Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Milano-Sanremo: Hvem trekker vinnerloddet?

Dette er favorittene til årets første monument.

TOPPFAVORITT?: Fabian Cancellara vant Strade Bianche og er en av de store favorittene til å vinne lørdagens Milano-Sanremo. Det er også Alexander Kristoff, Greg Van Avermaet og Peter Sagan. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com).
TOPPFAVORITT?: Fabian Cancellara vant Strade Bianche og er en av de store favorittene til å vinne lørdagens Milano-Sanremo. Det er også Alexander Kristoff, Greg Van Avermaet og Peter Sagan. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Aldri er listen med potensielle vinnere lenger enn før starten i Milano-Sanremo. En spurt, et brudd eller soloseier: Alt er mulig i klassikeren mange betegner som et lotteri og som passelig nok kulminerer i skyggen av byens berømte kasino.  

«La Primavera» er monumentet som nesten aldri gir prognosen rett. Kampen på Cipressa og Poggio er sluttspurten som sjeldent følger ekspertens profeti. Likevel er det bare taperne som jamrer om forspilte sjanser, uflaks og uforutsette omstendigheter. For dette maratonrittet på nesten 300 kilometer vinnes ikke på flaks alene.  

- Sanremo er et merkelig ritt. Det er som et lotteri, men en sterk rytter vinner uansett. Man har ofte bare ett kort å spille, sa Greg Van Avermaet - den formsterke BMC-rytteren mange holder som en av storfavorittene.

Å vinne fra et mindre brudd - slik som Simon Gerrans (2012), Paolo Bettini  (2003) og Laurent Jalabert (1995) - er nok kortet Van Avermaet vil forsøke å spille ut i lørdagens finale. 30-åringen fra Lokeren fikk nylig sin første klassikerseier i Omloop Het Nieuwsblad og har forsøkt seg på Poggio de to siste årene. I fjor endte forsøket i en velt.    

I gunstige vindforhold må vi også regne med fremstøt fra ryttere som Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep), Michal Kwiatkowski (Team Sky), Tony Gallopin (Lotto Soudal) og den formsterke Edvald Boasson Hagen (Dimension Data).  

- Jeg føler formen er inne, sa Boasson Hagen denne uken - optimistisk etter støtteerklæringer fra lagkameraten Mark Cavendish, vinneren fra 2009. 

Regnbuestripene til Peter Sagan vil nok også fargesette et utbrudd på Poggio. Få kan matche Tinkoff-rytterens fryktløshet og tekniske briljans i utforkjøringene. Kanskje kan den slovakiske sykkelvirtuosen gjenskape Sean Kellys utfor-mesterstykke fra 1992 og bli den første siden Giuseppe Saronni (1983) til å vinne med VM-trøya i «blomsterbyen». Men har han de taktiske egenskapene som skal til?  

- Det avgjørende stedet? Jeg vet ikke. Ellers hadde jeg vunnet rittet fem ganger allerede. Det er et nytt ritt hvert år, sa Sagan i et intervju med Gazzetta dello Sport. 

Sanremo er Sagans første mulighet til å revansjere det forsmedelige nederlaget for Van Avermaet i Tirreno-Adriatico. BMC-rytteren virker å han et taktisk overtak på sin Tinkoff-rival. Dog er det bare fire ryttere som har klart å vinne i Sanremo uken etter en sammenlagtseier i «Rittet mellom de to hav». Den siste i rekken er en annen toppfavoritt, Fabian Cancellara, som i motsetning til den seiersløse Sagan, har vunnet fire ganger allerede denne sesongen. Cancellara sto som vanlig over den belgiske åpningshelgen, men viste fryktinngytende form ved å vinne Strade Bianche.  

I 2008 gjorde Cancellara som Andrei Tchmil (1999), Giorgio Furlan (1994) og Maurizio Fondriest (1993) har gjort før ham i moderne tid: Han vant Sanremo i ensom majestet. Sveitseren snakker ivrig ned sine egne sjanser, men håper nok at en taktisk stand-off mellom Van Avermaet og Sagan vil spille til hans fordel i det som blir 34-åringens siste felttog inn til Sanremo. 

