Mika mister nattesøvn av hoppingen

- Våkner og tenker på skihopp, forteller finnen. I kveld kan norske hoppere bli sendt hjem.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet.no): Mika Kojonkoski opplever for tida sin kanskje tøffeste periode siden han overtok som norsk hopplandslagssjef i 2002.

- Det kan være det, ja. For meg er det vondt, men jeg må vel bare lære meg å takle nederlag også, sier 43-åringen sjøl.

- Litt marerittaktig

Finnen har nemlig et voldsomt vinnerinstinkt, og han innrømmer uten videre at han plages av at de norske hopperne ikke innfrir de høye forventningene fullt ut.

- Jeg er en person som mister nattesøvn av sånt. Plutselig våkner jeg opp og tenker på skihopp, forteller Kojonkoski til Dagbladet.no.

- Akkurat nå blir det litt marerittaktig, medgir han smilende.

Samtidig er han forsiktig med å krisemaksimere - og ikke minst med å legge press på unge Tom Hilde, som tross dagens åttendeplass ligger på fjerdeplass i Hoppuka så langt.

- Flere av de andre nordmennene er lenger unna sitt toppnivå enn det Hilde er, minner også sportssjef Clas Brede Bråthen om.

MYE Å TENKE PÅ: Hopplandslagssjef Mika Kojonkoski forteller at han mister nattesøvnen av de norske nedturene i hoppbakken. Men han klare tanker om hvordan han skal bygge gutta opp. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/DAGBLADET
MYE Å TENKE PÅ: Hopplandslagssjef Mika Kojonkoski forteller at han mister nattesøvnen av de norske nedturene i hoppbakken. Men han klare tanker om hvordan han skal bygge gutta opp. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/DAGBLADET Vis mer

Likevel er det ikke til å unngå at Hilde, Norges hopp-håp, blir den som får mest oppmerksomhet - på godt og vondt.

- 2/3 positive tilbakemeldinger 

- Han har blitt litt for ivrig og utålmodig i hoppene sine, men vi får bare ta tida til hjelp og arbeide med det mentale. Det er normalt å bli nervøs av og til, understreker Kojonkoski.

Så gir han et lite innblikk i hvordan han arbeider for å bygge opp hoppguttas psyke.

- Det handler rett og slett om å tenke veldig positivt. Andelen positive tilbakemeldinger bør hele tida være minst 2/3 av totalen, vektlegger den tidligere skihopperen.

- Teamspiriten er også viktig å jobbe med, og gjennom alt dette bygger vi opp hoppernes sjøltillit, litt etter litt, fortsetter Kojonkoski.

I morgen får hopperne en fridag da tankene kan flyttes mot litt andre ting enn hopprenn. Skjønt, Hilde velger ikke å gjøre noe totalt forskjellig på fridagen sin.

- Det skal bli godt med en fridag. Jeg kommer nok til å stå på ski, forteller unggutten.

Mika mister nattesøvn av hoppingen

Hoppere kan bli sendt hjem

Han blir garantert med videre til Innsbruck og Bishofshofen i Vierschanzentournee, men det kan ikke alle de norske hopperne være like sikre på.

- Vi har ikke diskutert dette ennå i det hele tatt. Men hvis noen blir sendt hjem, blir avgjørelsen om det tatt i kveld, sier sportssjef Bråthen.

- Det er tøft å bli sendt hjem, men det er tungt å hoppe konkurranser uten å få det til også, forklarer han.

Mest aktuell for hjemreise er antakelig Roar Ljøkelsøy, som var en av tre nordmenn som ikke engang nådde finalen i dag. I tillegg uttalte Bjørn Einar Romøren etter fallet i første renn at Hoppuka er ødelagt for hans del.

<B>STÅR PÅ SKI PÅ FRIDAGEN: Tom Hilde beholder fjerdeplassen i Hoppuka - til tross for at det bare ble åttendeplass i dag. - Jeg tror helt sikkert at han kan sikre seg pallplasser i de to siste rennene. Om det er mulig i sammendraget, er vanskeligere å si, sier Mika Kojonkoski om Hilde.