- Min første tanke var: Hvor lenge har Petter gått med følelsen?

Per Elofsson er verdensmesteren som aldri kom tilbake.

NOEN MÅNEDER FØR NEDTUREN STARTET: Per Elofsson jubler for VM-gull i Val di Fiemme i 2003. Kort tid seinere ble han rammet av en såkalt mykoplasmainfeksjon, som satte ham tilbake. I jakten på å hente inn det tapte kjørte svensken seg helt i grøfta - og ble aldri den samme igjen. Foto:  REUTERS/Dylan Martinez
NOEN MÅNEDER FØR NEDTUREN STARTET: Per Elofsson jubler for VM-gull i Val di Fiemme i 2003. Kort tid seinere ble han rammet av en såkalt mykoplasmainfeksjon, som satte ham tilbake. I jakten på å hente inn det tapte kjørte svensken seg helt i grøfta - og ble aldri den samme igjen. Foto: REUTERS/Dylan MartinezVis mer

(Dagbladet): Nyheten om at Petter Northug kan være ute til jul, og i verste fall gå glipp av VM, har spredd seg som en farsott i morgentimene tirsdag.

Når Dagbladet ringer den tidligere svenske langrennskongen Per Elofsson i 10-tida, er han allerede fullt oppdatert på skriveriene om Northugs mulige overtrening.

Få kjenner akkurat den følelsen bedre enn Elofsson. Han var langrennssportens største stjerne da han trente seg i senk sommeren 2003, og etter det ble han aldri den samme igjen.

- Han må våge å hvile
Men før nordmenn hopper i stolen: Svensken verken tror eller håper det går så ille for Northug.

- Min første tanke da jeg hørte om dette var: «Hvor lenge har han gått med følelsen?» Om han har hatt følelsen i et par uker, vil dette gå over fort. Da vil kroppen hans hente seg inn om ikke lenge. Men om han har belastet systemet en lengre periode, og presset kroppen mer enn den har tålt fra midten av sommeren og gjennom hele høsten, vil det ta betydelig lengre tid, sier Elofsson til Dagbladet.

- Hvilke råd vil du gi Petter nå?

- Det er viktig at han våger å hvile, og lar kroppen restituere seg. Om Petter er overtrent må han kjenne glede igjen før han kjører på, ikke bare gå ut og trene fordi han må. Det viktigste er å ikke bli for ivrig.

- Om Petter har trent seg i senk, er du redd han kan oppleve det samme som deg?

- Petter er såpass ung og har en lang karriere foran seg. Så lenge han bruker tid på å hvile nå, skal dette gå bra, sier Elofsson.

Slik trente han seg i senk
Svensken vant verdenscupen sammenlagt i både 2001 og 2002, og tok til sammen tre VM-gull i 2001 og 2003.

Motgangen meldte seg foran 2003/04-sesongen. Selv i dag er det et mysterium for legene hvordan Elofsson klappet sammen.

- Legene forstår ennå ikke helt hva som skjedde. Men kroppen ville ikke svare på den ekstreme treningen jeg holdt på med. Jeg prøvde i to år å få kroppen til å fungere normalt, men kjente at det ikke gikk. Jeg ble veldig lett sliten, tung i kroppen og tung i beina. Jeg håper virkelig ikke at Petter rammes av noe lignende, at han bare har kjørt på for hardt i en kortere periode.

- Hvor lenge kjørte du deg selv for hardt?

- Det starten vel etter VM i Val di Fiemme (2003). På forsesongen ble jeg rammet av en mykoplasmainfeksjon (kan føre til lungebetennelse), og fikk ikke trent som jeg ville. Jeg var veldig sugen på å komme raskt i gang og tilbake på samme høye nivå som tidligere. Jeg begynte tidlig å forberede 2003/04-sesongen, men en gang i løpet av sommeren sa kroppen i fra. Jeg fikk ikke svarene jeg normalt ville fått. Utover høsten fortsatte jeg likevel med bra trøkk på trening, men på Beitostølen var jeg nede på en 15. plass. Da skjønte jeg at noe var galt, og at jeg måtte ta en periode med hvile, sier Elofsson.
 
Trente hardt og masse
Northug ble nummer 49 på Beitostølen for 11 dager siden, tre og et halvt minutt etter vinneren Alexander Legkov. Så ble han slått ut i prologen av sprinten, og dro hjem da han følte seg dårlig.

Den følelsen har altså ikke sluppet taket.

Elofsson sier han følte seg helt sluttkjørt etter nedturen på Beitostølen i 2003.

- Jeg var fryktelig tung, og fikk ikke noe svar fra kroppen i det hele tatt da jeg dro på. Jeg var utrolig sliten fysisk og mentalt. Jeg hadde hatt fem måneder hvor jeg trente veldig mye over grensa, og for min del kom jeg aldri 100 prosent tilbake. Det tok to en halv til tre måneder før jeg kunne trene igjen.

- Hvor mye trente du på det verste?

- Jeg lå i snitt på fire timer om dagen, fem ganger i uka, pluss at jeg kjørte fire harde intervalldrag over de fem dagene. Kombinasjonen av det høye timeantallet, og et høyt antall intensive timer, gjorde at jeg fikk en veldig slitasje, sier Elofsson. 

I Northugs tilfelle velger han å tro at man så faresignalene tidligere.

- Petter er på landslaget, og om ledelsen oppdaget det tidlig nok, bør det ikke ta så innmari lang tid for ham.

- Det dere må huske på, er at Petter havner i denne situasjonen fordi han er så utrolig ambisiøs. Han vil lage et best mulig show for den norske og øvrige fansen i vinter, sier Elofsson.

Sprengt av Mühlegg
Mange husker sikkert også hvordan svensken ble «sprengt» av en gjennomdopet Johan Mühlegg under OL i Salt Lake City i 2002.

- Spilte det også inn for det som skjedde med deg?

- Det var en enkeltstående konkurranse, og har ingenting med selve overtreningen å gjøre. Men om du derimot har konkurrert over tid mot mange løpere som ikke hadde rent mel i posen, belaster du kroppen din enda hardere for å oppnå den samme framgangen, sier han.

- Hvilke signaler er det man overser når man blir overtrent?

- Man mister litt gleden og lysten til å trene. Jeg kan tenke meg at Petter er vant med å presse seg, og bare biter tenna sammen og fortsetter å kjøre selv om kroppen begynner å bli overtrent. Han har jo store forventninger på seg. For min del handlet det også om at det svenske folket gjerne ville følge min reise og framgang. Og selv ville jeg veldig gjerne by dem på en eventyr, sier Elofsson.

I stedet valgte han å avslutte karrieren i 2005, etter å ha stått over mye av de to foregående sesongene.

VENTER PÅ TESTRESULTATER: I dag får Northug svaret på blodprøvene som er tatt. Kanskje gir de svar på hva den mystiske formsvikten skyldes. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VENTER PÅ TESTRESULTATER: I dag får Northug svaret på blodprøvene som er tatt. Kanskje gir de svar på hva den mystiske formsvikten skyldes. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer