Milliardreservene

Med rekordsigneringen av Michael Essien fikk endelig José Mourinho på plass den siste brikken i sitt «reservelag». Det har kostet 1,4 milliarder kroner.

I serieåpningen mot Wigan var ingen av disse 11 i startoppstillingen. Slik kommer det selvfølgelig ikke til å være resten av sesongen: Sannsynligvis vil Mourinho velge en eller flere av disse allerede til søndagens gigantkamp mot Arsenal, og mange av dem vil få spilletid i så å si hver eneste kamp.

Fjerdevalg

Ricardo Carvalho og Wayne Bridge var de som fikk mest spilletid av disse i fjor. I tillegg kommer trolig Hernan Crespo og Joe Cole til å spille en sentral rolle i jakta på nye trofeer.

Nettopp Crespo beviste viktigheten av å ha bredde i stallen i serieåpninga. Fra benken kom han inn og avgjorde det hele med en prestasjon fra øverste skuff. Cole gjorde også en positiv figur etter innhoppet.

Shaun Wright-Phillips konkurrerer med Damien Duff og Arjen Robben, i tillegg til nevnte Cole. Og rangeres bak dem alle for øyeblikket. Problemet for ham er at han nå skal spille seg inn i en førsteellever som i fjor viste seg å hente flere poeng enn noen andre i Premier League-historien. Og da holder det ikke å spille godt: Han må vise seg å tilhøre ypperste verdensklasse i sin posisjon.

Ny Chelsea-rekord

I går ble John Carews lagkompis Michael Essien klar for Chelsea. 38 millioner euro (302 mill. kr.) er ny Chelsea-rekord. Og ifølge Lyon-sjef Bernard Lacombe betaler londonerne beløpet kontant i neste uke.

-  Finansielt er det ekstraordinært. Det er en tredjedel av vårt budsjett og det er hele budsjettet til mange av klubbene i Ligue 1, sier Lacombe til Reuters.

MIDTBANE: Michael Essien. Kjøpt for 26 millioner pund. Foto: Scanpix
MIDTBANE: Michael Essien. Kjøpt for 26 millioner pund. Foto: Scanpix Vis mer

Sannsynligvis ville ingen annen klubb betalt mer enn halvparten for å få en sånn spiller, men det spiller som kjent ingen rolle for Roman Abramovitsj. Noe av det samme gjelder for Essien som for Wright-Phillips. Forventninger og ambisjonsnivå er noe helt annet i Chelsea enn hva han er vant til i sin gamle klubb.

De fleste på Mourinhos «reservelag» vil få sine sjanser på høyeste nivå - Chelsea vil trolig spille godt over 50 viktige kamper innen sesongslutt, og da trenger du dobbel dekning. Men for både Essien og Wright-Phillips blir utfordringen å finne seg til rette i ei ny gruppe, samtidig som de - når de får sjansen - må prestere på et høyere nivå enn de er vant til.

Mourinho ser problemet med å ha så mange gode spillere - spesielt ettersom omtrent alle vil til VM neste sommer:

-  Jeg skjønner at om få uker vil noen av dem være bekymret over lite spilletid. Men de må bevare fatningen. Alle vil få spille, lover manageren

 Newcastles JERMAINE JENAS slipper å sone karantene etter utvisninga mot Arsenal søndag, etter at dommer Steve Bennett fikk sett TV-bilder fra situasjonen. Feil avgjørelse. Det er akkurat slike taklinger som kan sette en motspillers karriere i fare, og da spiller det ingen rolle at Jenas var først på ballen. Og da skal den ikke rangeres på lik linje med det å sparke bort ballen. Rødt kort var helt riktig.

ANGREP: Hernan Crespo. Kjøpt for 16,8 millioner pund.
MIDTBANE: Tiago. Kjøpt for 8 millioner pund.
MIDTBANE: Geremi. Kjøpt for 6,9 millioner pund.
HØYREBACK: Glen Johnson. Kjøpt for 6 millioner pund.
KEEPER: Carlo Cudicini. Kjøpt for 160 000 pund.
MIDTBANE<P /> Shaun Wright-Phillips<P /> Kjøpt for 21 millioner pund.<!--/BTEK5--><!--BTEK6--
MIDTSTOPPER: Robert Huth. Kom gratis.
MIDTSTOPPER: Ricardo Carvalho. Kjøpt for 20 millioner pund.
HENGENDE SPISS: Joe Cole. Kjøpt for 6,6 millioner pund.