«Det er umulig å bli best uten doping»

Midt i barne-TV blir ungene servert norsk langrenns mareritt

Da Trond Nystad forsøkte å fortelle idrettsbarn i Østerrike at man kan bli best uten doping, grep foreldrene inn og sa: «Du lyver, Trond. Det går ikke. De beste doper seg.»

<strong>BEKYMRET:</strong> Trond Nystad, tidligere langrennskoordinator i Det østerrikske skiforbundet, Vidar Løfshus og Astrid Uhrenholdt Jacobsen slår alarm.


Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
BEKYMRET: Trond Nystad, tidligere langrennskoordinator i Det østerrikske skiforbundet, Vidar Løfshus og Astrid Uhrenholdt Jacobsen slår alarm. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da små barn Østerrike tidligere i år satt seg foran skjermen i beste sendetid - med forventning om å se barne-TV - ble de i stedet servert en løgn som får norske idrettsprofiler til å gremmes:

«Det er umulig å bli best uten doping.»

«Alle som sier at man kan bli best uten å jukse, de lyver.»

Det var blant annet dette holdningsproblemet Trond Nystad skulle ta et oppgjør med og forsøke å endre da han var landslagstrener i østerriksk langrenn.

Dopingskandalen i Seefeld var derfor et hardt slag i trynet for Nystad, som trakk seg fra jobben med umiddelbar virkning da det ble kjent at hans elever Max Hauke og Dominik Baldauf var blant dopingsynderne.

Russland har vært dopingverstingen i idrettsverden gjennom sitt statsstyrte dopingregime, men kanskje har fokuset på Russland latt andre nasjoner få holde på mer i fred.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Dopingproblematikken i land som Østerrike, Estland og Kasakhstan, samt Kenya og Etiopia, er også stor.

- Det er altfor mange som sier at de beste doper seg; det er trenere, ledere og til og med media gir plass til dette. Johannes Dürr forteller at de beste doper seg i en sending midt i barne-TV-tid i Østerrike. Det er uheldig når voksne tema blir behandlet når ungene skal se på TV - og at de får innprentet en sannhet som ikke er en sannhet. De beste som driver idrett doper seg ikke, sier Trond Nystad til Dagbladet.

- Jeg skulle lære Østerrike norsk treningskultur. De trodde jeg løy. «Det går ikke an å trene så mye.» Jeg sa at det kommer til å ta minst ti år før vi kanskje ser frukter av opplegget. Men da må dere vise vilje til å forandre seg. Det viste de ikke.

Foreldre: - De beste doper seg

- Hvor lenge har dette vært holdningen i Østerrike, altså at man ikke kan bli best uten doping?

- Jeg har bodd i Østerrike i 10 år. I alle de åra har jeg hørt dette. Jeg har vært på foredrag til 10-11 åringer og fortalt om viktigheten av å trene over lang tid. Så har foreldre i salen svart: «Dette stemmer ikke Trond. Det går ikke. De beste doper seg.» Holdningen er dessverre altfor utbredt. Det gjelder ikke alle, men ett råttent eple er nok, sier den tidligere østerrikske landslagstreneren.

- Hvordan kan man forandre på dette?

RASER: Vidar Løfshus er nådeløs mot de dopingtatte utøvere. Vis mer

- Vi trenger holdningskampanjer. De som sier sånt, må miste jobben sin. Vi kan ikke tillate at slike usannheter sprer seg. Vi har regler for hvordan vi snakker i arbeidslivet generelt sett. Det samme bør vi ha når det gjelder hvordan snakke til unger om idrett og sunne verdier.

Majoriteten av de beste langrennsløperne og syklistene som Østerrike har avlet fram, har blitt dopingtatt.

- Det er ikke organisert doping fra staten i Østerrike eller av skiforbundet, men det er et stort holdningsproblem og uheldig tankegang. Man bortforklarer nederlag med å si at de som er bedre jukser. De som har offisielle funksjoner og sier slik til unge folk, bør få sparken, krever Nystad.

Kontaktet dopingduoen

Han tok nylig kontakt med dopingdømte Max Hauke og Dominik Baldauf for første gang etter at dopingskandalen nådde overflaten under VM i Seefeld.

- Jeg tenkte lenge på at jeg skulle ringe dem, men de hadde ikke noen telefon, siden den ble tatt av politiet. Så fikk jeg et brev fra Hauke, hvor han unnskyldte seg. Da ringte jeg til begge to, forteller Trond Nystad til Dagbladet.

- Hva sa du til dem?

- De er tross alt mennesker, og de trenger støtte de også. De hadde det tungt og trasig. Det er andre som skal gi dem straff og kjefte på dem. Det er ikke min oppgave.

Han hadde to viktige budskap på hjertet.

TRIST: Sveitseren Dario Cologna mener dopingsaken er trist for idretten. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Det var to ting som var viktig for meg: 1. Å få alle detaljer på bordet og vite alle som har vært involvert. 2. Å formidle til dem at - når de en gang får perspektiv på dette - at de bør melde seg for antidopingorganisasjoner og være med på preventive kampanjer mot doping, slik at ingen vil følge deres dårlige eksempler, sier Nystad, som er aktuell som ny langrennssjef i Norges Skiforbund, hvor han tidligere var landslagstrener.

- Hvordan responderte de?

- De unnskyldte seg opp og ned i mente. De prøvde å forklare hvordan det skjedde. De fikk høre allerede i barndommen at alle som blir gode, de doper seg. Så kom de i kontakt med dopingjegeren, som sa at de beste jukset. De var predisponert for å si ja til hans tilbud. De gjorde det de visste var feil.

