- Min beste bursdagsgave

I dag fyller Petter Solberg 28 år. I går ga han seg selv sin beste bursdagspresang i form av seier i Rally Storbritannia og VM-sølv sammenlagt. Resten av natta svevde han i lykkerus.

- VM-sølv med Carlo Sainz og Colin McRae bak meg i sammendraget. Det er helt overlegent, og jeg er ikke kommet ned på jorda igjen. Jeg har nesten ikke ord, sa Petter Solberg til Dagbladet seint i går kveld.

- Har du noen flere bursdagsønsker for dagen i dag?

- Nei, jeg har ikke peiling. Jeg kan ikke få noen bedre bursdagspresang enn dette. Alt fungerte helt perfekt, og jeg kjørte langt over evne. Dette er helt overlegent og så jævlig stort, sier Solberg.

Ståk etter seieren

Han gikk fra intervju til intervju i går.

- Ja, det har vært lange dager, og i dag har jeg sittet flere timer i intervju med journalister og TV, sier Solberg.

Etter løpet i går var det kaos. Fullstendig kaos. I sentrum for begivenhetene sto Petter Solberg fra Spydeberg.

- Jeg forstår det ikke helt ennå. Akkurat nå gleder jeg meg bare til å komme i gang med neste sesong. Da sikter vi selvsagt ett hakk høyere, sa Petter Solberg etter målpassering.

Et hakk høyere betyr verdensmestertittel, og akkurat det er han kanskje god nok til allerede neste år.

Var fryktelig nervøs

Nordmannen la ut på siste fartsprøve i går med over 20 sekunders forsprang til estlenderen Markko Märtin i Ford-laget.

- Jeg prøvde å være tøff da jeg kjørte ut, men jeg var fryktelig nervøs. Jeg satt bare og skalv, sa Solberg.

Spydeberg-mannen var 1,6 sekund bak Markko Märtin før gårsdagens fire avsluttende fartsprøver, men han knuste estlenderen og alle andre på den vanskelige første fartsprøven på 55 kilometer. Solberg slo Märtin med 21,9 sekunder og sikret seg en ledelse han aldri ga fra seg.

- Jeg kjørte 10 prosent over det som var fornuftig. Da risikerte jeg alt som var, og jeg lyttet ikke alltid til kartleserens råd, sa Solberg før siste fartsprøve, som var helt identisk med den nest siste.

På siste fartsprøve kastet han også ut alt verktøy og reservehjulene for å gjøre bilen raskere. I tillegg kjørte han med ødelagt støtdemper på venstre side.

- Vi fikk litt panikk da jeg fant ut at støtdemperen var ødelagt. Ikke fikk vi testet bilen skikkelig heller før det bar av gårde, sier Solberg til NTB.

Etterpå var det fullt kaos, og Petter Solberg taklet det på en mesterlig måte. Han sto på biltaket og kjørte pressekonferanse. Inn med helikopter kom Petters samboer, Pernilla Walfridsson. Hun fulgte innspurten fra lufta.

- Jeg visste ingenting om det. Jeg så henne først da jeg kom i mål. Det var fryktelig hyggelig, sier Solberg.

Læregutt-kontrakt

Manager Jim Carlsen var rørt i går. Og stolt.

- Dette har vært ei stor helg, og det kommer mer, sier Carlsen.

- 28 år er veldig ungt i rallysirkuset. De fleste førerne har minst fem år bak seg før de havner i toppen, sier Carlsen.

Petter har en treårig avtale med Subaru-teamet som løper ut neste sesong.

- Vi kan reforhandle avtalen når vi vil og starte reforhandlinger hvis vi ønsker å gjøre det, sier Carlsen.

- Hvor mye tjener Petter på seieren?

- Det vil jeg ikke kommentere, men for å si det på en annen måte: De tre til fem beste førerne i rallysirkuset tjener cirka 50 millioner i året, sier Carlsen.

- Gjør Petter det samme i år?

- Nei, han går på en læregutt-kontrakt, sier Carlsen.

- Men ikke nå lenger, kanskje?

- Nei, det er krystallklart. Men for Petter handler det ikke om penger, det handler om å ha en optimal bil. Jeg tror Petter nærmest ville kjørt gratis hvis han hadde hatt en optimal bil, sier Carlsen.

Andre lag tar kontakt

Flere andre team har alt kontaktet ham for en overgang allerede neste sesong.

- Hvilke team er aktuelle hvis det blir et skifte?

- Det må være et konkurransedyktig team, og de tre som er det er Peugeot, Citröen og Ford. Men jeg sier ikke at vi har tilbud fra dem, sier Jim Carlsen.

PÅ PALLEN: Solberg med trofeet - som knakk!