Millionsøksmål: Føler seg 
rundlurt av stjernehestens 
roterende testikler 

Ble de nye eierne av til Corky lurt da de kjøpte hesten?

SAK I RETTEN: Flere sentrale personer i den svenske hestesporten er involvert i saken, blant annet er mange travprofiler kalt inn som vitner. Bildet er et illustrasjonfoto. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 / NTB Scanpix
SAK I RETTEN: Flere sentrale personer i den svenske hestesporten er involvert i saken, blant annet er mange travprofiler kalt inn som vitner. Bildet er et illustrasjonfoto. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): En spesiell situasjon skal opp i tingretten i Stockholm januar neste år. Det dreier seg om kjøpet av travhesten Corky, hvor de nye eierne (Stall Corkad) føler seg kraftig lurt, skriver svenske Expressen.

Eierne av stjernehesten har saksøkt de tidligere eierne, blant andre Christina Takter som eide 25 prosent, for et millionbeløp og vil heve kjøpet. Årsak? Roterende testikler som har ført til tap av avls-inntekter.

Corky ble solgt i 2014 for rundt 5,3 millioner svenske kroner (625 000 dollar), og de nye eierne mener at hesten hadde mangler som ikke kom fram under kjøpet. Kjøperne mener hesten led av roterende testikler, noe som førte til at de ble tvunget å kastrere ham og således mistet muligheten til å sette hesten i avl.

«På grunn av de roterende testiklene som har blitt fyllt med blod og på alvorlig vis hemmet hestens forutsetninger for å konkurrere, ble Corky kastrert 16. februar 2015», står det blant annet i stevningen.

Den tidligere eieren mener det ikke er riktig, og at hestens problemer først kom fram i lyset da hesten skulle opereres.

- Nei, for det ble først oppdaget i forbindelse med operasjonen, sier Staffan Uvabäck, som er advokat for tidligere eier Christina Takter.

Undersøkt to ganger

To dager før salget undersøkte veterinær Anders Ekfalk travhesten, tilsynelatende uten å se at noe var galt. Han skrev blant annet «u a» på skjemaet under punktet «ytre kjønnsorgan», som innebærer at det ikke var noen feil med forplantning-systemet.

I ettertid skal de nye eierne ha fått vite at Corky også ble undersøkt av veterinær Daniel Söderberg på vegne av en annen potensiell kjøpet. Han skal ha konstatert at begge testiklene var rotert 180 grader. Han mente også at hesten hadde vondt i et framkne og at hesten brukte det ene beinet til å avlaste det andre, noe som tydet på smerte. Söderberg skal derfor ha frarådet den potensielle kjøperen å gjennomføre kjøpet.

Ifølge stevningen skal Jimmy og Christina Takter ha blitt informert om den første veterinærrapporten, og derfor mener Stall Corkad at de visste at hesten hadde mangler da de solgte den.

- Jeg har ikke hørt noe snakk om dette. Det er mer enn jeg vet. Om man blir stevnet for retten så burde man vel vite om det? Jeg solgte hesten for 1,5 år siden. Jeg vet som sagt ingenting, så vi får se hva som skjer, sier Jimmy Takter til Aftonbladet.

Veterinær Anders Ekfalk, som ikke fant noen feil, er ikke enig.

- Opplysningene jeg har fått, som også bekreftes av Stig H. Johansson, er at grunnen til kastreringen var at det var tegn til betennelse og overtreningssymptomer. Det var en avgjørelse man tok for at Corky skulle prestere bedre, sier Jesper Arvenberg, som er advokat for Ekfalk.

Eksperter sier at det ikke er utenkelig at begge veterinærene har rett. Grunnen er det i et øyeblikk kan være tydelig at det er noe galt med testiklene til hester med slike feil, mens det andre ganger ikke er mulig å se for det blotte øyet.

Stort beløp

I starten av karrieren vant Corky 200 000 i løpet av kort tid, men så begynte den å levere stadig svakere resultater.

De nye eierne krever nå fire millioner kroner i oppreisning samt et erstatningsbeløp for at de aldri fikk muligheten til å sette hesten i avl - et beløp som skal bestemmes seinere. 25. juni 2014 ble hestens avlsverdi satt til 16,5 millioner kroner.

Flere sentrale personer i den svenske hestesporten er involvert i saken, blant annet er mange travprofiler kalt inn som vitner.

- Det handler om eliten i travsporten, noe som er veldig spesielt i seg selv. Det gjør også at tvisten er veldig vanskelig fordi de fleste kjenner hverandre, sier Uvabäck.

Corky har vunnet elleve løp på 38 starter i karrieren og har løpt inn 6,9 millioner kroner.