Millionkutt for norsk toppidrett

Idrettsforbundet og den Olympiske Komite må kutte 23 millioner i kostnader.

Kulturdepartementet barberer støtten til Norges Idrettsforbund og Olympisk Komité, som må kutte kostnader for 23 millioner kroner i 2004.

NIF har fått 31 millioner kroner mindre inneværende år enn de hadde bedt om fra Kulturdepartementet. Det kommer særlig til å gå ut over toppidretten, og får trolig også konsekvenser for satsingen mot sommer-OL i Aten i august.

- Det er ganske enkelt å beskrive denne dagen. Det er nok den mørkeste i Olympiatoppens historie, sa toppidrettssjef Bjørge Stensbøl bekymret til NTB etter onsdagens idrettsstyremøte.

I en pressemelding fra Idrettsforbundet heter det: «NIF søkte om 364 millioner kroner i spillemidler, men ble tildelt 24 millioner kroner mindre. I tillegg søkte de om å få utbetalt 7 millioner som de tidligere hadde fått tilsagn om. Til sammen gir dette 31 millioner kroner mindre i inntekter enn forventet».

- Vi skal nå kutte rundt 23 millioner kroner. Det får dramatiske konsekvenser for de særforbundene som hadde forventet å få penger fra oss. Vi får vente og se hvordan særforbundene klarer å omprioritere og dekke opp det de ikke får fra oss, men sånn umiddelbart er jeg redd dette får konsekvenser også for OL i Aten, fortsatte Stensbøl.

Nedbemanning

Sommeridrettene blir i første omgang rammet, men også vinteridrettene vil bli tvunget til å kutte i aktiviteten.

- En del av vinteridrettsforbundene har heldigvis penger på bok, så de kan nok i større grad kompensere for bortfall av tilskudd fra oss, sa Stensbøl.

Heller ikke idrettspresident Kjell O. Kran ser særlig lyst på situasjonen.

- Vi må redusere vårt regionale arbeid ganske kraftig, og det samme vil gjelde aktiviteter i Olympiatoppens regi. Vi må også nedbemanne og redusere kostnader i NIF sentralt, opplyser Kran til NTB.

Han la til at toppidretten vil bli sterkt redusert ettersom overføringene fra Olympiatoppen nå er nede på et minimum.

NTB