Milliardæren refser spillernes grådighet

Mobilmilliardær og Brann-investor Idar Vollvik refser grådigheten til norske fotballspillere og klubber.

Både fra egen lomme, og gjennom mobilselskapet Chess har han i flere år forsynt Brann med penger til spillerkjøp. Men selv den styrtrike Vollvik synes klubbenes krav til overgangspenger og spillerenes lønnskrav er blitt uanstendige.

-  Det er skapt et bilde av at Brann ikke bare har en rik onkel, men også en dum og rik onkel. Men vi kaster ikke penger ut av vinduet. Det er frustrerende at både spillere og andre klubber er urealistiske i forhold til lønninger og overgangssummer, sier Vollvik.Vollvik har ved flere anledninger investert direkte i forsterkninger til Brann. Først spleisa han på Raymond Kvisvik sammen med klubben. Så kjøpte han hele Bengt Sæternes, som nå eies av Chess med 75 prosent og Vollvik privat med 25 prosent. Men skal han selges, så vil Brann ta fortjenesten.

Handlet for 32 mill.

Det siste året har ingen norske klubber brukt like mye penger på spillerkjøp som nettopp Brann. De dyreste spillerne er: Martin Andresen for 12 mill. kr. Petter V. Moen for 10 mill. kr. Paul Scharner for 5 mill. kr. Bengt Sæternes for 4 mill. kr.

Til sammen har de ifølge BT kjøpt spillere for 32,2 mill. kroner det siste året.

Overrasket

Starts styreleder Erik Solér er forundret over at det nettopp er Brann som klager.

-  De er ikke akkurat nederst på lønnsskalaen selv, sier Erik Solér til Dagbladet.Han synes det er merkelig å høre storklubber som Brann og Vålerenga klage på lønns- og overgangsnivået.

TIL MOTMÆLE: Brann-investor Idar Vollvik forteler at Brann ikke kaster penger ut av vinduet. -  Det er skapt et bilde av at Brann ikke bare har en rik onkel, men også en dum og rik onkel. Foto: Oddmund Lunde
TIL MOTMÆLE: Brann-investor Idar Vollvik forteler at Brann ikke kaster penger ut av vinduet. - Det er skapt et bilde av at Brann ikke bare har en rik onkel, men også en dum og rik onkel. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

-  Det er de store klubbene som fører an i dette løpet, sier Solér.

Han understreker at det er veldig flott at Vollvik og andre investorer satser penger på norsk fotball, men at de ikke må bli overrasket over at prisene går opp så lenge de er villige til å betale nesten hva som helst for å få det de vil ha.-  Vi driver ikke opp prisene alene. Det er flere klubber der ute som byr på de samme spillerne, så det blir feil å si at dette er Branns ansvar alene. Når det gjelder de beste spillerne, er det spillers marked for tida, sier Brann-direktør Per Ove Ludvigsen til Dagbladet.

Kan handle i utlandet

Nå er Vollvik klar til å kjøpe enda mer og jobber helt konkret med forsterkninger til laget.

-  Vi har noen spillere vi jobber med, men jeg kan ikke si noe om hvem det er. Per Ove Ludvigsen må styre dette.

De har sett på både Bosman-spillere og på spillere som er under kontrakt. Vollvik mener det ikke alltid er så mye å tjene på å kjøpe Bosmann-spillere der det ikke skal betales overgangspenger til klubben.

-  Er spilleren Bosman-spiller, krever han ofte en skyhøy sign on fee i tillegg til høy lønn, sier Vollvik.Han vil slettes ikke avvise at de går utenlands for å handle slik blant andre Rosenborg nylig gjorde da de handlet i Uruguay.