- Michael Vick burde henrettes

Uttalte Fox-anker da Obama ga sin støtte til skandale-quarterback.

KARRIEREN PÅ RETT KJØL: Michael Vick har fått fotballkarrieren på rett kjøl igjen etter to år i fengsel for dyreplageri. Men ikke alle har tilgitt den kontroversielle quarterbacken.Foto: REUTERS/MIKE SEGAR/SCANPIX
KARRIEREN PÅ RETT KJØL: Michael Vick har fått fotballkarrieren på rett kjøl igjen etter to år i fengsel for dyreplageri. Men ikke alle har tilgitt den kontroversielle quarterbacken.Foto: REUTERS/MIKE SEGAR/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Historien om Michael Vick (30), er en fortelling om en av USAs største og best betalte idrettssjerner, som i april 2007 mistet alt han hadde jobbet for.

Da ble det kjent at han gjennom flere år hadde organisert bestialske og strengt ulovlige hundekamper på eiendommen sin i Hampton, Virginia. Ikke nok med det: Etterforskerne fant også bevis for at hundene var utsatt for grufulle tortur- og avlivningsmetoder.

Vick var den første afroamerikanske quarterbacken som ble valgt først i den NFL-draften i 2001, og med sine kvikke føtter og presise kastearm ble han hele Atlantas yndling, som hærfører for byens fotballstolthet Falcons.

Det endret seg brått da han ble siktet, senere tiltalt og dømt for dyremishandling.

Han fikk sparken av Falcons, dømt til å tilbakebetale lønn og bonuser, utestengt av NFL-administrasjonen på ubestemt tid og fratatt sine mange lukrative sponsorkontrakter. Med et skyhøyt utgiftsnivå, så han ingen annen utvei enn å slå seg selv konkurs under fengselsoppholdet han ble dømt til.

Opptur I mai 2009 slapp han ut etter 19 måneder bak murene, og det var en angrende synder som startet på den lange veien tilbake til NFL. I august samme år fikk han en ettårskontrakt med Philadelphia Eagles, der han måtte finne seg i å spille annenfiolin bak Donovan McNabb.

Da McNabb ble byttet bort til Washington Redskins etter forrige sesong, grep imidlertid Vick sjansen med begge hender, og denne høsten har han vært en av de beste spillerne i NFL.

Det prates til og med om at han kan være en utfordrer til New England Patriots-stjernen Tom Brady i kåringen av ligaens mest verdifulle spiller.

 Riktignok fikk Eagles' sluttspilldrøm seg en knekk etter nattens møte med Minnesota Vikings, men mange har latt seg imponere av Vicks' oppsiktsvekkende sesong.

Deriblant president og fotballfan Barack Obama.

Engasjert president President Obama var nylig i telefonisk kontakt med Eagles-eier Jeffrey Lurie hvor han applauderte lagets planer om å drifte hjemmebanen Lincoln Financial Field ved hjelp av alternative energikilder. Men også Michael Vick ble et tema i den private samtalen, som ikke lenger var så privat da Lurie fortalte historien i ukemagasinet Sports Illustrated.

- Han (president Obama) sa: «Det er så mange mennesker som soner sine straffer og aldri får en reell ny mulighet». Han var veldig engasjert, fortalte Lurie magasinet, ifølge New York Daily News.

Det hvite hus bekreftet Obamas uttalelser i samtalen med Eagles-bossen.

- Han fordømmer selvfølgelig lovbruddene Michael Vick ble dømt for, men som han tidligere har sagt, mener han at individer som har sonet sin straff, fortjener muligheten til å bidra i samfunnet igjen, het det i en uttalelse fra presidentens PR-apparat.

Seint på banen Vick har brukt deler av tiden etter fengselsoppholdet på å tale dyrevernorgansisasjonenes sak og å foredra om egne feilgrep.

Alle har imidlertid ikke tilgitt 30-åringen for ugjerningene. Mens ekspertene på Fox Sports hyller ham for hans prestasjoner ute på banen, er programledere i den erkekonservative søsterkanalen Fox News mer opptatt av å fortelle hvilken avsky de føler.

Det er neppe tilfeldig at fordømmelsen først kom da president Obama engasjerte seg, halvannet år etter at Vick gjorde profesjonelt comeback.

I HARDT FOX-VÆR: Erkekonservative Fox News lar sjelden muligheten gå fra seg til å kritisere president Barack Obama. Da Obama skrøt av kontrovesielle Michael Vick, var ikke fordømmelsen langt unna. Her er han sammen med en annen profilert NFL-quarterback, Drew Brees, under en mottagelse i Det hvite hus for regjerende Super Bowl-mester New Orleans Saints.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jason Reed
I HARDT FOX-VÆR: Erkekonservative Fox News lar sjelden muligheten gå fra seg til å kritisere president Barack Obama. Da Obama skrøt av kontrovesielle Michael Vick, var ikke fordømmelsen langt unna. Her er han sammen med en annen profilert NFL-quarterback, Drew Brees, under en mottagelse i Det hvite hus for regjerende Super Bowl-mester New Orleans Saints.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jason Reed Vis mer

Det Rupert Murdoch-eide nettverket, lar sjelden muligheten gå fra seg når en president fra det demokratiske partiet er ute og svømmer på dypt vann.

Lengst går den profilerte journalisten Tucker Carlson, som under en paneldiskusjon han selv ledet, tok til orde for at Vick selv burde bøte med livet (se hele diskusjonen HER).

- Jeg er en kristen, som selv har gjort mine feil i livet, og tror inderlig på at man skal kunne gis nye sjanser. Men Michael Vick drepte hunder, og han gjorde det på en hjerterå og grusom måte. Min personlige mening er at han burde blitt henrettet. Det ble han ikke. Tanken på at presidenten stiller seg bak en hundemorder, er helt hinsides, tordner Carlson i sitt åpningsinnlegg.

Også Fox-kollega Megyn Kelly lar seg hisse opp, dog uten å ta stilling, men ved å stille spørsmål presseetikere trolig vil beskrive som svært så ledende.

Les mer om Michael Vick i Sportmagasinet i Dagbladet fra 4. januar 2008.

ANGRENDE SYNDER: Michael Vick har foredratt om egne feilgrep etter at han slapp ut av fengsel.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jonathan Ernst
ANGRENDE SYNDER: Michael Vick har foredratt om egne feilgrep etter at han slapp ut av fengsel.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer