- Min beste sesong noensinne

Dagbladet har kåret Martin Andresen til årets norske fotballspiller. Selv synes han årets høydepunkt kom i en pause.

HALDEN (Dagbladet): Nils Johan Semb fikk æren av å overrekke prisen for årets norske spiller til Martin Andresen på vegne av Dagbladet. Og Semb var ikke i tvil om at utmerkelsen var fortjent. Andresen var litt mer usikker.

- Det er vanskelig å si. Jeg føler jeg har hatt en god sesong, men jeg har ikke sett de andre, svarer Andresen diplomatisk. Men føyer til litt seinere:

- Dette er den beste sesongen min noensinne.

Reelt sett var ingen i nærheten av å true ham som Norges beste spiller i år. Både Dagbladets ekspertpanel, og de tusener som stemte på Dagbladet.no, var enstemmige. For i år har Martin vært stabiliteten sjøl. I løpet av hele sesongen har han bare hatt et par kamper hvor han ikke har prestert. Og selvfølgelig har han spilt seg inn i landslagsvarmen til Semb også. Men prestasjonene har ikke kommet gratis.

Aldri vært bedre

- Først og fremst er jeg bedre trent. I tillegg er jeg blitt flink til å lade opp riktig, sier Martin til Dagbladet.

Vinteren brukte han til ekstratreninger på egen hånd. Flere timer i vektrommet og flere kilometer langs norske vinterveier har gjort underverker. For når kroppen gir gode signaler på treningen, stiger selvtilliten.

- Jeg orker å løpe mer nå enn før. Derfor er jeg blitt bedre med ballen også. Det er prestasjonsfremmende når du får en mestringsfølelse, forteller han.

Årets høydepunkt

Da Dagbladet ber Martin om å plukke ut sesongens desiderte høydepunkt, blir han stille en lang stund. Før han svarer det de fleste med respekt for seg selv og Rosenborg ville svart:

- Bortekampen mot Rosenborg.

- Hele kampen?

- Nei, pausen. Da ledet vi 4- 0. Da kom Gaute inn og sa at «nå går vi for fem». Jeg hadde ikke tenkt at det kunne være mulig før sesongen.

Og så endte det med 6- 1-seier mot den suverene seriemesteren. På bortebane.

- Den kampen gjorde at vi fikk tredjeplass i serien. Med bronsen tangerte vi klubbrekorden, og det er sterkt med tanke på alle spillerne vi har mistet.

For Andresen innrømmer at det har tatt mye energi å se profiler som Linderoth, Wilhelmsson og Svindal Larsen forsvinne fra klubben. Men han er ikke enig med Gaute Larsen i at han var frustrert i vinter da profilene ble erstattet med unge og lovende juniorspillere.

- Nei, jeg var ikke frustrert. Men det så ut som om klubben ikke ville satse og bare gjorde det for å redde stumpene, sier Andresen.

Vil vinne noe igjen

For da han valgte å komme tilbake til Stabæk etter et mislykket proffopphold i Wimbledon, og et kort gjestespill i Molde, var det for at klubben skulle ta opp kampen med Rosenborg om fotballhegemoniet i Norge.

- Da klubben kjøpte Stian Ohr i sommer, var det et signal om at de ville satse igjen. Det er viktig å utfordre Rosenborg. I hvert fall å ha det som mål, sier han.

Nå er det nemlig på tide å vinne noe for Andresen. Det holder ikke med cupgullet fra 98. For selv om han har et stående tilbud fra Lerkendal, og sånn sett nesten er garantert å vinne noe om han selv vil, er det ikke det det handler om.

- Det er større å vinne noe med Stabæk enn om jeg hadde vunnet noe med Rosenborg. Da hadde det vært første gangen for alle sammen i Stabæk, sier Andresen. I tillegg til at han da eventuelt hadde gått glipp av muligheten til å briljere mot trønderne.

Skal bli luftas baron

- Den beste kampen min i år var kanskje hjemmekampen mot Rosenborg. Det er alltid morsomt å prestere bra mot gode motstandere. Da betyr det mer, forteller Martin, og avslører at han har alvorlige planer for neste sesong allerede.

- Da skal jeg spisse tingene jeg er blitt bedre på. Etter kampene mot Spania skal jeg sette meg ned og finne ut hva jeg skal trene enda mer på, forteller han.

- Du har ikke bestemt deg for noe ennå?

- Jeg skal forbedre hodespillet mitt. Og så skal jeg bli enda bedre til å avslutte.

Det er i så fall dårlig nytt for alle som har tenkt å utfordre Martin om neste års utmerkelse som årets spiller.

ÅRETS SPILLER: - Først og fremst er jeg bedre trent. I tillegg er jeg blitt flink til å lade opp riktig, sier årets spiller i Dagbladet, Martin Andresen, til avisa.
- GRATULERER, MARTIN: Nils Johan Semb delte ut Årets spiller-statuetten på vegne av Dagbladet.