Lahti-VM 2017:

Mika hedres: Fint å få en svindler på sokkel

Mika Myllylä er mer enn verdt sin statue.

FORSONINGEN: Mika Myllylä var i 2003 på besøk i skibygda Meråker for å be om tilgivelse for dopingbruken. FOTO: Ned Alley / SCANPIX
FORSONINGEN: Mika Myllylä var i 2003 på besøk i skibygda Meråker for å be om tilgivelse for dopingbruken. FOTO: Ned Alley / SCANPIXVis mer

I MIKA MYLLYLÄ sin hjemby Haapajärvi planlegger vennene hans å få satt opp en statue av sin avdøde skihelt. Det har opprørt den svenske TV-kommentatoren Mathias Fredriksson:

- For å si det slik: Han hadde jo ikke fått en statue om han var svensk. I mine øyne var han ingen stor skiløper, men en svindler, sa Fredriksson nylig om prosjektet.

SKANDALEN: Mika Myllylä på stafetten i Lahti-VM 2001. Da var allerede Jari Isometsä; en av lagkameratene tatt. "Jari er uskyldig" står det på banneret. Det viste seg å være i overkant optimistisk. Løpere, leger, trenere og ledere var nesten alle med på svindelen. FOTO: Scanpix/Jonas Lindkvist.
SKANDALEN: Mika Myllylä på stafetten i Lahti-VM 2001. Da var allerede Jari Isometsä; en av lagkameratene tatt. "Jari er uskyldig" står det på banneret. Det viste seg å være i overkant optimistisk. Løpere, leger, trenere og ledere var nesten alle med på svindelen. FOTO: Scanpix/Jonas Lindkvist. Vis mer

Svensken har rett i det med juks, men tar ellers fullstendig feil. For den som ikke tåler enda en svindler på sokkel, kan starte med å se seg selv i speilet på åpningsdagen i ski-VM.

Det å svikte er jo noe vi alle kjenner oss igjen i både med og uten sokkel.

AV OG TIL blir vi for godt kjent. Myllylä sin egen sorg ble mer og mer selvforakten. Han prøvde å snakke om det de gangene han reiste rundt og fortalte om dopingmisbruket, men det holdt ikke til å leve lenger. Myllylä ble funnet død hjemme hos seg selv sommeren 2011 bare noen dager etter at han hadde vitnet i rettssaken mot løpere og ledere fra det gamle svindelmiljøet sitt i finsk langrenn.

For i likhet med skihelten sin, har det finske samfunnet tatt et oppgjør med jukset. De skyldige ble dømt, konsekvensen av svindelen ble forsøkt rettet på og ingen har noen rett til å fordømme det som i dag skjer i finsk langrenn.

Da er det tid for å lage statuer som gjengir denne sporten i all sin menneskelighet.

STATUEN av Myllylä er tenkt slik. Kunstneren Seppo Kallio har tegnet en skisse med en tydelig sprekk gjennom fundamentet, og kalt statuen «Ødelagte spor». Den er ment å stå klar utenfor byens bibliotek til 50 års dagen for Myllyläs fødsel i 2019:

- Det er en smerte i denne statuen. Den samme smerte som du ser igjen i bildene der han går i mål, sier Iikka Heinoen; Myllyläs bysbarn som nå samler inn pengene som skal til for å få reist dette kunstverket.

HER kan sporten gjerne være med å betale. Litt av overskuddet fra den skifesten som nå starter i Lahti hadde vært et bra bidrag. For Mika Myllyläs historie er en del av fortellingen om doptida i langrenn, og den pågår nå:

  • Da gjelder det å skille mellom svindelen og svindlerne.

Der det er nødvendig å beskytte langrenn med utestengelse og strenge straffer for å ta vare på de som vil konkurrere rent, burde det være like selvsagt for miljøet å vise omsorg for de som har sviktet. Det var slik Myllylä sine norske konkurrenter litt etter litt reagerte på det som skjedde i Lahti i 2001.

DEN omdiskuterte finske skihistorikeren Erkki Vettenniemi hevdet rett etter dødsfallet at den norske moralismen gjorde livet som avslørt doper ekstra tungt for Mika Myllylä. Det er en dårlig forklaring for det finske systemet som dengang stod bak svindelen, men en bra påminning om at et historisk dydig norsk langrennsmiljø også bærer med seg en utfordring:

  • Moralisme er en ekkel affære som sjelden bidrar til en menneskelig omgangsform som gir bedre liv.

Det er derfor det i disse dopingtider fortsatt er nødvendig å se forskjell på sak og person.

IDRETTENS VOLDGIFTSDOMSTOL (CAS) baler med denne problemstillingen nesten inn i ski-VM. I går ble utestengelsen av de seks suspenderte russiske langrennsstjernene opprettholdt.

Grunnlaget for denne avgjørelsen er det umulig å mene noe om. De to McLaren rapportene som ligger til grunn for avsløringen av systematisk statsdop under Sotsji-OL, har også en bred tilleggsdokumentasjon som mer eller mindre tydelig belyser flere individuelle saker. Derfor vet vi foreløpig ikke om Alexander Legkov og de andre kjente løperne får en rettferdig juridisk prosess.

Det vi vet er at svik er en vanlig menneskelig svakhet, og at statuer av mennesker ofte samtidig har løftet svindlere opp på sokkel.

Slik er også Mika Myllylä verdt sin statue som et minne om hvorfor det gikk så galt sist gang skiidretten var samlet til verdensmesterskap i Lahti.

.