Mikkelsplass gir seg

Både sportssjef Inge Andersen og herretrener Pål Gunnar Mikkelsplass forlater etter det Dagbladet vet langrennsjobbene sine etter sesongen. Steinar Mundal blir norsk langrenns nye sterke mann.

Sportens egen politiske høvding, Jan Erik Granamo, har bedt Olympiatoppen rykke inn med blålys for å redde idretten.

- Hver stein skal snus, sa Granamo i et intervju her i Dagbladet.

Og alle som en skal snus under oppsyn av Olympiatoppens utsendte.

Inge Andersen

  • Inge Andersen er sportssjef for langrenn. Han har bygget opp sin egen modell. Og han nødvendigvis føle det beklemmende at annet fagpersonell kommer busende inn og tar tak i landslaget.

Inge Andersen er en smart fyr som sjelden eller aldri er kontroversiell, verken i medgang eller motgang.

I tillegg til å være sportssjef er han også treneransvarlig for damelandslaget. Problemet er bare at de aller fleste jentene har valgt seg andre personlige trenere.

  • Bente Martinsen har Dag Kaas.
  • Maj Helen Sorkmo har Inge Bråten.
  • Hilde Glomsås bruker faren sin.
  • Elin Nilsen har hørt mye på Rolf Sætersdal.
  • Anita Moen har gjort mye på egen hånd.

Dette er en modell Andersen går god for. Andre steder oppfattes det som «snillisme» og manglende tøffhet.

Andersens kontrakt går ut nå.

Dagbladet tror han oppfatter signalene, og unnlater å fornye den. Men Andersen har mye å bidra med innen sporten, og fortsetter trolig i systemet - i en overordnet administrativ stilling der oppgaven blir å videreutvikle organisasjonen.

Mikkelsplass

  • Pål Gunnar Mikkelsplass er herretrener og har hatt en tung sesong. Mye skyldes Dæhlie, Alsgaard og Bjervigs helseproblemer. Men «Plassen» har også et annet problem, han har talt Olympiatoppen midt i mot. Skal Pål Gunnar Mikkelsplass fortsette som trener, må han legge seg flat og ta imot den Olympiatopp-hjelpen Granamo sender inn.

Det spørs om han kan det. Og det spørs om han vil godta en underordnet rolle i forhold tilMundal. Dagbladet tror svaret er nei.

Steinar Mundal

  • Steinar Mundal er i dag assisterende sportssjef.

Og han har tonet flagg: Han står med åpne armer og venter på Olympiatoppens inntogsmarsj.

Mundal er overbevist om at Bjørge Stensbøl & co. virkelig har ekspertise til å hjelpe langrenn framover. Ikke bare mot Lahti-VM om et snaut år. Men mot Salt Lake City om to vintrer og langt lengre enn det.

Og ser en først inn i framtida, ser en også noe annet interessant:

Steinar Mundal er den i trenerteamet med de tetteste relasjonene til norsk langrenns framtidige toppløpere. Han er tøff og nyter stor respekt.

Og han har ingen som helst problemer med å slippe til folk som Rolf Sætersdal, Johan Kaggestad og Dag Kaas - Olympiatoppens utholdenhets-eksperter.

Mundal har den samlende kraften i seg til å bygge et landslag rundt en trener.

Etter det Dagbladet vet, vil dagens sportssjefmodell forsvinne. Steinar Mundal vil bli tilbudt jobben som herretrener, med sjefsansvar for den dametreneren han selv henter inn.