Mikel i toppen av europeisk pasningsliste

- Helt utrolig at han har spilt i Tippeligaen.

TREFFSIKKER: John Obi Mikel treffer med ni av ti pasninger, noe som er spesielt imponerende siden han er den spilleren i Europa som slår nest flest pasninger. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AP
TREFFSIKKER: John Obi Mikel treffer med ni av ti pasninger, noe som er spesielt imponerende siden han er den spilleren i Europa som slår nest flest pasninger. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/APVis mer

(Dagbladet): Statistikk kan brukes på veldig mange måter - og selv om du kan bruke statistikken til mye smart i fotballen, kan den ikke alene forklare spill og ferdigheter.

Likevel:

Etter at rundt en fjerdedel av sesongen er unnagjort i de store ligaene - er det imponerende at den tidligere Lyn-spiller er i toppen av pasningsstatistikken i Europa.

Treffprosent: 90,1 John Obi Mikel har etter hvert blitt en svært viktig brikke i puslespillet til Chelsea-manager Carlo Ancelotti, og statistikken til Norsk Tipping/Opta viser at han bare har én mann foran seg når det gjelder antall pasninger i de europeiske toppligaene.

- Det er helt utrolig at han har spilt i Tippeligaen, sier tidligere Lyn-spiller Jo Tessem til Dagbladet.

Bastian Schweinsteiger har slått 782 pasninger i Bundesliga denne sesongen og 673 har gått til en medspiller.

Mikel står med 735 pasninger i Premier League og 668 har hatt riktig adresse.

Men siden spillerne i de ulike ligaene har spilt forskjellig antall kamper, er det mer interessant å se på hvem som er mest treffsikker av dem som slår flest pasninger. Og av de tre med flest pasninger troner Mikel på topp.

90,1 prosent av pasningene til nigerianeren har gått til en Chelsea-spiller, mens Schweinsteiger har truffet en Bayern München-kompis med 86 prosent av pasningene.

Michael Essien er på tredjeplass i antall pasninger, men han har truffet med 88,6 prosent - altså nesten like mye som Mikel.

- Sentral på laget Jo Tessem har sett mange av Chelsea-kampene denne sesongen. Han er ikke overrasket over tallene.

VIKTIG MANN: John Obi Mikel har bare to mål på 180 Chelsea-kamper, men han gjør så mye annet at han likevel er en av lagets viktigste spillere. Foto: GLYN KIRK/AFP
VIKTIG MANN: John Obi Mikel har bare to mål på 180 Chelsea-kamper, men han gjør så mye annet at han likevel er en av lagets viktigste spillere. Foto: GLYN KIRK/AFP Vis mer

- Han er en sentral spiller på laget og er mye involvert. Han spiller på et godt lag og slår mange småpasninger, og han er god til å rulle ballen. Mikel har spilt litt i skyggen av stjernene, men jeg synes han er vel så viktig som mange av dem. Han presterer jevnt på et høyt nivå, sier den tidligere Southampton-, Millwall- og Bournemouth-spilleren.

- Hva tenkte du om sjansene hans da han dro til England?

- Vi så i Lyn at han og Edu var på et helt annet nivå og det var lett å se at de kom til å lykkes. Men jeg ble kanskje litt skeptisk da han endte i Chelsea og ikke Manchester United, på grunn av filosofien i klubbene. Men det viste seg jo som et veldig godt valg.

- Se bare på hvem han har utkonkurrert. Michael Ballack ga opp og dro hjem igjen, sier Tessem.

Dyttet bakover Mikel kom til London sommeren 2006, etter en omstridt overgang fra Lyn. Allerede den første sesongen spilte han 42 kamper for blåtrøyene.

I Chelsea er han i stor grad forandret fra en offensiv midtbanespiller til en mer holdende rolle.

- Det er det som er posisjonen min nå og det er en komfortabel rolle. Jeg vet at folk gjerne vil se mer av angrepsspillet mitt, men i det laget jeg spiller for må du kunne gjøre mer for laget enn bare å angripe, sier Mikel.

Tessem tror Mikel drar nytte av at han tidligere har spilt lenger framme.

- Han har mange offensive kvaliteter, og det tror jeg gjør ham til en bedre spiller defensivt. Han har stor spilleforståelse og vet mye om hvordan spillerne planlegger neste trekk.

- Mindre diva Chelseas hjemmeside arrangerte for en stund siden en nettmøteseanse med Mikel, hvor han svarte på spørsmål fra leserne.

- Det ser ut som du har modnet denne sesongen. Hva har skjedd? spør en Chelsea-supporter.

SKRYT: Jo Tessem spilte sammen med John Obi Mikel i Lyn. Han er ikke overrasket over at nigerianeren har etablert seg på Chelsea-laget. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX
SKRYT: Jo Tessem spilte sammen med John Obi Mikel i Lyn. Han er ikke overrasket over at nigerianeren har etablert seg på Chelsea-laget. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX Vis mer

Lagkamerat Salomon Kalou kommer gående forbi og han får med seg spørsmålet.

- Han er mindre diva nå. Han var en skikkelig diva tidligere, sier Kalou og ler.

Det vil ikke Mikel ha på seg.

- Hæ? Hva gjør du her, gå bort! Jeg tror jeg har forandret meg, for jeg får ikke røde kort lenger. Jeg fikk fire røde kort de to første sesongene. Etter noen år her har jeg nok vokst både på og utenfor banen.

Mikel har nå spilt 180 kamper for Chelsea - et imponerende antall.

- Jeg er bare 23 år og du må gå gjennom tenåringsstadiet. Men nå er jeg voksen, sier han.