørende øyeblikket da Michael Jordan inntok podiet til stor applaus fra salen tilbake i 2009.

Michael Jordan blir av mange regnet for å være sportens beste spiller gjennom tidene. Han spilte totalt 13 sesonger i Chicago Bulls. Allerede i sin første sesong ble Michael Jordan en publikumsfavoritt da han scoret 28,2 poeng per kamp for klubben.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram