Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mika skeptisk til nye Kollen

- Vi er ikke blitt hørt.

• Se presentasjonen på Oslo Kommunes nettsider.

(Dagbladet.no): Landslagssjef Mika Kojonkoski har vært opptatt av to ting i forbindelse med opprustingen av Holmenkollen: At hopperne omsider får mulighet til å trene i Oslo året rundt - og at bakken blir tilfredsstillende skjermet for vind og tåke.

Etter å ha sett utbyggingsplanene som ble presentert i går, som blant annet innebærer at tårnet rives, er Kojonkoski alt annet enn overbevist.

- Bakken ser pen ut, men hoppmiljøet i Norge har vært klare på hvilke problemer som må løses. Dessverre er vi ikke blitt hørt, sier Kojonkoski til Dagbladet.no.

Og utdyper.

- Vindskjermingen er ikke på det nivået vi hadde håpet. Problemene med tåke og regn er det heller ikke funnet noen løsning på. Jeg føler Holmenkollen er veldig, veldig spesiell. Det er en av de få hoppbakkene som er lokalisert midt i en storby. På en annen side føler jeg at hoppmiljøet i Norge har vært veldig tålmodig med Holmenkollen. Rundt om i verden er det laget et titalls nye bakker, mens ingenting har skjedd i Oslo. Derfor håpet vi at dette prosjektet ville bli toneangivende i moderne skihopping. Ikke bare en turistattraksjon, men noe helt spektakulært, sier finnen.

- Hva er problemet med vindskjermingen?

- Skjermingen er for liten til at problemet blir løst, dette tar bare sidevinden. Vi ventet på en versjon som er mer effektiv mot tåke og regn, sier han.

image: Mika skeptisk til nye Kollen

Lover at idretten kommer før turisme

Kojonkoski har imidlertid flere bekymringer, blant annet hva som vil skje med hoppanlegget på sommerstid.

- Vi trenger et sted å trene året rundt. Hva vil skje med vannet (Besserudtjernet, journ.anm.), hvordan har de tenkt å løse det? Jeg fant ingenting i presentasjonen som ga svar på det. Vår høyeste prioritet har vært treningsfasilitetene, og at de vil være gode i framtida. Hopp-Norge har måttet lide lenge på det området. Vi må reise i timesvis for å trene, sånn er det ikke i Finland, Tyskland, Japan eller Østerrike. Det er nesten helt ulevelig, sier han.

Byråd for næring og idrett, Anette Wiig Bryn, sier at punktet om vindskjerming ikke er ferdig utredet.

- Vindskjermingen er ikke ferdig utformet ennå. Vil vi gjøre dette i nært samarbeid med hoppmiljøet og de som har ekspertise. Bakken er ikke på noen måte ferdig utviklet, sier hun.

Det er i tråd med hva Kojonkoski ber om.

- Jeg håper det endelig utkastet er mer gjennomtenkt, og at problemstillingene vi har reist blir tatt på alvor. Et nytt tårn er vel og bra, men det er ikke noe skritt framover. Bakken blir penere, men ikke mer funksjonell, sier han.

Wiig Bryn forsikrer at idrettsanlegget Holmenkollen er viktigere enn turistattraksjonen Holmenkollen. Hele prosjektet, som også innebærer utbygging av løypenettet, ny hoppbakke i Midtstuen og utbedring av standplass, har en prisramme på 920 millioner kroner.

SLIK SKAL BAKKEN SE UT: Men Mika Kojonkoski ble ikke beroliget av presentasjonen han leste i går. Byråd Anette Wiig Bryn og skipresident Sverre Seeberg forsikrer at bakken ikke er ferdig utviklet. Illustrasjon: JDS Architects
SLIK SKAL BAKKEN SE UT: Men Mika Kojonkoski ble ikke beroliget av presentasjonen han leste i går. Byråd Anette Wiig Bryn og skipresident Sverre Seeberg forsikrer at bakken ikke er ferdig utviklet. Illustrasjon: JDS Architects Vis mer

- Holmenkollen er først og fremst et idrettsanlegg, idretten kommer først. Vi er opptatt av at de skal bli fornøyd. Nå kommer det også en normalbakke i Midtstuen, som blir en fin treningsbakke. Uansett blir det mye bedre for hoppsporten og langrennssporten enn det har vært før.

- Blir det mulig for hopperne å trene i Kollen på sommerstid?

- Vannet skal vekk. Det er mulig Besserudtjernet skal flyttes litt lenger opp i skråningen, men vekk fra bakken. Det ligger ikke inne i budsjettet, men om noe blir rimeligere skal vi prøve å få det inn, sier hun.

Halvferdig prosjekt

Skipresident Sverre Seeberg understreker også at det skal samarbeides tett mellom utbyggerne og brukerne av anlegget.

- Det vi har bestemt nå, er hva slags tårn det skal være. Når det gjelder vindskjerming og værbeskyttelse er det ikke ferdig utredet. Jeg tror vi skal få en bra bakke, sier han til Dagbladet.no.

Og trekker en sammenligning med den ferdigstilte operaen i Bjørvika.

- Det viktigste med opera er god akustikk. Det viktigste med Kollen er at det blir best mulig å hoppe der, sier han.

Sportssjef for hoppgutta, Clas Brede Bråten, føler seg trygg på at hoppmiljøet vil bli lyttet til.

- Det vi trenger er bredde og rekruttering i et helårs hoppanlegg. Vi har ikke sagt at vi trenger et nytt tårn, vi har sagt det motsatte, at vi godt kan bruke det gamle tårnet dersom funksjonaliteten er bra. Det vi har fått presentert nå ser ut som et halvferdig prosjekt, noe jeg også håper det er, sier han.

<B>IDRETTEN KOMMER FØRST: Skipresident Sverre Seeberg (t.v) og byråd Anette Wiig Bryn forsikrer at idrettsanlegget Holmenkollen er viktigere enn turistattraksjonen Holmenkollen, og at hoppernes ekspertise vil bli lyttet til. Til høyre Skiforeningens styreleder Dag Kaas.
<B>KRITISK:</B> Mika Kojonkoski sitter igjen med flere spørsmål enn svar om utbyggingen av nye Holmenkollen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media