Militær salutt for verdensmesteren

Hun er 20 år og seiler opp til å bli et av våre fremste OL-håp. Siren Sundby utklasset alle i VM, og ble hyllet av norske soldater.

CADIZ (Dagbladet): - Det er sinnssykt kult å vinne VM, sier Siren Sundby.

20-åringen fra Son i Akershus vant i går VM i europajolle utenfor havnebyen Cadiz i Spania. Hun var så suveren at hun slipper å seile den siste seilasen i dag.

Dagbladet møter henne på havna utenfor VM-arenaen. Hun er sliten, men fryktelig glad.

- Jeg føler fortsatt ikke noe press med tanke på neste år. De sier jeg er OL-favoritt, og jeg kan vinne, sier Sundby

- Jeg lover i hvert fall å gjøre det som skal til for at det blir mulig å vinne OL, sier hun.

Stort press

20-åringen har i år vunnet det som er mulig å vinne: EM, prøve-OL og nå VM. I en norsk OL-tropp med få medaljekandidater vet Siren Sundby at hun vil få et stort press på seg.

- Det største presset legger jeg likevel på meg selv. Det er opptil ti andre som kan vinne, og mye kan skje på et år. Men jeg skal være forberedt. Jeg vet at jeg er blant de som er i best fysisk form, og utstyret er i orden, sier hun.

Ikke siden 1992 har en norsk kvinne vunnet VM i europajolle, men gårsdagens seier kom ikke som noen overraskelse på noen. En norsk MTB-båt fulgte seilasen i bølgene utenfor den historiske havnebyen.

Norske flagg

Med norske flagg og champagne feiret mannskapet 20-åringen fra tettstedet Son.

Generalsekretær Morten Johnsen i Norges Seilerforbund både tror og håper Sundby vinner OL.

- Hun er blitt favoritt. Utfordringen blir nå å takle å være så mye i fokus, mener Johnsen.

Feiret med middag

Sundby har hatt en utrolig sesong.

- Målsettingen i år var å etablere meg blant de beste. Nå har jeg vunnet både EM, prøve-OL og VM. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er fantastisk. VM er uten tvil det største. Her er alle med. VM-gullet gir inspirasjon, det gjør treningen lettere framover, sier hun til Dagbladet.

Med både mamma og pappa som entusiastiske publikummere i Spania kunne VM-vinneren senke skuldrene i går ettermiddag. Gullmedaljen ble feiret med en rolig middag med romvenninnen. I dag skal hun windsurfe.

- Jeg trener veldig systematisk, og har en kjempegod trener. Jeg er flink til å ta pauser i treningen, og leker mye. Jeg står på ski og driver med windsurfing, sier hun.

20-åringen tar av seg joggeskoa.

- Jeg har gnagsår. Du, nå er jeg fryktelig sliten. Er glad jeg ikke skal seile i morgen. Festbilder får dere ta seinere. Det har vært en lang, men fantastisk dag, sier hun.

SINNSSYKT: - Helt sinnssykt å vinne VM, sier Siren Sundby. I går ettermiddag slappet hun av på havna utenfor VM-arenaen. Gullfesten tar hun seinere. <!--/BTEK1-->
HYLLET: Siren Sundby knuste alle i VM. Da ble hun hyllet av norske soldater, som fulgte seilasen fra en MTB-båt.