Milliardær lei av småfolk

Fredrikstad FK preges av bråk og personangrep. Hovedsponsor Terje Høili er lei av små spillere og reduserer pengestøtten med over fire millioner kroner.

Terje Høili (60) kritiserer åpenlyst FFKs sportslige administrative leder Harry Hansen, og varsler at han bare vil være vanlig sponsor etter denne sesongen. Frode Kværneng, styreleder i FFK Sport ASA, beklager situasjonen, samtidig som han tar avstand fra personangrepet.

Aldri hatt fordeler

Bråket startet med et intervju i Fredriksstad Blad lørdag. Høili, selv toppspiller på 1960- og 70-tallet og nyslått milliardær etter salget av Europris, kritiserte både valget av Verste som ny stadionlokalisering og innkjøpspolitikken i klubben.

-  Grunnen til at jeg gir meg som hovedsponsor, har noe med Verste å gjøre. Jeg liker ikke at sport blir blandet med business, og har selv aldri hatt fordeler av å være sponsor, sier Terje Høili, som tidligere har gitt sin støtte til Holmen-anlegget.

Åtte mill. på to år

De to siste åra har han sponset FFK med åtte millioner kroner.

-  I år er beløpet fem millioner. Pengene bruker jeg av kjærlighet til FFK. Jeg har ikke tenkt å bryte med klubben, jeg har bare en mening. Neste år kommer jeg antakelig til å bli mer normal sponsor i FFK, på lik linje med fire-fem andre. Det vil si at jeg spytter inn mellom 300 000 og 500 000 kroner, sier Terje Høili.

Om spillerinnkjøpene sier han blant annet:

-  Det har vært mange rare innkjøp. Jeg snakker ikke om i sommer, men da pengene lå der i november, desember og januar. Jeg setter store spørsmålstegn ved strategien som er valgt. Er du på innkjøp, må du også gå på messene, sier Terje Høili.

Særlig de defensive kvalitetene i laget mener han er for dårlig.

-  Jeg vet jeg har stukket hodet inn i et vepsebol, men noen var nødt til å si ifra. Har du røde tall, må det også gjøres noe, sier Terje Høili til Dagbladet.

-  Noen måtte si ifra

Et av ankepunktene hans er at de nye FFK-spillerne er for småvokste.

-  Når man vet at 30-50 prosent av alle mål i fotball kommer på dødball, så er første bud å mønstre store, sterke folk i forsvaret. Det holder ikke med folk på 1,68 når Lillestrøm kommer med spillere som er 1,90 høye og sterke som okser. Det gir heller ikke særlig trygghet med en keeper som ikke vet om han skal stå på streken eller gå ut i feltet, sier Terje Høili.

Harry Hansen føler at angrepene fra Høili beror på misforståelser, siden det er trener Knut Torbjørn Eggen som er sportslig hovedansvarlig for laget.

-  Jeg henter ikke inn en spiller uten at Knut Torbjørn Eggen godkjenner ham. Vi har gjort mange innkjøp i sommer, og føler at alle har vært gode, sier Harry Hansen til Dagbladet.

Alle de nyinnkjøpte spillerne er disponible til søndagens hjemmekamp mot Odd Grenland:

Alexander Lund Hansen (keeper), Wade Barrett (venstreback), Boro Zivkovic og Raio Piiroja (midtstoppere) og Dagfinn Enerly (angriper).

Åpent brev

FFK-trener Knut Torbjørn Eggen gikk i går ut med et åpent brev i Fredriksstad Blad etter Terje Høilis angrep på Harry Hansen.

-  Selvsagt er det ikke Harry Hansens skyld, eller for den saks skyld noen annen enkeltpersons skyld, når en organisasjon seiler i motvind i en periode ...

-  Vi vinner sammen, og vi taper sammen. Det bør gjelde for alle ekte FFK-ere inkludert store og små samarbeidspartnere, skriver FFK-treneren blant annet.

Etter det Dagbladet erfarer, har maktkampen som nå har nådd overflata pågått lenge. Fredrikstad-ledelsen skal ha et møte om situasjonen torsdag.

-  Der skal vi bli enige om hvordan vi skal angripe dette. Kollektivet gjorde at FFK rykket opp to år på rad, nå skal vi i fellesskap ordne opp i den situasjonen laget har kommet i. Når vi ligger på bånn, må vi regne med litt støy. Det må vi tåle, sier Frode Kværneng til Dagbladet.

  •  Ni serierunder før slutt ligger Fredrikstad sist i Tippeligaen med 12 poeng. Sogndal har 15, Viking 18 og Stabæk og Molde 19.
DEN RIKE ONKELEN: FFKs hovedsponsor Terje Høili er ifølge Kapital god for omlag 1,7 milliarder etter salget av Europris.
MYE SMÅKAPP: Mens Fredrikstad-kaptein Roger Risholt (178 cm) og de andre Tippeliga-spillerne kjemper en desperat kamp for å overleve i Tippeligaen, krangler klubbens rike onkel med klubbsjefene.