Milliarden er nådd

Kjøpefesten i engelsk fotball nådde i helga en milliard kroner. Nicolas Anelka for 137 millioner til Manchester City er foreløpig den dyreste, men storebror United har ennå ikke begynt å handle.

8. august i fjor hadde Dagbladet tittelen «Spillerkjøp for 2818 millioner» på trykk. Så mye blir det trolig ikke i år, da flere av klubbene ser ut til å nøye seg med et par forsterkninger.

Men det er ikke billige folk som hentes inn.

Kampen om Rio Ferdinand avsluttes trolig denne uka. Manchester United har vært favoritter lenge, men nå hevder flere kilder at Arsenal er interessert i å forene VM-paret Rio og Sol Campbell. Rio selv har sagt han vil bestemme seg i morgen. Leeds hevdes å ha priset juvelen til 390 millioner.

Vi har penger

I fjor brukte United 600 millioner bare på Ruud van Nistelrooy og Juan Sebastian Véron. I år er det altså Rio som pengene skal brukes på. Også Brasils VM-stjerne Gilberto Silva skal være aktuell for Manchester-klubben, som dermed ønsker å styrke det defensive, som til tider sviktet i fjorårs-sesongen.

Flere engelske aviser hevder at United har prøvd seg både på Tyrkias keeper Rüstu Recber og Blackburns Damien Duff, uten særlig hell. Nå begynner manager Alex Ferguson å bli utålmodig, og et kjøp vil nok komme denne uka.

- Det kommer ikke til å skje at vi starter den nye sesongen med færre spillere i troppen enn vi hadde i fjor, sier Ferguson til avisa Manchester Evening News.

- Vi kommer til å ha spillere på plass for sesongstart, sier Sir Alex, som bekrefter at han har lyst til å kjøpe Rio Ferdinand.

- Det er ingen hemmelighet at vi har snakket med Leeds. Men vi har alternativer og andre tanker.

Det er liten tvil om at United må forsterke forsvaret. Siden forrige sesong har tre erfarne forsvarsspillere dratt fra klubben.

- Når du mister folk som Denis Irwin og Ronny Johnsen, så forsvinner mye erfaring, sier Ferguson.

Klubbens direktør Peter Kenyon mener det er bra marked for å kjøpe spillere for tida.

- Overgangsmarkedet er forandret fordi de store klubbene i Italia og Spania ikke har like mye penger som før. Derfor er de mer ute etter å selge enn å kjøpe. Sånn er det ikke for oss. Vi har penger. Vi skal ikke sløse, men det trenger vi ikke heller når det er kjøpers marked, sier Kenyon.

Beskjeden mester

Også de regjerende mestrene Arsenal har vært rolige i år, og foreløpig nøyd seg med å hente Pascal Cygan fra Lille for vel 25 millioner kroner. Nederlenderen Mark van Bommel kan være nestemann inn. De har imidlertid kvittet seg med Alex Maninger, som aldri fikk sjansen med David Seaman i klubben, mens Junichi Inammoto først gikk tilbake til Japan og Gamba Osaka, før han ble leid ut til Fulham.

Satser fransk

Den nest mest omtalte overgangen i England i år, er Lee Bowyer til Liverpool. Foreløpig er ingenting klart, men klubbene er enige, og det samme er trolig Bowyer selv. Liverpool har allerede hentet fire fransktalende spillere til klubben: El-Hadji Diouf (fra RC Lens, kostet 114 mill.), Bruno Cheyrou (Lille, 40 mill.), Alou Diarra (Bayern München, gratis) og Salif Diao (Sedan, 50 mill.).

Middlesbrough har ikke gitt opp håpet om å sikre seg Juninho. I går ga klubben den brasilianske stjernen et bedre tilbud. Samtalene mellom Juninho og Middlesbrough så ut til å være helt over i forrige uke, etter at klubben ikke klarte å oppfylle brasilianerens personlige betingelser.

- Jeg kan bekrefte at vi har gitt ham et forbedret tilbud, og at forhandlinger pågår, sa talsmann for Middlesbrough, Dave Allan, i går.

29-årigen spilte for klubben i 1995, og ble en favoritt blant fansen. Han forlot «Boro» til fordel for Atletico Madrid to år seinere, men kom tilbake allerede i september 1999. Etter det har han spilt for de brasilianske klubbene Vasco da Gama og Flamengo.

ETTERTRAKTET: Leeds-spiller Rio Ferdinand er Permier Leagues heteste salgsobjekt, og har lenge vært ønsket av flere klubber. Kampen om stjerneforsvareren avsluttes trolig denne uka.
PÅ SAMME LAG? Brasils VM-spiller Gilberto Silva er aktuell for Manchester United og kan dermed bli lagkamerat med David Beckham.
DYR MANN: Nicolas Anelka ble solgt til Manchester City for 137 millioner, og er foreløpig det dyreste salget.
OMTALT MANN: Lee Bowyer er på vei til Liverpool. Foreløpig er ikke salget klart, men klubbene er enige.