- Hvilke nye dopingmetoder kan vi benytte?

Lars Mortsiefer fra det tyske antidopingbyrået NADA er bekymret.

- Hauke og co. snakker om dopingbruk i samme åndedrag som nytt utstyr. Hvilke ski bør vi ha? Hvilke nye dopingmetoder kan vi benytte?

Afterski #8: Mens Martin Johnsrud Sundby tok sitt første individuelle VM-gull, ble andre utøverne tatt mens de satt og dopet seg. Og; sjekk Emil Iversens reklame! Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

- Det er galskap. De får nålene sine hvor som helst når de bruker ukjente substanser. De eksperimenterer på mennesker, sa Mortsiefe da han gjestet Antidoping Norges seminar på Ullevaal om hva som skjedde i Seefeld.

Dopingjournalist Hajo Seppelt er på sin side rystet over hvordan østerrikeren Johannes Dürr er i stand til å leve på en løgn så lenge.

- En sjokkerende løgn

Dürr ble tatt for EPO-bruk under OL i Sotsji, men gjorde comeback og ville slå tilbake som ren utøver i VM i Seefeld.

Det var i hvert fall det han sa. Sannheten var at Dürr bare fortsatte å dope seg, parallelt med at han stilte opp for Seppelt i en dokumentar om hvordan det er å satse på nytt etter en dopingdom.

- Dürr presenterte seg som en utøver som nå var ren og skulle kjempe for medaljer i VM på hjemmebane uten ulovlige midler, samtidig dopet han seg parallelt med at han ga oss denne historien. Det var utrolig og uforståelig for oss. Det viste seg at han ikke fortalte en historie fra 2014. Han dopet seg fremdeles, sier Seppelt.

<strong>BEKYMRET:</strong> Trond Nystad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Trond Nystad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Du har en person som åpner seg opp og forteller en åpenhjertig historie – samtidig som at han parallelt gjentar den historien han tar avstand fra. Det har jeg aldri tidligere opplevd. Det er en sjokkerende løgn.

Seppelt tok kontakt med Dürr etter hans andre dopingskandale var et faktum.

- Vi ville ha en forklaring. Vi møtte ham i Sveits sammen med advokaten hans for å finne ut hvordan han klarer å lyve til oss i et halvt år. Hva lå bak hans valg? Men eter et 51 minutter langt intervju fikk jeg egentlig ingen konklusjon. For å være ærlig, jeg vet ikke hvordan han tenker.

Løfshus takker Nystad

Trond Nystad husker med gru tilbake da dopingskandalen nådde overflaten i VM i Seefeld.

- Vi var ute og testet ski i et vakkert solskinn og under fantastiske forhold. Plutselig fikk jeg en telefon om at det hadde vært en razzia. Jeg avsluttet skitesten og fikk beskjed om at det var snakk om to personer på mitt lag. Det var et sjokk. Det satt folk rundt meg og skrek. Støtteapparatet var helt fra seg. Det var tungt, sier Nystad.

- Dette var snille gutter, svigermors drømmer, intelligente, og så gjør de dette. Man vil ikke at det skal være sant, men det er sant. Så får vi et ordentlig slag i magen når vi ser videoen.

Avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus er glad for ansvaret Nystad forsøkte å ta i Østerrike.

- Vi har alle et ansvar. Trond har tatt ansvaret og dratt til Østerrike for å vise at det går an å bli best uten juks. Dessverre skjer dette likevel, sier Løfshus.

- Først er det helt sjokkartet. Man tror det ikke. Så ser man at det er sant. Det blir surrealistisk og en stor snakkis rundt bordet. Det preger et helt mesterskap. Vi vet hvor ødeleggende det er for sporten. Langrenn er en liten idrett som er veldig sårbar. Vi tåler ikke slike saker, sier Løfshus.

Jacobsen: - At folk er så dumme

Også langrennsløperne ble rystet, forteller Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Jeg husker vi fikk beskjeden via pushvarsler fra media. Vi hadde trent tidlig på morgenen og hadde avtalt å møte på et fellesrom for å se guttas 15 kilometer. Da vi møttes nede, var det dopingsaken vi snakket om. Hva hadde skjedd? Hvem var det snakk om? Vi trålet gjennom all informasjon, tyske og østerrikske aviser. Vi så hvem som ikke kom til start og tegnet oss et bilde av hvem det gjaldt, sier Jacobsen.

- Egentlig burde vi ikke bli overrasket, men vi ble det likevel, at folk er så dumme at de finner på sånt. Vi spurte: «Hva er det de har fått ut av det? Heldigvis vant de ingen medaljer, og vi unngikk at noen fikk medaljer i posten i etterkant. I det øyeblikket du jukser, tar du fra deg muligheten til å finne ut hvor god du kan bli ved hardt arbeid, som er en grunnleggende motivasjonsfaktor for meg.

- Det var vondt for oss utøverne å se denne videoen. Det var sjokkerende å se den. Man ser hva det kan gjøre med en utøver som bare har vært dum og som blir hengt ut gjennom dette.

Kombinertesset Jan Schmid ble imidlertid ikke overrasket.

- Jeg ble ikke overrasket over dopingvideoen. At sånt skjer, det vet jeg jo. Spørsmålet mitt er hvorfor skjer.

- Hvorfor doper de seg? Hvordan rettferdiggjør de for det seg selv? Går det an å gjøre forebyggende arbeid mot dette spesifikt i større grad? Jeg leste et intervju med en syklist som dopet seg for å unngå personlig konkurs. Er det noe idretten kan gjøre for å skape et bedre sikkerhetsnett? spurte Schmid på Antidoping Norges seminar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer