Harry Kane England Fotball-EM

Milliard-flopp?

Englands midtspiss Harry Kane blir snart kjøpt for nær 1,3 milliarder kroner fordi han er så flink til å score mål. Etter tre EM-kamper er det blitt null scoringer.

MÅLLØS KAPTEIN IGJEN: Harry Kane hadde bare en sjanse imot Tsjekkia. Den klarte han ikke å utnytte. Spillemessig leverte Englands spiss og kaptein sin beste EM-kamp, men det ligner fortsatt ikke helt på en superspiss. Foto: NTB
MÅLLØS KAPTEIN IGJEN: Harry Kane hadde bare en sjanse imot Tsjekkia. Den klarte han ikke å utnytte. Spillemessig leverte Englands spiss og kaptein sin beste EM-kamp, men det ligner fortsatt ikke helt på en superspiss. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

NULL mål på tre EM-kamper er fasiten for den spilleren som mange trodde skulle score mest i dette mesterskapet. Som kaptein på et sjeldent spennende engelsk landslag, virket alt perfekt for Tottenham-spissen Harry Kane.

Alle de innledende kampene er blitt spilt hjemme på Wembley, angrepsalternativene har vært mange og gode rundt ham, og Kane mener at den solide formen fra seriespillet er på plass.

Men altså ikke scoringene.

DRØMMEMÅL: Jakob Glesnes scoret på et vanvittig langskudd i MLS. Video: ESPN / Rødt Kort. Vis mer

Mot Tsjekkia spilte han sin hittil klart beste EM-kamp, men kom likevel bare til en eneste sjanse. Den brukte han egentlig fint, men det kjappe skuddet ble stoppet av en enda kjappere tsjekkisk keeper.

Og hva blir det til når EM nå blir cup, og Harry Kanes England skal opp mot langt sterkere motstandere som for eksempel Frankrike eller Tyskland?

MIDT mens diskusjonen går om hva som er galt med Englands angrepsstjerne , er han altså blitt verdsatt til mellom 1,2 og 1,3 milliarder kroner av sine egne.

Du burde fått mange mål i fotball ut av den slanten med penger, men i EM sliter Harry Kane fortsatt med å komme seg til sjanser.

Den ekstreme summen sier garantert noe om det vanvittige lønnssystemet i fotballsporten, men de som kom med tilbudet hører uansett til de absolutt klokeste på banen.

Få; om ingen, lag i verden spiller en mer kunnskapsbasert offensiv fotball enn Manchester City. De som styrer den fotballen ville altså betale det beløpet for at Harry Kane skal score for dem.

CITY kunne kanskje ha satset på vår egen Erling Braut Haaland som tilhører omtrent samme priskode på det internasjonale markedet. Men det ble altså Kane.

Den glitrende, dyktige treneren Pep Guardiola som har dominert europeisk klubbfotball i et tiår, er overbevist om at Tottenham-spissen er den han mangler for å gjøre seriemester og Champions League-finalist Manchester City enda bedre

Og da økte presset mer på landslaget enn på Harry Kane.

For hvorfor har han lyktes så godt i Premier League, og så dårlig i EM?

DET skyldes hverken overgangspraten eller dårlig form. Det understreket Kane selv etter å ha blitt byttet ut i de to første kampene, og ble tydeligere da han nå i går kveld fikk fullføre mot Tsjekkia. Da fungerte Harry Kane som et bra spillpunkt tvers igjennom:

- Gareth (Southgate) er i sin fulle rett til å foreta de endringene han tror er best for laget, sa Kane nylig til The Guardian, og ba om tålmodighet:

- Det vi har lært av tidligere turneringer er at det er viktig å få fram det beste til rett tid. Det er først i utslagsrundene, understreket han og minnet om at det var der det buttet imot for ham selv i sist VM:

- Dette dreier seg om å lede laget på en måte som gjør at alle er så skarpe som mulig. Selv har jeg hatt et par tøffe kamper, og nå gjelder det å forberede seg på resten, sa Kane.

forsikret han at alt i utgangspunktet stemmer både fysisk og mentalt:

- Skal jeg være ærlig så føler jeg meg akkurat så bra som under den siste sesongen.

Og den endte altså med at seriemester City synes han nå er verdt over 1, 2 milliarder kroner.

Nesten 400 millioner kroner mer enn klubbrekorden for spillerkjøp.

I DET engelsk fotballmiljøet verserer det flere forklaringer på hvorfor Kane ennå ikke har slått til i EM. Den nærmeste er kampprogrammet de siste to sesongene der Kane fra høsten 2019 til i dag har spilt 83 seriekamper og 18 landskamper.

Det gir et totalt antall på over 100 med mindre enn en ukes hvile i snitt for hele perioden. Den eneste pausen kom i mars i fjor da Premier League var nede på grunn av coronaviruset.

Et slik kampprogram er likevel en felles utfordring for mange av EM-spillerne.

MER utfordrende er nok spissrollen på landslaget kontra i klubb. For England ble han i de to første kampene isolert med alt for få touch. I førsteomgangen mot Skotland var han bare nær ballen ti ganger, og slet med tempoet de gangene han dro seg tilbake for å spille mer likt den vekslingen mellom høy og lav spiss som han er vant til fra Tottenham.

Akkurat det løste seg mot Tsjekkia. Allerede før pause virket Kane tryggere i tilnærmingen. Feilprosenten gikk ned og antall touch opp. Ikke med så mye, men det betyr lite når det var mening bak det meste han gjorde.

Slik var Harry Kane en del av opprullingen bak det strøkne Jack Grealish legget til Raheem Sterling som ga 1 - 0, før han minutter seinere med en fin bevegelse skaffet seg rom foran straffefeltet og nær hadde satt inn 2 - 0.

I DENNE perioden fungerte også løpene hans tilbake på egen banehalvdel. Der ble Harry Kane flere ganger et effektivt våpen for engelske kontringer i Tsjekkia beste spillemessige minutter.

Det endret seg etter pause da det engelske laget valgte å holde pauseknappen inne. Da oppholdt Kanse seg utelukkende høyt i banen, ble brukt 18 ganger og lignet seg selv som et solid oppspillspunkt både langs bakken, i kropp og på hodet.

HYSTERISK: Disse guttene lurer naboene trill rundt under fotball-EM. Video: Rødt Kort. Vis mer

ENGLAND kontrollerte altså inn denne gruppeseieren. De har en svært solid tropp med flust av alternativer.

Akkurat det kan bli utfordringen i neste Wembley-kamp om motstanderen blir nettopp Frankrike eller Tyskland. Nå er det vrient å se hvilken stokking av stjerner trener Gareth Southgate kan gjøre for å løfte laget over nivået til turneringens aller beste. I tillegg er det usikkerhet rundt hvor lenge viktige Mason Mount må være i corona-karantene.

Trekket med lekne Jack Grealish som en smartere oppspiller på midtbanen fungerte flott før pause, men han forsvant litt for fort etter. Her kan det bli skifter på mange plasser i alle lagdelene fram mot 1/8 dels finalen:

- Vi er ikke gjennomført strålende, men vi har øyeblikk der vi ser ut som et godt lag, konkluderte Southgate forsiktig etter kampen, og trakk fram en avgjørende ferdighet for et engelsk lag som også har spilt tre EM-kamper uten baklengsmål:

- Vi har ennå ikke scoret på faste situasjoner. De er avgjørende i de store kampene, og vi er nødt til å sette de målene der.

Hører du Harry Kane?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer