PLAN: Petter Northug og sitt team har lagt en grundig plan for hva han skal gjøre utover høsten. Foto: ØYVIND GODØ
PLAN: Petter Northug og sitt team har lagt en grundig plan for hva han skal gjøre utover høsten. Foto: ØYVIND GODØVis mer

Middels om sommeren, best om vinteren. Slik skal Northug gjøre det igjen

Isolerer seg i Italia.

TRONDHEIM (Dagbladet): Etter en lang sommer med mange showrenn og svært variable resultater, blant annet 21.-plassen sammenlagt under Toppidrettsveka, går Petter Northug denne uka inn i «dvalen» som skal gjøre ham til verdens skiløper beste igjen.

Isolert fra alt av langrennskolleger og mediefolk håper Northug å gjøre trylleformelen som skiller ham fra alle sine konkurrenter.

Langrennskongen drar nå til Nord-Italia, hvor Northug skal trene ekstremt mye mengdetrening i tre uker. Litt seinere på høsten venter et nytt høydeopphold i Val Senales hvor treningsgrunnlaget skal perfeksjoneres.

- Det er mange som slipper opp på treningen for tidlig, men for Petter blir det fullt kjør fram til Beitostølen i november, forteller trener Stig Rune Kveen til Dagbladet.

Hovedpersonen selv tror mange av konkurrentene kan lære av det han gjør.

- Jeg tror mange trener feil. Det er mange som knuser meg her i sommer som ikke har noe å gjøre med langrennsski på beina. De burde trent mer for å gå fort på ski, uttalte Northug til Adresseavisen etter at han ble utklasset i motbakkeløpet Fonna opp forrige uke.

Rød ring i kalenderen Lillebror Even Northug, som blir skikongens eneste treningsmakker i Italia, er av samme oppfatning.

PETTER SMART: Petter Northug vet hvordan han skal gå fra å være en middels løper på rulleski til verdens beste på langrennsski. Foto: ØYVIND GODØ
PETTER SMART: Petter Northug vet hvordan han skal gå fra å være en middels løper på rulleski til verdens beste på langrennsski. Foto: ØYVIND GODØ Vis mer

- Vi prioriterer nok annerledes enn en del andre. Vi trener ikke så mye løping som mange andre, men fokuserer på det som gjør oss til best mulig skiløpere om vinteren. Alt annet blir nedprioritert, sier Northug til Dagbladet.

- Vi setter en rød ring i kalenderen på de rennene vi skal gjøre det best i. Så handler alt om å toppe formen til det. Jeg tror vi er bedre på å sette et veldig spesifikt mål og rendyrke det enn mange andre, tror sprinttalentet.

Enig med Northug I fjor satt Northug en rød ring rundt VM i Falun og dro hjem fra mesterskapet som VM-kongen. Basert på resultatene om sommeren og tidligere på vinteren, var det ikke all verden som tydet på det.

- I prinsippet er det ikke så vanskelig. Det handler om å tørre å hvile når man er sliten, og det handler om å trene med høy kvalitet, sier Kveen.

Northug har selv tenkt mye på hvorfor hans konkurrenter ofte er i for tidlig form. Nå får han delvis støtte fra sine kolleger.

- Petter har et poeng. Det er nok en del som kunne trent mer spesifikt, slik som han gjør. Det er ingen tvil om at Petters plan er god, sier sprinttrener Arild Monsen.

- Nivået er så høyt i Norge at mange har et behov for å vise seg fram tidlig for å få lov til å gå. Det behøver ikke Petter. Han kan kjøre sitt opplegg hele veien, mener Eldar Rønning.

Omtrent samme form som i fjor Å kjøre sitt eget opplegg, er nettopp det Northug gjør i år igjen. Ifølge trener Kveen ligger eleven i rute til en ny god sesong.

SHOW: Petter Northug har deltatt på mange showrenn og vist seg mye offentlig i sommer, men den neste tiden isolerer han seg i Italia. Foto: ØYVIND GODØ
SHOW: Petter Northug har deltatt på mange showrenn og vist seg mye offentlig i sommer, men den neste tiden isolerer han seg i Italia. Foto: ØYVIND GODØ Vis mer

- Han ser bra ut. Testresultatene er omtrent som i fjor, og vi kjører omtrent det samme treningsopplegget som da. Det ser bra ut, forteller han.

Det store spørsmålet er hvilke datoer Northug har satt rød ring ut rundt i år. Det er foreløpig uvisst om det blir verdenscup eller langløp på Mosvikas store sønn.

- Petters mål til vinteren er å gå mange gode skirenn. Så vil tiden vise hvilke renn det blir, sier Kveen.

I RUTE: Petter Northug er - til tross for variable sommerresultater - i rute før vinteren. Foto: ØYVIND GODØ
I RUTE: Petter Northug er - til tross for variable sommerresultater - i rute før vinteren. Foto: ØYVIND GODØ Vis mer