Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Min oppgave er å holde Eggen i øra

9. januar skal Rosenborgs hovedtrener Per Joar Hansen slippe Nils Arne Eggen ut av buret på Gran Canaria. Det eneste han er helt sikker på er at det smeller.

TRONDHEIM (Dagbladet): - Er det noe vi er flinke til i RBK så er det å krangle, sier Per Joar Hansen. - Uten krangel skjer det nemlig ikke noe av betydning. Og med Nils Arne tilbake blir det garantert konfrontasjoner.

- For meg er det viktig at Nils får være Nils.

Rosenborg feirer jul med et pennestrøk over det 13. strake seriemesterskapet og det niende året i Mesterligaen. Eller var det som ble sagt i London etter 1-5 for Arsenal 7. desember en verbal glipp fra et stappmett fotballag? For er det virkelig slik at Rosenborg skal og må vinne Tippeligaen lenge før de andre har gjort opp om resten?

Og:

Er det Nils Arne Eggen som skal fikse det igjen?

Tror ikke på Jesus

- For det første, vi må aldri slutte å glede oss over et vunnet seriemesterskap, sjøl ikke de vi vinner på målforskjell, sier Per Joar Hansen. Og i Mesterligaen var det meget gode lag som gjorde det dårligere enn oss - jeg nevner Anderlecht (0 poeng), Roma (ett poeng) og Sparta Praha (ett poeng). Så det er viktig at vi ikke går oss bort - ingenting kommer rekende på ei fjøl. Men ja, vi har en lang vei å gå.

- Og den kursen skal Nils Arne Eggen stake ut?

- Nils er ikke Jesus - han kan ikke frelse RBK, sier Per Joar Hansen. - Vi må ikke tro at alt er rosenrødt sjøl om han er tilbake. Så dette handler om teamwork - vi må gjøre det sammen.

- Og det er min oppgave å holde den gamle i øra.

Fire kokker - mye søl

Per Joar Hansen er på ettårskontrakt på Lerkendal. Nils Arne Eggen er tilbake med de samme betingelsene. Og når jeg sier at Eggen skal slippes ut av buret der nede på kanariøynene så er det fordi hovedtrener Hansen sjøl velger den betegnelsen.

Han vil at spillerne skal få sjokk fra dag én.

- Vi skal børste støvet av Nils Arne Eggen, sier Per Joar Hansen til Dagbladet. - På Gran Canaria skal han gi oss en skikkelig dose. Og derfor er det meningsløst at det blir lagt bånd på ham - vi skal bruke go\'fot teorien for alt den gjelder.

- Det er tross alt han som har skrevet den.

Fire trenere,  Per Joar Hansen, Rune Skarsfjord, Bjørn Hansen og Nils Arne Eggen,  skal gjøre Rosenborg til det de ikke var i år. Nærmest uslåelige i Norge. Det er ikke å ta i og hevde at det er mange kokker. Og på RBK-kjøkkenet er de delt i to - de nye og de gamle.

Eller som Per Joar Hansen kaller rutinen: Politbyrået.

- Jeg har ingen prestisje på dette i det hele tatt, sier han. - Min rolle blir å trekke i trådene. Og så får vi utnytte ressursene som best vi kan. Mens spillerne må forholde seg til alle fire.

Men er det mulig? Med Nils Arne Eggen? Som tar så stor plass?

- Ja, ja,  han tar stor plass, sier Per Joar hansen. - Når Nils er tilstede er det en kjennsgjerning. Men hva gjør det - jeg er sterk jeg også. Men det er ikke lenger sånn at du har én sjef som går rundt og gjør akkurat det han mener 340 dager i året.

- Det er en myte.

Nesten enig med Eggen

Per Joar Hansen sier at han så og si er enig med Nils Arne Eggen om hvordan Roenborg skal spille.

- Det meste av det jeg har lært har jeg plukket opp hos Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen. I tillegg har jeg lært noe i Sverige. Så det finnes nyanser, og det er positivt.

- Vi kan jo ikke være enige om alt.

Per Joar Hansen stakk til Sverige etter en middels RBK-karriere fra 1987 til 1989. Den eneste perioden han var fast på laget var høsten 1988. Og som spiller i Umeå utdannet han seg til adjunkt. Da han kom hjem igjen ble han spiller i Stjørdalsblink før han som 30-åring avsluttet den aktive karrieren med det han kaller en krampetrekning da Strindheim var i toppdivisjonen i 1995.

- Etter det ble jeg spillende trener i 3. divisjon, sier han. - Før jeg kom tilbake til Rosenborg i 1999 og ble leid ut til Byåsen i et slags farmerlagprosjekt. Og da det ble lagt ned i 2000 takket jeg nei til å være juniortrener på heltid. Deretter trente jeg GIF Sundsvall i Allsvenskan i 2002 og 2003.

Sitter på lånt tid

Mange hevder at Per Joar Hansen er Rosenborg-trener på vent. At han fikk den kortest mulig kontrakten fordi direktørene på Lerkendal fortsatt håper på en Trond Sollied eller en Knut Torbjørn Eggen. Og dermed er han i Ola By Rises posisjon - du kan si han sitter på lånt tid.

Er det én som faller så er det han.

- Sjøl føler jeg ikke at jeg er i Ola-posisjon, sier han. - Jeg er ikke stresset, bare avslappet - det var jeg som tok opp det med ett-års kontrakt. Og om klubben venter på andre så er det klubbens rett.

- Det får blir som det blir - jeg bruker ikke en kalori på det.

- Nå er det du som kan bli den første hovedtreneren som bryter seiersrekka i Tippeligaen?

- Ja, og Vålerenga og Brann er favoritter. Vi får hele tida høre at det er slutt og at laget er for gammelt. Så etter min oppfatning er vi i utfordrerposisjon - vi har alt å vinne.

Og:

- Med den trenersammensetningen vi har nå føler jeg at dette blir jævlig artig. Det er i hvert fall spenstig, sier Per Joar Hansen.

<B>INGEN BÅNDTVANG:</B> - Vi skal børste støvet av Nils Arne Eggen. På Gran Canaria skal han gi oss en skikkelig dose. Og derfor er det meningsløst at det blir lagt bånd på ham - vi skal bruke go\'fot-teorien for alt den er verdt. Det er tross alt han som har skrevet den, sier Per Joar Hansen. Her er han avbildet med Eggen på treningsfeltet i høst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media