- Midt på natta merket jeg at han krabbet opp i senga

Etter elleve års taushet åpner OL-løper Ashley Wagner opp om et overgrep.

FORTELLER OM OVERGREP: Ashley Wagner. Foto: NTB Scanpix
FORTELLER OM OVERGREP: Ashley Wagner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er i USA Today at den amerikanske kunstløperen forteller sin historie.

Overgrepet skjedde ifølge Wagner da hun var 17 år gammel. I brevet skriver kunstløperen at hun var på en treningsleir sammen med venner, og etter treningen ble de igjen på en fest. Wagner sier selv at hun var så fokusert på å trene, at hun aldri hadde vært på en fest før, men at hun ble med da flere av hennes venner skulle på festen.

I stedet for å kjøre til hotellet, valgte Wagner og noen venner å sove over i huset som lå på treningsområdet.

- Jeg rørte meg ikke

Wagner forteller at hun ikke forsto at det var et overgrep da det skjedde for elleve år siden, men at hun nå velger å stå fram.

Hun forteller:

- Midt på natta merker jeg at han krabbet opp i senga. Jeg forsto ikke hva det betydde. Det første jeg tenkte var at han manglet et sted å sove, men så begynte han å kysse meg på halsen.

Den nå 28-år gamle kvinnen med VM-sølv i kunstløp forteller videre at det var en venn som forgrep seg på henne. Wagner fortsatte å late som om hun sov, men da 22-åringen fortsatte å røre henne, tok hun grep:

- Da han begynte å ta mer på meg, ble jeg redd. Han var mye større enn meg. Jeg visste ikke om jeg kunne dytte ham vekk. Jeg lot som jeg sov i håp om at han ville gi seg, men det gjorde han ikke, sier hun til USA Today.

SPESIELT VALG: Den amerikanske kunstløperen Adam Rippon får massiv oppmerksomhet for antrekket han valgte å bruke under nattens Oscar-utdeling. Han ankom utdelingen i et BDSM-inspirert antrekk, og Twitter ser ut til å elske det. Video: CNN Vis mer

Holdt det hemmelig

Da det hele hadde vart i fem minutter, skjønte Wagner at hun måtte ta grep:

- Jeg begynte å gråte, og visste at jeg måtte ta et valg. Jeg åpnet øynene og trakk meg vekk mens han kysset meg på halsen. Jeg tok tak i ham og ba ham om å stoppe, forklarer hun.

Wagner fortalte ikke om episoden til noen, og mannen lot som om ingenting hadde skjedd.

- Jeg følte ikke at noen ville høre på meg. Alle stolte på ham. Jeg forsto ikke hvordan en person som var så godt likt, kunne gjøre noe så grusomt. Når jeg tenker tilbake var det en viktig del av livet for meg. Jeg lærte at gode mennesker også kan såre deg.

Wagner forteller videre at det var #MeToo-bevegelsen som fikk henne til å forstå hva som egentlig hadde skjedd den natta for elleve år siden.

- Det var vanskelig for meg å stå fram. Jeg vet mange kommer til å kritisere meg, men jeg måtte ta et valg. Enten være stille eller å pushe på for å få en forandring i sporten jeg elsker.

Turnsak rystet USA

Det er ikke første gang at amerikansk idrett blir rystet av en overgrepsskandale. I januar i fjor ble den amerikanske idrettslegen og tidligere landslagslegen i turn, Larry Nassar, dømt til livsvarig fengsel etter at han innrømmet flere seksuelle overgrep mot kvinnelige utøvere.

Nassar var en av de mest anerkjente doktorene i turnverdenen. Som trener og lege jobbet han med olympiske turnere og landslagsturnere i mer enn to tiår.

Flere av de misbrukte var barn, som fortalte at de stolte på at det legen gjorde var rett og enten var i fornektelse over hva Nassar gjorde, eller ikke turte å si fra.

Et av ofrene er den olympiske gullmedaljøren Aly Raisman. 23-åringen holdt et langt og svært gripende innlegg mot legen under rettssaken. Da hun hørte bankene på døra seint på kvelden, visste hun at Nassar kom for å misbruke henne.

«Der jeg lå på magen, med deg ved siden av meg i senga, der du insisterte på at det du gjorde kom til å få vekk smertene. Men det du ga meg var en hel del psykisk, mental og følelsesmessig smerte. Du helbredet meg aldri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer