Milan-forvandlingen: Tilbake i toppen etter tre år i dvale

8, 10 og 7. Det er AC Milans plasseringer de siste årene. Nå kjemper de igjen i toppen, akkurat som i glansdagene.

DEN NYE ITALIENSKE VINEN: Gianluigi Donnarumma, Manuel Locatelli og Mattia De Sciglio har vært sentrale på årets unge Milan-lag, som ligger på 2. plass i Serie A. Foto: AP Photo
DEN NYE ITALIENSKE VINEN: Gianluigi Donnarumma, Manuel Locatelli og Mattia De Sciglio har vært sentrale på årets unge Milan-lag, som ligger på 2. plass i Serie A. Foto: AP PhotoVis mer

(Dagbladet): 7. mai 2011 er en dato Milan-supportere husker godt. Det var nemlig sist Rossoneri vant Serie A.

Med Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Alessandro Nesta og Gianluca Zambrotta fra start sikret AC Milan seriemesterskap nummer 18 etter 0-0 mot Roma på Stadio Olimpico.

På benken satt blant andre Andrea Pirlo, Alexandre Pato og Antonio Cassano.

Alle de overnevnte er kjente og kjære navn hvis du følger med på fotball.

Fem og et halvt år senere er det en noe annen Milan-utgave som reiser til Stadio Olimpico når lagene som deler andreplassen på tabellen møtes til toppkamp i Serie A.

Alessio Romagnoli, Gabriel Paletta, Suso, Juraj Kucka og Manuel Locatelli er kanskje ikke navn som sier deg så veldig mye. Men disse gutta er noen av spillerne som har fått mest spilletid på årets unge og talentfulle Milan-lag.

Gjennomsnittsladeren da laget slo Crotone forrige helg var 23,8 år. Til sammenligning var gjennomsnittslalderen på laget som spilte 0-0 mot Roma i mai 2011 30,4 år.

8, 10 og 7

Etter seriegullet i 2011 fulgte to nye gode sesonger som ga sølv og bronse. Deretter har plasseringene vært 8, 10 og 7 de siste tre årene.

Siden 2014 har seks ulike managere vært innom skinnsetestolene på San Siros trenerbenk. Hva er det egentlig som skjedde med det italienske flaggskipet AC Milan?

La oss spole tilbake noen år. Etter Scudettoen (seriemesterskapet) i 2011 forsvant de store navnene som hadde vært lenge i klubben sakte, men sikkert. Thiago Silva og Zlatan Ibrahimovic var blant verdens beste spillere på dette tidspunktet, og de forsvant begge i 2012. Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Alessandro Nesta, Gianluca Zambrotta, Andrea Pirlo, Filippo Inzaghi og Massimo Ambrosini ble også erstattet av mindre kjente navn.

GODE TIDER: Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic og Robinho feirer scoring mot Catania i 2011. Foto: Reuters
GODE TIDER: Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic og Robinho feirer scoring mot Catania i 2011. Foto: Reuters Vis mer

Laget deres i 2013 hadde likevel spillere med masse rutine, som Kaka, Nigel de Jong, en Robinho som fortsatt gjorde overstegsfinter, bare ikke like fort som tidligere, og Mario Balotelli.

Men Milan var ikke i nærheten av å kvalifisere seg for Champions Leauge den sesongen. 8. plassen, hele 45 poeng bak Juventus, gjorde at Milan ikke engang kunne kvalifisere seg til Europa League.

Heller ikke året etter lyktes det for Milan. Giampaolo Pazzini, Keisuke Honda, Andrea Poli, Giatomo Bonaventura og Diego Lopez var blant spillerne med mest spilletid - spillere med en kort merittliste og lite erfaring fra det øverste sjiktet i Fotball-Europa. Milan gjorde sin svakeste sesong siden 1997/1998-sesongen, og endte helt nede på 10. plass, bak lag som Sampdoria, Genoa og Torino.

- Gårsdagens virkemidler

Forrige sesong var noe mer positiv enn de to foregående for Milan, blant annet med finale i Coppa Italia mot Juventus. Men Rossoneri samler ikke på 7. plasser.