TITTELFORSVARER UTE: John Degenkolb vant i fjor, men er ute med skade i år. Kan Kristoff gjenta 2014-seieren? Eller blir Michael Matthews den sterkeste i en spurt på Via Roma? (foto: Afp)
TITTELFORSVARER UTE: John Degenkolb vant i fjor, men er ute med skade i år. Kan Kristoff gjenta 2014-seieren? Eller blir Michael Matthews den sterkeste i en spurt på Via Roma? (foto: Afp) Vis mer

- Uten stigningen Le Manie er det større sjanse for en spurt. Det er et stort lotteri. For min egen del har jeg mer fokus på det som kommer etter Sanremo. Milano-Sanremo er så uforutsigbart, sier Cancellara - som har stått fire ganger på podiet etter seieren i ´08. 

Soloartisten er imidlertid ikke normen i denne uforutsigbare operaen. Uten stigningen til Le Manie og med pent vær i vente, er sjansene gode for en større symfoni denne lørdagen. Basert på de 16 utgavene siden år 2000, har frontgruppen etter Poggio bestått av 25 ryttere i gjennomsnitt. En redusert massespurt er faktisk nokså sannsynlig i «spurternes klassiker».  

Kraftspurternes øverste fyrste heter selvfølgelig Alexander Kristoff. Den skadde tittelforsvareren John Degenkolb (Giant-Alpecin) sa nylig at nordmannen er nå den største favoritten. Men hvordan vil Katusha takle fraværet til Luca Paolini? Kristoff var en av de siste til å passere Cipressa i fjor og nordmannens finalebillett ble sikret etter italienerens fenomenale hjelperytterjobb.    

- Luca var fantastisk. Jeg vet ikke om noen kan erstatte ham, sa Kristoff om mannen som tauet han inn til Sanremo-seieren i 2014. 

Fire av de fem siste vinnerne i «La Primavera» har varmet opp med Paris-Nice. Det var her Michael Matthews (Orica-GreenEdge), fjorårets tredjemann, overbeviste med å vinne prologen og en etappe. 25-åringen kan både klatre og spurte, og er dermed ideelt bygget for flere scenario. At han denne sesongen kun har syklet Paris-Nice i oppkjøringen (og kun har 1124 konkurransekilometer så langt, omtrent tre ganger mindre enn sine konkurrenter), virker ikke å være en ulempe for australieren som ofte treffer sine målsetninger.  

Og hva med fenomenet Fernando Gaviria? Kolombianeren hos Etixx-QuickStep som tok en imponerende etappeseier i Tirreno-Adriatico samme uke han vant gull i bane-VM. Sportsdirektør og tidligere Cavendish-sjef Brian Holm omtalte Gaviria som den beste neoproen han har sett. Kan han gjøre som Cavendish og vinne i sin Sanremo-debut?  

Nacer Bouhanni (Cofidis) ble sjettemann i sin debut i fjor, mens Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo) tok en sterk femteplass. Team Skys Ben Swift (3.plass i 2014) og Lampre-Meridas Sacha Modolo (4.plass i 2010) kan nok også være der i en spurt hvis de overlever hardkjøret på Poggio. 

Ruten
Veien som tas fra Milano til Sanremo er nær identisk med fjorårets, men grunnet en ny vei i Genova-Voltri er traseen redusert med to kilometer. Det betyr at 2016-utgaven er 291 kilometer lang. Ut fra Milano går veien langs Naviglio Pavese-kanalen sørover i Lombardia, gjennom Novi Ligure og over Turchino-passet. En svingete utforkjøring bringer feltet til den vakre Liguria-kysten der forhåpentligvis våren tar rytterne imot.  

Forbi fargerike villas med terracotta taktopper som gløder i den lave Middelhavssolen, hopper rytterne over Capo Mele, Capo Cervo og Capo Berta mens farten øker gradvis og rittet blir mer og mer intenso. Lunten er borte og eksplosjonen et faktum når feltet smeller opp Cipressa og Poggio - balkongen over Sanremo. Herfra akselererer feltet inn sitt vante crescendo før finalen går og spådommer blir gjort til skamme.  

Som i fjor er målgang lagt til Via Roma. Målseilet kommer kun 1.8 kilometer etter at utforkjøringen fra Poggio er unnagjort. Dette blir 53 gang rittet går i mål på det slake oppløpet, der en lumsk helling oppover siste 300 meterne vil gjøre det vanskelig for enkelte å beregne sin spurt med nesten 300 kilometer i beina.

Hele Norges coronakart