Mika gir seg for Norge etter VM

- Det har vært en eventyrlig opptur, sier Arne Scheie.

SUKSESSEN UTEBLE: Mika Kojonkoski har ikke oppnådd de beste resultatene med de norske hopperne. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
SUKSESSEN UTEBLE: Mika Kojonkoski har ikke oppnådd de beste resultatene med de norske hopperne. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIXVis mer

|||(Dagbladet): Mika Kojonkoski gir seg som landslagssjef for de norske hopperne etter neste sesong, skriver VG. Finnen bekrefter nå endelig at han ikke kommer til å forlenge kontrakten sin med Norges Skiforbund.

NRK-nestor og hoppekspert Arne Scheie er ikke overrasket.

- Det lå i kortene at han skulle ta med seg VM på hjemmebane og så gi seg. Man har fått et forvarsel på dette, sier Scheie til Dagbladet. Stikker i mars Kojonkoski forsvinner til Finland ved sesongslutt, da skal han hjelpe sin egen nasjon med med å stable toppidretten på beina. Kojonkoski har takket ja til å bli en av fem medlemmer i en gruppe bestående av trenerprofiler.

- Jeg avslutter jobben i Norge i mars. Det er bestemt allerede, sier Kojonkoski til VG.

Scheie mener finnen blir veldig vanskelig å erstatte.

- Det er alltid vanskelig å hoppe etter visse personer. Det er ikke så mange på øverste hylle å plukke fra. Jeg vet ikke hva ledelsen gjør, om de finner fram en person fra egne rekker eller går ut, sier Scheie.

- Hvilket ettermæle etterlater Kojonkoski seg?

- Det er fantastisk, hvis du ser hva de har fått til. Vi kunne ikke forvente noe bedre etter at hoppsporten lå med brukket rygg i 2002, og han begynte med engang å vinne med de norske hopperne, sier Scheie.

Han ramser opp noen av finnens meritter med de norske hopperne: To hoppukeseirer, OL-gull, fire VM-medaljer i skiflyging.

- Det har vært en eventyrlig opptur, sier Scheie.

UTROLIG GOD JOBB: Arne Scheie forteller at mange var skeptiske da Norge hyret en utenlandsk trener i 2002. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UTROLIG GOD JOBB: Arne Scheie forteller at mange var skeptiske da Norge hyret en utenlandsk trener i 2002. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Kojonkoski fortalte om jobbtilbudet allerede i juni, men varslet da han at ville respektere kontrakten med skiforbundet.

Da sa sportssjef sportssjef Clas Brede Bråthen at landslaget helst ville beholde finnen fram til OL i 2014, men hadde forståelse for at 46-åringen ønsket seg hjem til familien i Finland. Kojonkoski tok over som norsk landslagssjef i 2002, men har ikke lykkes skikkelig de to siste årene.

Tar grep Han har allerede bestemt at det skal tas grep foran VM i Holmenkollen i vinter.

- Jeg har vært i Norge i åtte år, og vi var nødt til å gjøre endringer. Det gir økt inspirasjon og energi i gruppa. Vi har ikke klart å få hele laget til å fungere teknisk, og da måtte vi gjøre noe, sa Kojonkoski.

Før fjorårssesongen truet Kojonkoski med å bryte kontrakten med Norge dersom de norske hopperne fortsatte å lande på kulen.

- Jeg har fått tilbakemelding om at mange ting ikke fungerer. Jeg har et tydelig kroppsspråk, og når det er negativt, reagerer omgivelsene på det, sa finnen.
Hopperne kom tilbake på toppen forrige sesongen, og Scheie fastslår allerede nå at Kojonkoski blir savnet.

- Mika har gjort en utrolig god jobb, og det blir utrolig viktig at man nå finner den rette erstatteren, sier NRK-eksperten.

HØYDEPUNKTET: Lars Bystøl sikret Norge og Mika Kojonkoski et OL-gull i Torini. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
HØYDEPUNKTET: Lars Bystøl sikret Norge og Mika Kojonkoski et OL-gull i Torini. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet Vis mer