Ståle Solbakken åpenhjertig om hjertestansen

- Min mor begynte å planlegge begravelsen min på reisen til Danmark

Deler familiens reaksjon i ny bok.

NY BOK: Ståle Solbakken forteller i sin nye bok om hvordan familien hans reagerte på hjertestansen på treningsanlegget til FC København i 2001. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
NY BOK: Ståle Solbakken forteller i sin nye bok om hvordan familien hans reagerte på hjertestansen på treningsanlegget til FC København i 2001. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ståle Solbakken (49) ga denne uka ut boka «Løvehjerte» i samarbeid med den danske Ekstra Bladet-journalisten Peter Sloth.

I boka forteller FC København-treneren om hvordan han husker datoen 13. mars 2001 - dagen han - som FCK-spiller - fikk hjertestans på treningsfeltet.

«Jeg hadde ingen som helst erindring om hva som hadde skjedd da jeg senere samme dag kom til bevissthet på Rikshospitalets intensivavdeling. Her fikk jeg vite at jeg hadde falt om med hjertestans under treningen, og at jeg ikke hadde pustet i omkring sju minutter», skriver Solbakken.

Han hadde ikke følt det minste ubehag eller tegn til sykdom dagene før, men på en ganske normal dag på treningsbanen falt han om.

- Planla begravelsen min

Heldigvis var FCKs daværende lege, Frank Odgaard, på treningsfeltet akkurat denne dagen. Odgaard behandlet Solbakken fram til ambulansen kom og fikk hjertet hans til å slå igjen.

Solbakken skriver at episoden var mest traumatiserende for familien. Han våknet frisk og glad på sykehuset uten minner om hva som faktisk hadde skjedd.

«Mine foreldre satte seg raskt på et fly mot Danmark, og jeg har fått vite at min mor begynte å planlegge min begravelse på reisen. Det første døgnet var de bekymret for om jeg kom til å overleve. Dernest om jeg ville bli hjerneskadet, som nok hadde vært enda verre. Det var de tankene min familie og lagkamerater som opplevde min kollaps sto med, mens jeg levde, døde og ble gjenopplivet», skriver Solbakken.

I et større intervju med Dagbladet i 2012, fortalte den norske trener at hjertestansen forandret ham som menneske.

- Jeg var veldig frisk før dette skjedde, og jeg har vært frisk etterpå. Den store kampen for meg var at jeg brått måtte slutte som fotballspiller. Jeg følte at mye ble tatt fra meg, og jeg måtte definere meg selv på nytt. Det var en tung periode, sa Solbakken.

Faksimile av Dagbladet 14. mars 2001 - dagen etter Ståle Solbakken fikk hjertestans.
Faksimile av Dagbladet 14. mars 2001 - dagen etter Ståle Solbakken fikk hjertestans. Vis mer

Tenker ikke på det

I dag er Solbakken tilbake på treningsfeltet hvor han falt om for 16 år siden, men det påvirker ikke den norske suksesstreneren.

- Det tenker jeg aldri på lenger. Det gikk veldig kort tid før jeg sluttet å tenke på det, sier Solbakken til Dagbladet.

Solbakken omtaler det hele som et tilbakelagt kapittel og at han nå sjekkes omlag hvert halvår.

- Det følges opp hvert halvår. Det fungerer veldig bra, sier Solbakken.

Takker kona

I boka forteller nordmannen at kona Anniken, som da risikerte å bli alenemor for to barn på fire og ett år, fortsatt ikke klarer å snakke om hendelsen.

- Hun klarer fortsatt ikke helt å snakke om det. Hun var den som tok det tyngst. Hun var nærmest i en slags transe i de fire dagene - og hun måtte ta vare på de to små barna våre. Hun var i sjokk og siden har hun ikke klart å snakke om det, sa Solbakken til Ekstra Bladet for to år sida.

Solbakken skriver at han er dypt imponert over hvordan kona taklet den traumatiske situasjonen, samtidig som han tror hendelsen brakte familien enda tettere sammen.

CV:

Navn: Ståle Solbakken (49)

Født: 27. februar 1968 (Kongsvinger)

Yrke: Fotballtrener (FC København)

Tidligere klubber som trener:

HamKam 2003-2005
FC København 2005-2011
FC Köln (2011-2012)
Wolverhampton Wanderers (2012-2013
FC København (2013-)

Tidligere klubber som spiller:

Grue IL (1984-1988)
HamKam (1989-1993)
Lillestrøm (1994-1997)
Wimbledon (1997-1998)
Aalborg (1998-2000)
FC København (2000-2001)

Solbakken fikk også 58 landskamper og scoret ni landslagsmål.

«Vi bor i to forskjellige land, og ikke minst derfor er det ekstremt betryggende for meg å vite at Anniken er limet som binder vår familie sammen. Jeg tviler ikke et sekund på at en hendelse som min hjertestans har brakt oss enda tettere sammen som familie og har gjort vårt ekteskap til en sterk kjærlighetspakt, noe jeg er henne dypt takknemlig for.»

Suksessfull

Ståle Solbakken hadde en god spillerkarriere i klubber som HamKam og Lillestrøm her hjemme. Han var også en av nøkkelspillerne på det norske landslaget på 90-tallet.

Solbakken var trener i FC København i seks sesonger fram til 2011. Seinere har han ledet Wolverhampton i England og Köln i Tyskland. Han returnerte til København i 2013 som trener og har vært i den danske klubben siden.

Han har blant annet vunnet serien med FC København sju ganger. Han ble kåret til årets trener i Danmark tre ganger.

I HamKam fikk han også Kniksen-prisen som årets trener. Han mottok den samme prisen for årets midtbanespiller for Lillestrøm i 1995.

Denne sesongen ligger FC København i skrivende øyeblikk på en femteplass i dansk Superliga. Klubben er elleve poeng bak serieleder Brøndby etter 15 spilte kamper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer