SPORTENS SUPERLAG:  Tradisjonell feiring for de norske verdensmesterne. Men ellers betyr mix-stafetten enda mer nytt for internasjonal skiskyting. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
SPORTENS SUPERLAG: Tradisjonell feiring for de norske verdensmesterne. Men ellers betyr mix-stafetten enda mer nytt for internasjonal skiskyting. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.Vis mer

Mikset til suksess

Gull-stafetten som viser den moderne internasjonale toppidretten

UNGE  Synnøve Solemdal (24) er foreløpig rent resultatmessig den svakeste løperen på det norske laget som tok gull i mix-stafetten i går. Med bare en enslig individuell verdenscupseier er hun et stykke bak resten av det stjernegalleriet der ett år eldre Tarjei Bø har seks seire, Tora Berger 22 og Emil Hegle Svendsen 29.

På samme vis har lagkameratene alle både OL-gull og flere VM-gull. Likevel kan det fort være Synnøves to seire i miks-stafetten som over tid blir mest verdifulle for sporten.

For den miks-stafetten som i går tok arrangørlandet Tsjekkia med storm, viser en trend som kjennetegner idretter i utvikling. Nå gjelder det å få sammensveiste lagmiljøer og felles konkurranser for begge kjønn.

DETTE  var visstnok en VM-konkurranse som egentlig ikke var like gjev for Emil Hegle Svendsen som den stafetten bare for gutta som kommer seinere i mesterskapet. I hvert fall på forhånd.

Etterpå er det vanskelig å se at skiskyting som idrett kunne vært stort bedre. Utsolgt på tribunen, et gjennombrudd for sporten i enda en ny europeisk nasjon, hele 26 land i en tett konkurranse og fire norske utøvere i nærheten av sitt absolutt høyeste nivå.

Som Emil selv i den kontrollerte siste stående side om side med sin hardeste rival Martin Fourcade.

ELLERS  er den litt avventende holdningen til Emil en grei følelse. Enhver løper må fritt få rangere målene sine. Samtidig er det nettopp den kommersielle verdien på kjønnsblandete konkurranser som gjør at mikset idrett nå blir mer og mer populært.

Få har bedre nese for sånt enn internasjonal skiskyting. Gjennom det siste tiåret er hele denne idretten blittt tilrettelagt for et bredt publikum og maksimal markedsføring. Da ble det fort naturlig å teste felles konkurranser; først som trekkplaster i tyskernes store innendørs skiskyttershow i Schalke Arena i Gelsenkirchen, og så som egen VM-øvelse.

MIX-TRENDEN er tydelig i mange idretter. Før jul kom den første lagkonkurransen for hopp for både gutter og jenter, mens samme variant for langrennsløperne foreløpig blir stoppet av den norske dominansen i sporet. Der er det fortsatt for få land som kan stille et blandet lag med mulighet for suksess.

Andre setter jenter og gutter på samme lag bevisst for å løfte sporten sin til ny status. For eksempel begynner orientering nå med slike konkurransre for å øke muligheten for å bli olympisk idrett.

FOR de markedsbevisste sjefene i den internasjonale olympiske komite (IOC) har selvsagt skjønt hva dette dreier seg om.

Løftes den gjennomgående svakere kvinneidretten gjennom blandete lag, øker muligheten for å nå både et større publikum og et bredere marked. Blant de internasjonale forbrukerne er det helst kvinner som bestemmer innkjøpsmønsteret. Dermed blir blandet idrett adskillig mer fristende for de store sponsorene. Enkelt fortalt: Dette gir mer penger til idretten.

Da er det ikke så overraskende at denne mix-stafetten kommer som reprise i OL i Sotsji neste vinter. Tora Berger, Synnøve Solemdal, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen kan med strålende fart i sporet og imponerende konsentrasjon i skytingen fort vekk gjøre det til en ønskereprise.