- Det er vanskelig å komme med en fasit på hva som har gått galt i Milan. For meg virker det som om Berlusconi-æraen har vært litt på hel i en del år. Klubben har vært drevet litt med gårsdagens virkemidler. Det har vært spillere inn og ut som har hevet en høyere lønn enn det prestasjonene deres har gitt grunnlag for, sier Rolf-Otto Eriksen. Han kommenterer Serie A for Viasat.

EKSPERT: Viasat-kommentator Rolf-Otto Eriksen mener det ser lysere ut enn på flere sesonger i Milan, men at Rossoneri fortsatt har en lang vei å gå før de er tilbake der de var i glansdagene. Foto: MTG Sport/Øystein Klock
EKSPERT: Viasat-kommentator Rolf-Otto Eriksen mener det ser lysere ut enn på flere sesonger i Milan, men at Rossoneri fortsatt har en lang vei å gå før de er tilbake der de var i glansdagene. Foto: MTG Sport/Øystein Klock Vis mer

- På trenersiden har det også vært stort gjennomtrekk etter at Massimilano Allegri gikk til Juventus i 2014. Det har jo vært mange gamle spillere som ikke har vært de største trenertalentene, fortsetter Eriksen.

Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi, Mauro Tassotti, Cristian Brocchi har alle vært innom Milan som spillere, for så å få sjansen som trener de siste årene. Ingen av dem har lyktes. Inzaghi fikk flest kamper av disse i sjefsstolen: 40.

- Det er noe litt gammeldags over Milan. Se på San Siro, for eksempel. Den har en historie og er flott på mange måter. Så kan du se på Juventus, som har et nytt stadion. Stadionet er en del av suksessen de har oppnådd de siste årene. Historien, tradisjonen og de gamle storhetene i Milan er en styrke, men i motbakke kan det være noe som gjør bakken enda brattere. Folk vet hvordan det har blitt gjort før og sammenligner alltid med det.

- Men kanskje det kan snu nå, med unge spillere som presterer og en trener i Vincenzo Montella som vil spille på en måte som Milan står for. I tillegg er det nye eiere på vei inn, med frisk kapital som kan gi klubben større handlekraft når det kommer til det sportslige. Det ser lysere ut nå enn det har gjort på flere sesonger i Milan, mener Eriksen.

NYE TIDER: Milan-trener Vincenzo Montella har gjort sine saker bra så langt denne sesongen. I kveld møter Montella og Milan gamleklubben hans Roma, en klubb Montella har legendestatus i. Foto: AFP PHOTO
NYE TIDER: Milan-trener Vincenzo Montella har gjort sine saker bra så langt denne sesongen. I kveld møter Montella og Milan gamleklubben hans Roma, en klubb Montella har legendestatus i. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Gutta som utgjør grunnstammen i årets lag var spillerne med mest spilletid i fjor, blant annet en 16-åring i buret: Gianluigi Donnarumma.

Donnarumma regnes som et av symbolene på det nye, unge Milan-laget som har tatt Serie A med storm denne sesongen. Sammen med Mattia De Sciglio (24), Manuel Locatelli (18), Alessio Romagnoli (21), Suso (23), Davide Calabria (20), Mario Pasalic (21) og M'baye Niang (21) har Donnarumma bidratt til at Milan nå kun er syv poeng bak Juventus, med én kamp mindre spilt.

Etter at 31-åringen Ricardo Montolivo, landslagsspiller og en av lagets største stjerner, ble skadet, har Milan vunnet seks og spit én uavgjort på de åtte siste.

- Et godt bilde på dagens Milan-lag kom da Locatelli scoret sitt første Serie A-mål mot Sassuolo tidligere denne sesongen. Han gråt da han scoret og gråt også i intervjuet etter kampen. Han gråt ikke bare fordi det var stort personlig, men fordi han hadde gjort noe stort for klubben, mener Eriksen.

I tillegg har Carlos Bacca fortsatt med å levere mål slik han gjorde i fjor, mens Ignazio Abate, Giatomo Bonaventura, Juraj Kucka og Gabriel Paletta også har bidratt.

I kveld møter de Roma til toppkamp i Serie A.

- Dette er den store bortetesten for Milan. Denne kampen kommer til å fortelle noe om modenheten deres. Jeg holder Roma som en knapp favoritt, da Milan er litt svekket med Bacca og Bonaventura ute, sier Eriksen.

Roma-Milan vises på Viasat Sport klokka 20:55.

Kilder: The Telegraph, Bleacher Report, altomfotball.no