Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Midt i blinken

Zero Pistolklubb skulle legges ned. Så fikk Tom Strøm (47) tilbud om å ta over driften. Det ble et blinkskudd han og sønnen Espen (14) i dag er glade for.

BÆRUM (Dagbladet): Zero Pistolklubb var i ferd med å havne på statistikken over idrettslag som har gått inn, da en av klubbens to stiftere, Walter Wold, i et siste forsøk på å redde klubben vinteren 2000 spurte Tom Strøm om han kunne tenke seg å drive klubben videre.

Wold var ikke lenger ved god helse, og den andre mannen bak oppstarten, Erling Langås Paulsen, hadde gått bort et par år tidligere.

-  Walter mente jeg var den eneste medlemmet i klubben som hadde krutt nok til å ta på meg en slik oppgave. Jeg så det som en ære å bli spurt og har ikke angret en dag på at jeg sa ja, selv om det har vært mye å gjøre, sier Tom Strøm til Dagbladet.

klubben i mitt hjerte

Klubb: Zero Pistolklubb Stiftet: 8. juli 1985 Antall medlemmer: 67 Idretter: Skyting

For ikke bare reddet bærumsmannen en av de 540 klubbene under Norges Skytterforbund. Siden Tom Strøm tok over ansvaret har Zero Pistolklubb også vokst fra snaut ti medlemmer og tilnærmet null aktivitetsnivå til å bli en av Norges mest aktive klubber innen feltskyting.

Oslo-klubben teller i dag 74 medlemmer, og for å ha kontroll på medlemsveksten har han sett seg nødt til å sette et medlemstak på 100. Det er smertegrensa med tanke på at de vinterstid holder til på en innendørsbane ved Nationaltheatret.

Sponsornavn

Sommeren 2003 døde også Walter Wold, men Tom håper og tror at de to vennene som stiftet klubben ville vært stolte om de hadde sett hvor bra Zero Pistolklubb er blitt tatt hånd om.

-  Jeg føler at de kikker ned på meg fra himmelen og er fornøyd. Da vil de også se at klubben betyr alt for meg og jeg på sett og vis lever og ånder for den, sier Tom Strøm.

I en sport hvor det handler om å treffe tier'n er klubbnavnet Zero - engelsk for «null» - et lite paradoks. Men navnet er ikke noe forsøk på å prøve seg på ironi. Skyteklubben er simpelthen oppkalt etter lettølet Zero, som Ringnes lanserte omtrent samtidig som skyteklubben ble stiftet.

-  Ringnes ble spurt om de var interessert i å sponse klubben. Det var de i utgangspunktet ikke, men om klubben kunne ta navnet til lettølet, så skulle de gå inn med 400 000 kroner. De to stifterne hadde ikke bestemt seg for noe navn, og takket ja til tilbudet fra Ringnes, sier Tom Strøm.

I dag kunne han aldri drømme om å endre klubbens navn, selv om Ringnes ikke skyter inn mer penger.

-  Zero er et morsomt og spesielt navn som blir lagt merke til. Alle i skyttermiljøet kjenner til Zero, fordi vi er en veldig aktiv klubb på stevner. Da kommer vi i en armada av biler og med Zero-caps på hodet, sier Tom Strøm.

Regn og grill

Medlemsmassen er mellom 14 og 60 år gamle. Sønnen Espen (14) er den yngste aktive, og har vært med i klubben helt siden pappa tok over ansvaret for den.

-  Det er morsomt å skyte sammen med pappa. Dette er noe vi kommer til å gjøre sammen i mange år, for jeg trives bare mer og mer på skytebanen, sier Espen.

Dagbladet besøker skyteklubben på Høgåsbanen ved Sollihøgda en lørdag ettermiddag. Det må ha vært en av de dagene i september hvor regngudene var sintest, men oppmøtet er likevel bra. Og jaggu har de ikke fyrt opp en grill også! Strategisk plassert under tak i et oppsatt partytelt. Her spises det pølser og skytes om hverandre.

Espen er blant de ivrigste. I år har han nådd minstealderen for å skyte med skarpt, og han lar blinker og gjenstander på skytebanen få kjørt seg. I sommer var han med i NM på Oppdal. Han ble nummer 14 av 17. Men det var et dårlig stevne av Espen. Ofte hevder han seg bedre enn det.

-  Det er ikke viktig hvor bra du skyter i den alderen. Nå handler det om å lære å opptre korrekt og håndtere våpenet skikkelig. Skyteferdighetene får komme etter hvert, sier Tom Strøm.

Pusser og prater

Han er glad for at han og sønnen har en felles interesse i skytingen.

-  Vi sitter gjerne hjemme og pusser våpen og prater sammen. For oss er det en hyggelig måte å være sammen med hverandre, på sier Tom Strøm.

Kona Live (43) har vært med litt i rykk og napp, men har planer om å trappe opp eget engasjement i tida framover. Hun er også kasserer i skytterklubben.

-  Hun skyter ikke på stevner, men synes det er hyggelig å være med i miljøet.

Flere damer inn i klubben er Zeros største målsetting for de neste sesongene. Helst et eget standplasslag med bare damer.

-  Det har vi enda ikke sett i feltskyting. Jeg tror Zero kan bli den første klubben som får et eget damelag, for selv om vi ofte kan konkurrere mot klubber som er ti ganger så store som oss, så er det få som har så mange aktive skyttere som oss, sier Tom.

Teknikk og konsentrasjon

Selv er han blant de mest aktive. På det meste kan han stille på fire stevner i løpet av en måned, i tillegg til treningene. Han skyter mest feltskyting, som er den mest populære grenen innen pistolskyting:

På ti forskjellige standplasser skal skytterne fyre av seks skudd mot et på forhånd gitt antall skiver - til sammen 60 skudd.

I feltskyting er det fire klasser; finpistol, grovpistol, revolver og militær. Tom stiller i klassen militær felt med favorittvåpenet Colt.45.

-  Å skyte bra krever god teknikk og konsentrasjon. Det har mye med dagsform å gjøre: Har du hatt en kranglete dag på jobben før trening, skyter du ofte dårlig.

Rekreasjon

Av og til møter han på folk med stor skepsis til alt som har med våpen og skyting å gjøre.

-  Det er litt trist, men det skyldes mest uvitenhet om skytesporten. Det er enorm fokus på sikkerhet og alle som vil skyte må gjennomføre et sikkerhetskurs og ha vært i aktivitet i minst seks måneder før de kan søke om å få kjøpe eget våpen. I tillegg til at de må ha fylt 21 år, påpeker Strøm.

Han ser på skyting som en perfekt måte å koble av på.

-  Å skyte er bra rekreasjon. Når du pakker matpakka om morgenen for å reise på stevne, kjenner du på kroppen at du skal ut og kose deg. Og skyter du bra i tillegg, gir det en veldig god følelse.

TREFFER HVERANDRE: Tom Strøm (47) og sønnen Espen (14) bruker skytesporten som arene for å pleie tid med hverandre. Med Espen på laget har Tom bygd opp Zero Pistolklubb fra tilnærmet null aktivitet til å bli en av de mest aktive skytterklubbene innen grenen feltskyting.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media