Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Milano-Sanremo første mål, Tour de France en stor gulrot

Nytt forsøk på sesongstart for friskmeldt Holst Enger.

(procycling.no): Med det arabiske etapperittet Abu Dhabi Tour gjør Sondre Holst Enger sitt andre forsøk på å starte årets sesong. Forrige uke ble Ag2r-spurteren syk og brøt Tour of Oman etter bare én etappe.

Det var i opptakten til den opprinnelige sesongstarten at Holst Enger ble satt ut av magekramper. Ifølge 23-åringens trener, Atle Kvålsvoll, er hortenseren nå fri for de verste plagene og var i stand til å trene igjen sammen med resten av laget søndag. Tirsdag så kunne han dele bilder på Instagram fra treningsøkten på Formel 1-banen Yas Marina. Overfor procycling.no kunne også Kvålsvoll bekrefte at Holst Enger starter Abu Dhabi torsdag.

– Det var kjedelig at han mistet (Tour of) Oman. Det er et fint etappeløp å starte sesongen med. En del av etappene og avslutningene passet han også godt. Tre av dagene endte i spurt, som han sikkert kunne ha vært med på, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Hvorvidt Holst Enger hadde utfordret den trefoldige etappevinneren Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) i noen avslutningen, blir imidlertid kun av akademisk interesse.

Dog kan Kvålsvoll, som vanligvis har daglig kontakt med sin elev, skrive under på at Holst Enger ser tilbake på en vellykket treningsvinter ellers og at formen er god. Ikke sjeldent har unggutten slitt med sykdom og utsatte luftveier, men det er ikke tilfellet i oppkjøringen til årets sesong. Fremover blir det avgjørende å opprettholde den gode trenden, sier treneren.

– Det viktigste fremover nå er å komme skikkelig i gang, få en bra periode over tid og ikke har flere avbrudd. Sondre trenger alltid noen løp for å komme i gang.

Liten formtopp til Sanremo

Marcel Kittel (Quick-Step Floors), André Greipel (Lotto Soudal) og Mark Cavendish (Dimension Data) er bare noen av spurterne Holst Enger får bryne seg på i Abu Dhabi Tour denne uken.

Tre av WorldTour-rittets fire etapper ligger an til å ende i massespurter, den siste av hvilket går på motorsportbanen Yas Marina.

Etterpå venter Paris-Nice. Det franske etapperittet bør bli tøft nok i seg selv, men er også siste oppkjøring til rittet som Holst Enger har utpekt til sesongens første store mål.

– Første rittet han har sett seg ut er Milano-Sanremo. Før det skal han også gjøre Paris-Nice, men han har plukket seg ut Sanremo og skal forsøke å få til en liten «peak» i formen der.

Klassikerne

Deretter venter klassikerne i Belgia. Holst Enger ble satt opp til å kjøre store deler av den hellige flamske uken for IAM Cycling i fjor, uten altfor mye fanfare. Unggutten startet fire semi-klassikere, pluss Amstel Gold Race, men fullførte bare to.

Denne våren står Dwars Door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Flandern rundt og Paris-Roubaix på rittplanen. Med en stabil og sykdomsfri treningsvinter i bakhånd, og noen dyrekjøpte erfaringer fra 2016, er forutsetningene for å prestere bedre til stedet denne gang mener Kvålsvoll.

– Han var ikke på sitt vanlig nivå da han kjørte disse løpene i fjor. Derfor fikk han heller ikke den erfaringen eller det utbytte som han burde fått. Det ble bare en liten smak av hva de rittene dreier seg om. Nå er utgangspunktet mye bedre enn i fjor. At han kan være med i finalene for å kjenne på distansen og hardheten i klassikerne blir viktig, sier eks-proffen Kvålsvoll – som understreker at den viktigste lærdommen tilegner man seg i rittenes siste fase.

– Det er i finalen av slike løp at man får masse god erfaring og lærer mye. Om ikke helt i toppen i de store løpene, så håper jeg iallfall at han kan være med i finalen i noen av semi-klassikerne, slik at han får kjøre ut distansen.

– Det bør ikke være en stor utfordring. Sondre har alltid likt å kjøre lange løp. Er han på sitt normale nivå, så er jeg rimelig sikker på at han kan være der. I så fall blir det viktigste for Sondre å få kjøre gjennom vårsesongen uten opphold og sykdom. Det blir et viktig fokus fremover.

Tour de France og VM

Et heldig felttog i klassikerne legger også grunnlag for programmet videre i sesongen, påpeker Kvålsvoll. Etter en vellykket Tour de France-debut for IAM Cycling i 2016, er det liten tvil om at trønderens treningselev går med et stort ønske om å returnere til sykkelsportens største scene med Ag2r i 2017.

– Det ga mersmak med Tour de France i fjor. Alt i alt hadde han en god opplevelse og viste seg frem en god del. Nå er han på et lag som har en kandidat i sammendraget, i form av (Romain) Bardet, men signalene vi har fått er gode. Hvis han presterer jevnt og på et godt nivå, vil han være meget aktuell der, sier Holst Engers trener.

– Sammen med VM på hjemmebane, blir touren iallfall en stor gulrot og et stort mål gjennom sesongen.

Denne artikkelen er levert av procycling.no!