Bodø/Glimt

Millioner på spill

Flere millioner står på spill når Glimt tar imot Linfield hjemme på Aspmyra onsdag kveld.

MILLIONER I POTTEN: Forskjellen på tap og seier for Glimt kan være mange millioner. Foto: Geir Olsen / NTB
MILLIONER I POTTEN: Forskjellen på tap og seier for Glimt kan være mange millioner. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Bodø/Glimt - Linfield onsdag 18.00

Forrige tirsdag gikk Glimt på et sjokkerende 0-1-tap for nordirske Linfield i Champions Leagues andre kvalifiseringsrunde.

Skuffelsen i Belfast kom bare ei uke etter at Glimt ble rystet 3-1 av KI Klaksvik på Færøyene. Victor Bonifaces hat trick på Aspmyra og straffescoring på Færøyene var likevel nok til å sende bodøværingene videre. Sammenlagt vant Glimt 4-3.

Før returoppgjøret mot Linfield står Glimt ved et veiskille. En seier vil garantere dem minst Conference League-sluttspill, mens et tap vil bety at det bare blir innenlandsreiser framover for nordlendingene.

VIKTIG: Victor Boniface har vært en viktig brikke for Glimt i Champions League-kvalifiseringen. Foto: Mats Torbergsen / NTB
VIKTIG: Victor Boniface har vært en viktig brikke for Glimt i Champions League-kvalifiseringen. Foto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer

- Sesongens viktigste kamp

Nettavisen-kommentator Morten P mener derfor onsdagens kamp blir ekstra viktig.

- Hjemmekampen mot Linfield er sommerens viktigste kamp for Bodø/Glimt, snur de 0-1 til sammenlagtseier er de garantert seks kamper i Europa denne høsten. Med tap blir veien betydelig mer utfordrende, skriver han.

Daglig leder i Glimt, Frode Thomassen, nedtoner imidlertid viktigheten rundt kampen.

- Alle kamper er viktige. Det er et kjedelig svar, men hver kamp vi står overfor er den viktigste der og da, sier han til Dagbladet.

Likevel legger han ikke skjul på at de ønsker å ta seg videre og komme lengst mulig i Europa.

- Onsdagen gir oss en mulighet til å være med videre i Champions League-kvalifiseringen. Det er et sted vi gjerne vil være, så i lys av å delta på det høyeste nivået i Europa, så er det jo en veldig viktig kamp.

Videre spill i Europa vil ikke bare gi Glimt muligheten til å måle seg mot resten av kontinentet. Det ligger også enorme summer i potten.

FREKK: Bodø/Glimt-juvelen Victor Boniface med frekk luke og scoring mot Sandefjord. Video: Fotball Media. Vis mer

Forrige sesong ga kvalifisering til Conference League drøyt 25 millioner kroner. Hver seier i gruppespillet ga 5 millioner ekstra. Til sammen anslås det at Glimt tjente omkring 75 millioner kroner på Conference League-eventyret i fjor.

Glimt har fortsatt mulighet til å ta seg videre til enten Champions League eller Europa League. Der er utbetalingene vesentlige større.

- Stor svekkelse

Ting har ikke helt gått Glimts vei denne sesongen i Norge. Kjetil Knutsen og co. var regnet som soleklare gullfavoritter på starten av sesongen.

Etter femten kamper spilt ligger de imidlertid på tredjeplass, åtte poeng bak Molde på førsteplass, men med en kamp mindre spilt.

En titt på tabellen utløser ingen umiddelbare alarmer, men på banen har Glimt minnet lite om laget som herjet i Eliteserien og Europa Conference League forrige sesong.

Glimt-leder Thomassen er imidlertid ikke bekymret.

- Det har lugga litt spillemessig, men det gjorde det til tider også i fjor. Vi er fortsatt med og kjemper på alle de tre arenaene: Eliteserien, Cupen og i Europa.

Discovery-ekspert Petter Bø Tosterud tror skader har vært en stor faktor for Glimts relativt svakere sesong.

- De har slitt med en del skader på nøkkelspillere. Det har gjort dem svekka. Ikke minst har Ola Solbakken vært mye ute. Som en konsekvens av skadene har de måttet gjøre endringer i laget, sier han til Dagbladet.

PÅ VEI UT: Ola Solbakken har vært klar på at det er uaktuelt å signere en ny kontrakt med Glimt. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
PÅ VEI UT: Ola Solbakken har vært klar på at det er uaktuelt å signere en ny kontrakt med Glimt. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Samtidig har Glimt mistet en rekke nøkkelspillere fra de to foregående sesongene. Fredrik Bjørkan, Patrick Berg og Erik Botheim er alle spillere som har forlatt Glimt det siste året.

Nå er Solbakken nestemann ut portene på Aspmyra, og Tosterud tror det skal godt gjøres å erstatte ham.

- Det blir en stor svekkelse at Solbakken forsvinner. Han har den farten og råskapen til å skape ting på egen hånd som ingen andre i Glimt.

Fra før er Sondre Sørli, Joel Mvuka og Gilbert Koomson interne alternativer til å kapre høyrevingplassen.

- Det å erstatte toppnivået kan ingen av dem klare. De er gode spillere å ha i bakhånd, men det er et gap fra Solbakken og ned til dem. Det er ikke tvil om at de er nødt til å finne flere alternativer ute i overgangsmarkedet. De har vist de siste sesongene at de er en klubb som er flinke til å identifisere de spillerne de har trengt, så sånn sett er jeg ikke bekymret.

Men:

- Det er klart at en gang sier det stopp for den vanvittige treffsikkerheten de har hatt på overgangsmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer