Mikel-saken kan bli utsatt

John Obi Mikels landslagsspill gjør at statsadvokaten vurderer om hele rettssaken mot Morgan Andersen må utsettes.

Mikels plikter i nigeriansk landslagsdrakt kan komme til å krasje med hans plikter som hovedvitne i Morgan Andresen-saken. Går landslaget hans til sluttspillet i afrikamesterskapet i fotball, kan han bli opptatt med fotballkamper i Ghana samtidig som han skal vitne i London. Statsadvokaten i Oslo har bedt om at Mikel og hans agent John Shittu forklarer seg i et rettslig avhør for en engelsk domstol.

Dette avhøret er planlagt gjennomført i løpet av de to ukene forut for rettssaken mot Morgan Andersen, altså mellom 28. januar og 8. februar. Selve rettssaken er berammet til å starte 11. februar. Den tidligere Lyn-direktøren er tiltalt for å ha forfalsket den kontrakten mellom Lyn og Mikel som var grunnlaget for millionovergangene til Manchester United, og senere til Chelsea.

Statsadvokat Svein Holden krysser fingrene for Elfenbenskysten, Mali og Benin. Disse lagene skal møte Mikels Nigeria i de innledende rundene av mesterskapet. Ryker Nigeria ut, kan det se lyst ut for Mikels vitnemål. Da er mesterskapet for Mikels del over 29. januar. Spørsmålet blir om statsadvokaten har så stor tillit til Nigerias motstandere at han tør å satse på at Nigeria ikke kvalifiserer seg for sluttspillet. På papiret ser det mørkt ut, for ifølge FIFAs rangering er ingen lag i Afrika bedre enn Nigeria.

- Vi legger en strategi for hvordan vi skal forholde oss til dette nå. En mulighet er å begjære hele saken utsatt, sier Holden.

Chelsea skal spille kamper 2. og 9. februar.

Regner med hjemkalling

- Hvis Nigeria er ute av mesterskapet, regner jeg med at Mikel blir kalt hjem til London umiddelbart, sier Holden.

I så fall vil han rekke det rettslige avhøret. Holden sier at en annen mulighet som vurderes er at kun John Shittu forklarer seg i saken.

HOVEDVITNE SKAL AVHØRES I ENGLAND: John Obi Mikel (t.v) og Nigeria kan utsette rettssaken mot Morgan Andersen, dersom laget tar seg videre fra den innledende gruppa i Afrikamesterskapet. Foto: Scanpix/Epa
HOVEDVITNE SKAL AVHØRES I ENGLAND: John Obi Mikel (t.v) og Nigeria kan utsette rettssaken mot Morgan Andersen, dersom laget tar seg videre fra den innledende gruppa i Afrikamesterskapet. Foto: Scanpix/Epa Vis mer

Morgan Andersens forsvarer, Cato Schiøtz, har tidligere uttalt at han ser fram til å krysseksaminere Mikel og Shittu. Nå mener han at retten ikke kan vente på at de to hovedvitnene kan stille.

Motstridende hensyn

Problemene rundt vitnemålene setter ifølge Schiøtz to hensyn opp mot hverandre. Hensynet til Morgan Andersen og hensynet til at saken blir så godt opplyst som mulig. Onsdag sendte han brev til tingretten og ba om at hensynet til at alle fakta kommer fram må nedprioriteres.

- Jeg skrev at denne saken - av hensyn til Morgan Andersen - må gå som berammet, sier advokat Cato Schiøtz til Dagbladet.

Dette gjelder uansett om bare John Shittu, eller ingen av dem, stiller i vitneboksen.

- Morgan Andersen er permittert fra sin stilling i påvente av at saken blir avklart. Han kan ikke utsettes for en utsettelse, sier Schiøtz til Dagbladet.

John Shittu selv ville i går ikke si noe om hvordan han vil forholde seg i saken.

Mikel-saken kan bli utsatt
SYKMELDT: Den tidligere Lyn-direktøren er her sammen med Mikel-agent John Shittu, i 2005.