- Min hardeste kamp noensinne

Bjørgen orket ikke annet enn å ligge i snøen og se på storskjermen.

GA ABSOLUTT ALT: Marit Bjørgen var veldig sliten etter målgang på dagens 10-kilometer i ski-VM.. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
GA ABSOLUTT ALT: Marit Bjørgen var veldig sliten etter målgang på dagens 10-kilometer i ski-VM.. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det skal koste å bli historisk når man er norsk langrennsløper. Som den eneste i skinasjonen med tre individuelle VM-gull i samme mesterskap fikk Marit Bjørgen smake nøyaktig hvor vondt det er å kapre de tre gullene.

- Er dette din hardeste kamp noensinne?

- Absolutt! På slike dager må du jobbe hardt for å ta gull. Det gjorde jeg, sier Bjørgen på pressekonferansen etter 10-kilometerbragden.

Lå og ventet
Akkurat som Petter Northug i går ble Bjørgen bare liggende i snøen inne på stadion. Hun orket ikke reise seg for å se om det holdt til gull.

- Jeg bare lå der. jeg så på tv etter Kowalczyk og ventet på henne. Jeg var veldig sliten og tenkte bare på gullet, sier Bjørgen.

Allerede før start fortalte hun at hun regnet med at erkerivalen Kowalczyk kom til å kline til fra start. Det gjorde den polske sliteren til de grader og var opptil 13 sekunder foran Bjørgen på det meste. Tre kilometer før mål var Marit åtte sekunder bak Kowalczyk.

Så eksploderte Rognes-ekspressen.

- John Arne sa jeg var åtte sekunder bak etter sju kilometer. Etter ni kilometer hørte jeg at det var to sekunder. Det kan ikke være sant, tenkte jeg.

Om det var sant slo Bjørgen sin argeste rival med seks sekunder å den siste kilometeren. I mål var utilnærmelige Bjørgen over fire sekunder foran Kowalczyk.

Drømte om dette gullet
- Det var dette gullet jeg hadde drømt om, denne distansen som har vært favoritten min, sier Bjørgen.

- Hva tenker du på for å motivere deg selv siste kilometerne?

- Noe jeg jobba med i går var smerte. Selv om du har vondt har du mye å gå på. Det var min oppgave,
tenke på tekniske oppgaver og ikke på smerten, sier Bjørgen.

- Hvor høyt henger dette gullet målt mot de andre?

- Det er alltid vanskelig å rangere gullmedaljer. OL-gullene henger høyest. Men hvis jeg ser på dette
mesterskapet så er det dette jeg måtte kjempe hardest for så det henger nok høyere enn sprinten, sier Bjørgen.