Mikkelsplass og Dæhlie så ikke dopdokumentaren

Ble sendt på svensk tv i kveld.

VAL DI FIEMME / OSLO (Dagbladet): SVT viste den kontroversielle dopingdokumentaren i «Uppdrag granskning» i kveld. Dette til tross for sterke reaksjoner fra langrennsmiljøet i Norge.

Dokumentaren hevder langrennsprofilene Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass hadde uvanlig høye blodverdier da de var aktive på 1990-tallet.

Til tross for at programmet har tiltrukket seg stor oppmerksomhet, valgte flere av de omtalte profilene å ikke se den endelige utgaven som ble vist i kveld.

- Jeg har vært i bilen og ikke sett på tv, sier Marit Mikkelsplass til Dagbladet.

Dagbladet har også vært i kontakt med Bjørn Dæhlie som sier han ikke så dokumentaren.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, sier Erling Jevne til Dagbladet.

Forbundet reagerte
Norges Skiforbund reagerer kraftig på påståndene som ble vist på svensk tv i kveld.

«Ingen av de verdiene som omtales er unaturlige verdier. Likevel brukes slike verdier til å fremsette mistanke. Det er useriøst», skriver forbundet i en pressemelding rett før programmet ble vist.

SÅ IKKE DOKUMENTAR: Bjørn Dæhlie valgte å ikke se den mye omtalte dokumentaren som ble vist på SVT i kveld.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SÅ IKKE DOKUMENTAR: Bjørn Dæhlie valgte å ikke se den mye omtalte dokumentaren som ble vist på SVT i kveld.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Skiforbundet stiller også tvil om nøyaktigeten til måleenhetene som ble brukt til, blant annet i Lahti i 1997.

- Jeg føler veldig med utøvere som urettmessig henges ut på denne måten. Det er helt ubegrunnet og uten rot i virkeligheten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil trolig komme med uttalelser torsdag.

Basert på ekspert I dokumentaren hevdes det at blant annet de tre norske, samt Vladimir Smirnov hadde høye blodverdier.

- Vi sier ikke at noen er dopet. Vi bruker den fremste eksperten på dette i Bengt Saltin, og det er han som drar slutningen. Vi har brukt den fremste eksperten i skiverden, sier prosjektleder Lars Hanson til Dagbladet.