Spania - Sverige

Millimetere unna seier: - Jævlig fornøyde

Sverige ble rundspilt, men de var likevel utrolig nære en seier mot Spania.

FORNØYDE: Sverige kjempet tappert i 90 minutter og tok et kruttsterkt poeng mot Spania. Foto: Reuters
FORNØYDE: Sverige kjempet tappert i 90 minutter og tok et kruttsterkt poeng mot Spania. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

Spania - Sverige 0-0 (0-0)

Svenskene ble til tider rundspilt av Spania, men de kjempet tappert mot storfavoritten. I nervepirrende sluttminutter rullet Spania opp angrep etter angrep, men klarte ikke å få ballen forbi Robin Olsen.

Sverige holdt nullen og kunne dermed ta med seg et meget sterkt poeng.

- Vi er jævlig fornøyde med det her, sa Alexander Isak til SVT etter kampen.

Hans landslagssjef Janne Andersson var også fornøyd etter kampen.

- Dette var en veldig vrien kamp. Vi visste at vi spilte mot en veldig sterk motstander, og det å få et uavgjortresultat føles fantastisk. En god dag, sa han ifølge BBC.

Kjempemiss

Men selv med bare 25 prosent ballinnehav og spansk dominans føler nok Sverige at de kunne tatt alle tre poengene.

For både Marcus Berg og Alexander Isak hadde begge enorme muligheter til å sende svenskene i ledelsen. Det klarte de ikke.

Spesielt Bergs mulighet etter drøye timen kommer til å bli husket.

Isak gjorde et strålende forarbeid i Spanias sekstenmeter før han fant Berg på bakerste stolpe. Han hadde et vidåpent mål foran seg, men satte avslutningen utrolig nok utenfor.

- Noe større muligheter enn det der får man ikke, mente ekspertkommentator Petter Myhre.

- Stakkars Marcus Berg. Det er en så stygg bom, mente TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

HYSTERISK: De svenske kommentatorene likte dårlig at Marcus Berg bommet mot Spania. Video: Radiosporten, Sverige Vis mer

Spansk dominans

Spania styrte som ventet kampen, og presset svenskene fra start. Söta bror lå dypt i Janne Anderssons 4-4-2-formasjon, og på det meste hadde spanjolene hele 90 prosent ballinnehav.

Etter 16 minutter kom hjemmelagets første store sjanse, etter at Olmo møtte et nydelig innlegg fra Koke. Keeper Olsen måtte ut i full strekk og vartet opp med en meget kvalifisert redning.

- Den var jeg sikker på gikk inn. Se hvordan han kommer helt nede i hjørnet der, sa en imponert Petter Myhre i kommentatorbua.

Noen minutter seinere var Koke selv nære, da han fikk muligheten innenfor svenskenes boks, men skuddet snek seg meteren utenfor.

Samme mann fikk igjen muligheten etter at Olmo serverte. Atletico-kapteinen maktet heller ikke denne gang å få en god nok avslutning, og skuddet gikk langt over mål.

SLÅR TILBAKE: Dag-Eilev Fagermo håper Sverige tar i EM, nå slår den svenske reporteren Philip Gadd tilbake. Video: UEFA Vis mer

Ikke lenge etter var Spania frampå igjen. Marcus Danielsson bommet på ballen når han skulle stoppe et gjennomspill og det endte med en kjempemulighet for Morata. Spissen fikk all verdens tid alene med keeper Olsen, men avslutning var svak og gikk utenfor.

- Sverige har flaks at de ikke ligger under der, mente TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

HELT: Robin Olsen vartet opp med flere kampavgjørende redninger. Foto: Reuters
HELT: Robin Olsen vartet opp med flere kampavgjørende redninger. Foto: Reuters Vis mer

Svensk kjempesjanse

Fem minutter før pause var Sverige på en sjelden visitt på Spanias halvdel og det endte i en gigantsjanse.

Stjerneskuddet Aleksander Isak kranglet med seg ballen i Spanias sekstenmeter og fikk til slutt avslutta fra fem meter. Ballen gikk forbi keeper Simon, men på streken sto Marcos Llorente og klarerte ballen i stolpen og ut.

- Sverige millimeter fra å ta ledelsen, utbrøt kommentator Alsaker.

Ingen av lagene klarte å ta ledelsen og dermed sto det 0-0 til pause.

- Sverige står imot og den største muligheten var det Isak og Sverige som hadde i den første omgangen, konkluderte Alsaker med.

VÆR-SJOKK: Det svenske landslagets valg om å reise til Spania bare dager før EM-åpningen skaper reaksjoner. Video: UEFA / NTB Vis mer

Tross gigantsjansen så var det nok Sverige som var mest fornøyd med det resultatet. De ble til tider overkjørt i den første omgangen og maktet bare å treffe på 64 pasninger i løpet av de første 45 minuttene.

- En markant spansk dominans, kalte fotballekspert Petter Veland det for.

- Sjeldent sett Sverige så utspilt. Må tilbake til VM-semifinalen 94 for noe liknende. Samtidig blir aldri de svenske spillerne stresset, og mister aldri fokus, skrev fotballekspert Joacim Jonsson på melding til Dagbladet.

Ny svensk kjempesjanse

Fokuset tok svenskene med seg inn i den andre omgangen også. For selv om den spanske dominansen fortsatte, så skulle Sverige få den neste store sjansen.

Isak gjorde et strålende forarbeid i Spanias sekstenmeter, før han fant Marcus Berg på bakerste. Han sto på blankt, men satte avslutningen utrolig nok utenfor.

- Noe større muligheter enn det der får man ikke, mente ekspertkommentator Petter Myhre.

Etter drøye timen hadde Spania dominert banespillet, men Sverige hadde skapt de to største mulighetene.

- Sverige er bare minutter unna en pangåpning på dette mesterskapet, sa kommentator Øyvind Alsaker med bare minutter igjen av ordinær tid.

Ett minutt før full tid skapte Spania en stor mulighet. Moreno headet ballen fra fem meter, men Olsen i Sverige-målet vartet opp med en ny kjemperedning.

Det var den siste store muligheten Spania fikk og Sverige holdt dermed nullen mot Spania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer