RUSTES OPP: Dette er utsikten fra toppen av Vikersundbakken i 2007. Nå skal bakken bygges om. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
RUSTES OPP: Dette er utsikten fra toppen av Vikersundbakken i 2007. Nå skal bakken bygges om. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

Millionsatsing skal hente verdensrekorden til Norge

Vikersund-bakken får 23 millioner til utbedringer.

||| (Dagbladet): Kulturdepartementet har innvilget 23 millioner kroner til ombygging av skiflygingsbakken i Vikersund.

Det ble offentliggjort på en pressekonferanse i dag.

Vikersund arrangerer VM i skiflyging i 2012 og skal bruke 60 millioner kroner på utbedring av bakken. Siste bidragsyter er staten som torsdag offentliggjorde at de går inn med 23 millioner kroner.

— Vikersundbakken er et av få skiflygingsanlegg i verden og en arena vi kan være stolte av. Hoppsporten er utrolig viktig for nordmenns identitet, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til NTB.

Tror på verdensrekord
Hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen er i Planica nettopp for å følge skiflyging, og han er glad for at verdensrekorden snart kan havne i Norge igjen

- Det er helt fantastisk at vi nå er i stand til å få bygd Vikersund-bakken opp for framtida. Jeg er utrolig takknemlig på vegne av hoppsporten, for at det norske folk bidrar via Kulturdepartementet, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

Bråthen tror ikke Planica får holde på verdensrekorden så altfor lenge.

- De får lov til å ha verdensrekorden litt til og så tar vi den i Vikersund i 2012, sier han.

Anniken Huitfeldt sier at hun er engasjert i hoppsport og også hun håper på en verdensrekord på norsk jord når anlegget står ferdig.

Styreleder i Vikersund Hoppsenter, Per Willy Holseter, sier seg enig.

— Det hadde vært artig. Det viktigste for oss er at vi får en vindsikker og trygg bakke, men den nye bakken kan helt klart konkurrere med Planica på lengden, sier han.Støtten fra Kulturdepartementet er viktig da Vikersund ønsker å komme i gang med byggingen av bakken så fort som mulig.

— Vi ønsker å komme i gang rett over påske. Det er mye som skal på plass før neste vinter, men jeg tror vi blir klare til prøve-VM i 2011, sier Holseter.

— Inspirasjon for alle
Skipresident Sverre Seeberg tror utbedringen av Vikersund kan ha positiv effekt også utover selve anlegget.

— Dette er veldig bra for rekrutteringen i hoppsporten. Skiflyging er hoppsportens Formel 1, og anlegget blir til inspirasjon for alle i idretten, sier Seeberg til NTB.

Han sier imidlertid at jentene må vente litt med å ta i bruk den nye bakken.

— Det blir i alle fall ikke noe verdenscuprenn for jenter i 2011, men man får se etter det.

I lys av oppstyret rundt Bjørn Einar Romørens førstehopp i nye Holmenkollen, ønsker Vikersund-sjefen å bruke lite energi på hvem som hopper først i skiflygingsanlegget.

— Vi bruker lite energi på dette. Det er ikke noe vi diskuterer, vi ønsker en rolig atmosfære rundt det første rennet, sier Holseter.

Det mangler fremdeles 17 millioner før ombyggingsprosjektet i Vikersund er fullfinansiert, men med den betydelige statsstøtten ser prosjektet ut til å være på god vei.