- Min beste og verste dag

Folkets idrettspris-kandidat Andreas Ygre Wiig om gjennombruddet.

(Dagbladet.no): Det amerikanske vidunderet Shaun White (21) er snowboardsportens store idol, men i år klarte en nordmann endelig å ta ham.

Andreas Ygre Wiig har kjempet hele veien til toppen. Fra han tilbrakte time etter kalde time i bakkene hjemme i Kirkerudbakken, til han bodde på sofaen til venner i California, tom for penger, men uvillig til å gi opp drømmen.

Nå er 26-åringen for alvor en av de store. Og da han i januar endelig tok steget helt til topps, manglet det ikke på dramatikk.

Skadet på trening

– Det var både den verste og den beste dagen, sier Ygre Wiig åtte måneder etter seieren i X-Games.

For i den siste treningsomgangen før finalen gikk det helt galt.

– Jeg prøvde for mye på et dårlig hopp, og slo hele kroppen. Hodet, alt. En skikkelig trøkk, sier han.

Peptalk fra kjæresten

HENGER HØYT: Andreas Ygre Wiig, her i aksjon under Artic Challenge for tre år siden, er en av kanidatene til å vinne Folkets idrettspris. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX
HENGER HØYT: Andreas Ygre Wiig, her i aksjon under Artic Challenge for tre år siden, er en av kanidatene til å vinne Folkets idrettspris. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX Vis mer

– Jeg hadde ikke tenkt det ville være mulig å kjøre finalen i det hele tatt. Jeg ble jo hentet på scooter med brillene på skeiva og blod i trynet, sier Ygre Wiig.

X-Games er der legender skapes, og han satt blodig og så på. Han satt på legestua i flere timer og kjempet mot svimmelheten før kjæresten Marion kom innom, Marion som i popstjernen Marion Ravn. Hun ga klar beskjed, og det ga resultater.

– Jeg skjønte ikke helt at jeg kunne komme meg gjennom finalen, og kjørte nok litt safere enn jeg vanligvis ville gjort – jeg var jo fortsatt svimmel, ler Ygre Wiig. Dagen etter, fortsatt øm og forslått, vant han konkurransen for beste triks i Big Air også. White fikk to nedturer på to dager, i året som kommer håper Ygre Wiig det blir flere.

- Min beste og verste dag
GOD OG DÅRLIG DAG: Først falt Andreas Ygre Wiig og slo seg skikkelig under X-Games i Aspen, USA. Deretter vant han hele konkurransen.