<strong>MED MUNNBIND PÅ ULLEVAAL:</strong> Lars Lagerbäck og Norge møter Østerrike på Ullevaal. Det er starten på Nations League, der også Nord-Irland og Romania er i gruppa. Foto: Bjørn Langsem
MED MUNNBIND PÅ ULLEVAAL: Lars Lagerbäck og Norge møter Østerrike på Ullevaal. Det er starten på Nations League, der også Nord-Irland og Romania er i gruppa. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Norge - Østerrike kl. 20.45

- Min datter fikk corona

Det som skjer på Ullevaal stadion i kveld har du aldri sett før. Norge får sin første corona-landskamp. Og Lars Lagerbäck (72) vet godt hva smitten handler om.

Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Østerrike, klokka 20.45 på TV 2

ULLEVAAL (Dagbladet): - Min datter fikk coronaviruset, men hun ble bra igjen. Mens vi snakker nå, har alle det bra, sier landslagstreneren i et intervju med nettsida til det internasjonale fotballforbundet FIFA.

Han forteller at han har bodd på gården i Sverige siden mars, og har hatt en flott sommer. Men i dag har dagen kommet: For første gang på 291 dager skal Norge spille fotballandskamp igjen.

Motstander er Østerrike på Ullevaal, en kamp som innleder Nations League. Også Nord-Irland og Romania er i gruppa.

<strong>HUMØRET PÅ TOPP:</strong> - Alle har det bra nå, sier Lars Lagerbäck om familien. Til høyre: Assistenttrener Per Joar Hansen. Foto: Bjørn Langsem
HUMØRET PÅ TOPP: - Alle har det bra nå, sier Lars Lagerbäck om familien. Til høyre: Assistenttrener Per Joar Hansen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Vanligvis ville det vært folkefest. Men i kveld vil det herske en spøkelsesaktig stemning på stadion som har en kapasitet på 27.000 tilskuere.

Hele denne uka har spillerne kommet og forlatt Ullevaal med munnbind. Bak fotballen - som i utgangspunktet skal være pur glede - ligger alvoret. Verden er rammet av en pandemi.

<strong>ALVOR PÅ ULLEVAAL:</strong> Lars Lagerbäck og Norge gjennomførte den siste treninga på Ullevaal i går. I kveld venter Østerrike uten tilskuere. Journalister som følger landslaget må bruke munnbind. Foto: Bjørn Langsem
ALVOR PÅ ULLEVAAL: Lars Lagerbäck og Norge gjennomførte den siste treninga på Ullevaal i går. I kveld venter Østerrike uten tilskuere. Journalister som følger landslaget må bruke munnbind. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Hvem har lov til å komme inn? Arrangementssjef Rune Pedersen i Norges Fotballforbund forklarer:

- Alle som er tilknyttet lagene, og godkjent av UEFA, får adgang. Det samme gjelder de du trenger for å arrangere kampen, samt akkrediterte journalister og fotografer. Totalt vil det være mellom 250 og 275 personer inne på Ullevaal.

Pedersen fortsetter:

- Stadion er helt lukket for tilskuere. Det innebærer at verken partnere av fotballforbundet eller familien til spillerne får komme inn. Det samme gjelder styre- og æresmedlemmer. Bare president Terje Svendsen og generalsekretær Pål Bjerketvedt vil være representert.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Ringside får det være maks 25 journalister og fotografer. Tre av dem kommer fra Østerrike, og alle må ha på seg munnbind – bortsett fra TV-kommentatorene. Men Øyvind Alsaker og co. får ikke sitte «i boksen», de må ut på tribunen.

Alle i og rundt lagene må kunne dokumentere at de har bestått covid-19-testene i forkant av kampen. Alle som skal inn på Ullevaal blir også febertestet. Alarmklokkene går ved en kroppstemperatur på 38 grader.

- Lagene kommer til Ullevaal på to ulike tidspunkter, forteller Pedersen.

- Hjemmelaget ankommer først, så bortelaget – begge på angitte tidspunkt. Det viktige er at det ikke hoper seg opp med folk i korridorene. Det blir heller ingen innmarsj før start. Først kommer dommerteamet ut, deretter hjemmelaget og så bortelaget.

Trenerapparatet og reservene må sitte spredt på benk og tribune. Det er lov med inntil 12 ballgutter. Alle er håndplukket.

NATIONS LEAGUE: Vi lader opp til Norges viktige Nations League-kamp mot Østerrike. Video: Ljosland/Filtvedt/Rødt Kort Vis mer

Håndhilsing før, under og etter kampen er utelukket. Etterpå blir det pressekonferanser med trenerne. Møtepunktet der journalister snakker med spillerne – den såkalte mikssonen – opphører.

Det østerrikske laget kom til Oslo i går ettermiddag. Etter ei natt på Radisson-hotellet i Nydalen drar de rett hjem med charterfly i natt.

Normalt må folk i ti dagers karantene når de kommer til Norge. Men denne gangen har myndighetene gitt unntak for Østerrike, nettopp på grunn av det strenge smittevernregime rundt kampen.

- UEFA har strengere avstandskrav enn Norge. Mens vi har én meter, sier UEFA to meter inne på stadion, påpeker Pedersen.

Over hele Europa er det blitt vanlig at klubbkamper arrangeres på denne måten. Men det er først nå landskampene kommer i gang igjen, etter pause på ti måneder. Går noe galt – som at en spiller viser seg å være smittet – kan helvetet være løs. Det europeiske fotballforbundet UEFA og nasjonale myndigheter må vurdere situasjonen fra måned til måned.

Humøret var godt på treninga på Ullevaal i går. Norge har gjort arenaen til sitt fort. Kaptein Stefan Johansen vil ikke bruke tid på at det ikke kommer tilskuere.

- I en ideell verden skulle du ønske at vi hadde det. Men sånn er det, og det er noe begge lag må vende seg til. Du merker hvor mye artigere det er å spille med fans.

PERLE: Erling Braut Haaland scoret et pent mål på landslagstrening denne uka, og Jesper Mathisen forteller litt om hvorfor Haaland får det til å se lett ut. Video: Rødt Kort Vis mer

En positiv ting kan det komme ut av det: Trener Lars Lagerbäck varsler at han vil være mer aktiv på sidelinja.

- Nå hører spillerne hva jeg sier. Da er det vanskelig å være stille. De kommer helt sikkert til å høre stemmen min, sier Lagerbäck.

Nations League

  • Norge er i gruppe med Østerrike, Nord-Irland og Romania. Kampene spilles hjemme og borte i høst. Først venter Østerrike fredag, så Nord-Irland mandag.
  • Gruppevinneren får en ekstra sjanse til å kvalifisere seg til VM-sluttspillet i Qatar i 2022. Europa har 13 plasser i sluttspillet. De ti første plassene går til vinnerne i den ordinære VM-kvalifiseringen neste år. De tre siste plassene vil bli utkjempet mellom de ti nummer to-lagene i gruppene og de to beste lagene fra Nations League.
  • De 12 lagene blir delt inn i tre grupper. I hver gruppe blir det playoff og finale. De tre beste lagene får til slutt VM-billett.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer