KONKURRENTER: Lance Armstrong og Alberto Contador kjørte for samme lag i fjor, Astana. I år konkurrerer de to uvennene på forskjellig lag om sammenlagtseieren i Tour de France. Foto: AFP
KONKURRENTER: Lance Armstrong og Alberto Contador kjørte for samme lag i fjor, Astana. I år konkurrerer de to uvennene på forskjellig lag om sammenlagtseieren i Tour de France. Foto: AFPVis mer

- Min siste Tour de France

Lance Armstrong avslører at årets Tour blir hans siste.

||| (Dagbladet): Twitter- og Tour de France-kongen Lance Armstrong avslørte i natt at årets Tour blir hans siste. Sykkellegenden har vunnet sju Tour de France, to mer enn de neste på lista, og kan altså bli stående med åtte seire om han vinner årets ritt.

- Ja, dette blir min siste Tour de France. Det har vært en fantastisk reise. Ser fram til tre bra uker, skriver den aktive twitreren.

Armstrong la opp i 2005 etter å ha syklet i mål i Paris med den gule trøya for sjuende gang, men i fjor gjorde han et sensasjonelt comeback som endte med tredjeplass. Vant gjorde lag«kamerat» Alberto Contador som også er favoritt i år.

Armstrongs karriere har hatt mange opp- og nedturer. Han debuterte i Tour de France tidlig på 90-tallet og fikk to etappeseire før han fikk kreft. I 1998 ble han erklært frisk, men sleit med å finne et lag som ønsket å satse på ham.

Med lettere kroppsbygning, ny tråkketeknikk - Armstrong gikk opp i 120 tråkk i minuttet under opptreningen etter kreftsykdommen og har fortsatt langt høyere frekvens enn konkurrentene - og en jernvilje kom han tilbake og vant rittet sammenlagt i 1999. Fram til 2005 vant han altså rittet sju ganger på rad.

Armstrongs Livestrong-kampanje, som samler inn penger til kreftsaken, har fått inn 70 millioner dollar kun på salg av de gule armbåndene.

Tour de France starter lørdag med prolog før den første etappen starter søndag. Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd stiller begge til start med håp om etappeseire.