Tiril Eckhoff om geværet:

- Min beste venn og verste fiende

Derfor gjør skiskytterne endringer på våpenet.

FRA SVART TIL BLÅTT: Tiril Eckhoff forteller om sitt faste reisefølge som er gått fra svart til blått: Nemlig geværet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FRA SVART TIL BLÅTT: Tiril Eckhoff forteller om sitt faste reisefølge som er gått fra svart til blått: Nemlig geværet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
  • VM-stafett, kl. 13.15 og 16.30

ÖSTERSUND (Dagbladet): Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold, Synnøve Solemdal og Marte Olsbu Røiseland skal forsvare de norske fargene på stafetten i skiskytter-VM i Sverige.

De norske kvinnene har hatt et bra mesterskap og tatt gull på både mixedstafett og singel mixedstafett (Olsbu Røiseland på begge). I tillegg har Tandrevold og Eckhoff to individuelle sølv fra sprint og jaktstart.

For skiskytterne er det små marginer som skiller suksess og fiasko - og de er avhengig av samspill med geværet på standplass.

De forteller at de skapes et helt spesielt forhold.

- Geværet er det kjæreste jeg eier, sier Tandrevold til Dagbladet.

Reisevenn

Våpenet følger skiskytterne verden rundt og er med på alle samlinger gjennom hele året - til alle årstider.

Hvert gevær er spesiallaget til den enkelte utøver ned til minste detalj. Det gjelder absolutt alt fra farge til skruer.

- Det er helt unikt og passer meg perfekt. Dersom noe skjer med det, må en børsemaker til å lage noe nytt. Det kan ta tid. Det er en gjenstand jeg er veldig forsiktig med, sier Tandrevold.

Tiril Eckhoff er av samme oppfatning:

- Ja, det betyr mye. Det er kanskje ikke det som betyr mest for meg i livet, men det er nok topp tre. Du får et spesielt forhold til geværet. Den er et viktig redskap i skiskyting og du er avhengig av geværet for å lykkes i sporten. Den er min beste venn i medgang, og min verste fiende i motgang, sier Eckhoff til Dagbladet.

ROSA I VM: Ingvild Landmark Tandrevold under VM i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ROSA I VM: Ingvild Landmark Tandrevold under VM i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
BRUNT i OL: Ingrid Landmark Tandrevold i OL i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BRUNT i OL: Ingrid Landmark Tandrevold i OL i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Er det stor forskjell på geværene til dere på stafettlaget?

- Ja, enorm forskjell. Ingrid (Tandrevold) er linksskytter og venstrehendt. Martes (Olsbu) kunne jeg kanskje klart å skyte med, fordi hun bare er bitte litt høyere enn meg. Dersom Synnøve (Solemdal) skulle prøvd mitt gevær, så hadde det vært sjanseløst. Det blir for lite for henne, sier Eckhoff, som sikter til at Solemdal er den høyeste på laget med rundt 1,75 meter.

- Gjør du ofte endringer på geværet?

- Jeg gjør endringer fra sesong til sesong. Nå er det blitt blått. Jeg gjør alltid noen små endringer. Jeg må nok ta en titt for å bedre liggende skyting. Da kan du putte en skrue bak, for å gjøre våpenet litt lenger. Det handler om millimeter. Det er veldig mye millimeter-arbeid som kan være vanskelig for vanlige folk å skjønne seg på, sier Eckhoff.

- Hvorfor har du blått gevær?

- Det handler bare om image. Og kanskje litt hvordan du føler deg. Det handler om å få en godfølelsen. Jeg skyter jo bedre i år enn i fjor. Det handler om å skape øyeblikk og godfølelsen sammen med geværet, sier Eckhoff.

Match

Ingrid Tandrevold forteller at hun ikke vil gjøre store endringer på geværet etter VM og sesongslutt.

BLÅ I VM: Tiril Eckhoff med blått gevær i VM som pågår. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BLÅ I VM: Tiril Eckhoff med blått gevær i VM som pågår. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
SVART I OL: Tiril Eckhoff med svart våpen i OL for ett år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SVART I OL: Tiril Eckhoff med svart våpen i OL for ett år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Har du en god stilling, så er det ikke så mye å fikse på. Jeg føler jeg har det bra nå og ser ikke for meg å gjøre mye med geværet, sier Tandrevold til Dagbladet.

- Hvorfor endret du farge fra brun til rosa før sesongen?

- Fordi jeg har rosa staver og det matcher, sier hun.

- Har du noen spesielle tilpasninger på geværet?

- Alle er spesialtilpasset meg. Det handler om hvor stor du er, hvordan du står, hvor store fingre du har, grep og vinkler når du står på standplass. Det tas mål av hele deg. De ser også på hvor store bollekinn du har. Det er ingen som har så store bollekinn som meg, så derfor får jeg litt tilpasning der, sier Tandrevold og ler.

- Hva er geværet laget av?

- Tre. Det er forskjellige typer de ulike børsemakerne bruker. Nå er det malt over. Det er fint treverk. Flere på laget har forskjellige børsemakere, sier Tandrevold.

- Kan du klistre hva du vil på geværet?

- Nei. Det er reklamebegrensning. Du skal helst ikke ha for mange detaljer, for det kan bli regnet som reklame og det er ikke lov, sier Tandrevold, som har fikset et eget design på sin skyggelapp.

Tyske Arnd Peiffer har tidligere i VM fortalt at han sverger til tyrkisk valnøtt når han skulle designe sitt våpen. Dette er tyngre enn minimumsvekt, men det skal, ifølge ham, være bedre på standplass.

- Det handler om at på stående skyting er det bedre med litt tyngde for å stå mer stabilt. Samtidig er det verre å gå med i løypa. Du må finne din egen vei og din egen måte å gå på, sier Tandrevold.

- Hva tenker du om stafetten?

- Jeg gleder meg veldig. Det har vært noen rolige dager, så nå vil vi komme i gang. Vi skal kjempe om medaljer. På stafetter kan alt skje, sier Tandrevold til Dagbladet.

Kvinnenes stafett starter klokka 13.15 lørdag. Herrene går 16.30.